Alahan teruk

Saya tak boleh bau makanan terutama sekali makanan yg berkuah ? 19hb check kt kk berat 60.22hb check balik berat turun jd 56?ade tak mommies yg prnah mcm ni? Nk mkn ape eak bagi berat naik balik ?dah try paksa mkn nasi, mi smue tu, tp xsmpai 5 minit dah keluar balik ?

8 Balas

Xpe mkn je wlaupun kluar balik.. lebih elok ad dri xde. Blh try kurma, roti.. sy ank first stiap minggu checkin hosp sbb asyk munth smpai munth drh, alahan smpai bersalin smua benda xblh nk msuk. Ank kedua pon msuk hosp sbb yg sama tp nsb baik kjp, bln ke 4 dh blh mkn nasi wlaupun ad munth2 lg.. ayam dging xblh mkn, ikn je la ngn kmbing.. bnykkn mnum air ye sis.. buat la manis sikit ke yg masam ke yg sis rasa blh. Elakkn mnum air milo, no 2 mgndg sangkut kncg mnis gara2 milo..

Kalau mcm saya saya cari mknn yg mcm budak2 suka makan.. Macam roti, nestum, biskut.. Haritu time alahan teruk tu saya hari2 makan ais krim cone.. Sbb yg tu je yg boleh masuk.. Klau ais krim biasa pula tk kenyang🤣.. Mknn berat pula byk kali juga cuba.. Lama2 tahu dah mana yg boleh masuk.. Masa mula2 tu leh masuk bakso kosong je.. Klau ada bhn lain dlm tu mati lah saya nk makan.. Haha

Sy Dr 1st trimester. Smpai skrg 3rd trimester masih muntah. Berat trun saja. Tp alhamdulilah da bt details scan baby dkt kli UK. Swasta OK smua. Jd doc dkt kkia pun x brapa risau Sgt. Mmg pembawaan baby. Sy makan ka minum ka wajib muntah. Da nak masuk 8bulan masih LG muntah. Kita pikir saja positif, janji kndungan sihat.

Saya pun xleh makan nasi n makanan berat2 juga. So, sy try n paksa makan macam buah2 macam pisang, tembikai; aiskrim, yogurt, kek or biskut cracker kalau boleh masuk. Kadang ambik jugak keropok lekor sbb da xtau nak makan apa. X larat nak bangun sampai, tu la makan jela apa pun huhuu

Mendadak turun x boleh.. makan apple, jambu, pisang, jagung. Jgn layan alahan tu. Nnt effect pada janin, tumbesaran terbantut dlm kandungan. X blh mkn nasi, lauk berkuah. Beli pure nestum, oat, biscuit, kurma, .goreng bilis buat kudapan, beli kekacang.

Sama macam saya masa pregnant. Bulan pertama turun 8kg. Sis terasa nak mkn apa mkn je. Sbb kadang baru nak suap mknn memang muntah. Bykkan minum jus. Mkn kurma. Saya sampai 9 bulan alahan. Teruk.

Sy 1st tri turun 4kg, 3rd tri baru naik balik yg lost 4.5kg tu. Kena usaha makan yg lain2.. roti ke mi ke mihun ke. Kena makan jugak sikit.

Sama sis, saya pun langsung x dapat makan. Nasi dah lama x makan. 😭