Assalamualaikum..mummy²

Saya sudah masuk 6 weeks of pregnant tp setakat ni tak ada alahan langsung like morning sickness etc. Normal ke risau pulak 😅

33 Balas

ramai org malaysia & seluruh dunia dah salah anggap pasal morning sickness. bila sentuh bab HORMON ni, setiap individu berbeza proses hormon semasa pregnant. jadi morning sickness ke evening sickness ke night sickness ke bukan perkara WAJIB bila pregnant. ada org early pregnancy alahan, ada yg 2nd trimester baru ada alahan, ada yg 3re trimester baru nk ada alahan, ada yg sepanjang pregnant sampai bersalin ada alahan, ada yg langsung takda alahan. Alahan ni bukan sekadar Uweekkk Uweekkk mcm dekat TV tu saja 😂😂😂 boleh jadi alahan pada makanan kegemaran anda, alahan gatal2 badan, alahan bau, mcam2 la yg boleb jadi. sooo jika anda berada dlm kalangan org yg positive, ada alahan yg teruk , dorang akan support anda. jika anda berada dlm kalangan org yg Negative, siap sedia la utk mkn hati berulam jantung. sy lbih suka takda alahan & memang takda alahan pun sampai bersalin..

Saya dari mula pregnant sampai sekarang 30w alhamdulillah belum merasa lagi morning sickness. Lain orang lain pembawakannya. Jangan risau, normal tu. Walaupun takde morning sickness, tapi saya ada pembawakan lain yang saya dah rasa dari mula2 pregnant dulu iaiti badan cpt letih, tak boleh banyak berjalan nanti sakit tulang punggung, sampai kan buat bende yang ringan2 pun tak boleh. Akan cepat sakit tulang punggung sampai tahap susah nak bejalan. So sepanjang pregnant saya biasakan diri utk tak buat apa2 tugasan y sy rasa akn menyakitkan badan

normal je sis xda alahan.. mcm sy start 4 weeks sampai 17 weeks xda alahan.. skali masuk ke weeks yg ke 18 terus alahan teruk pening muntah.. berdoa la supaya sis xda alahan spjng preggy ni.. penat sgt bila ada alahan sampai xleh bangun.. sy buka mata pun berpusing bangunan n muntah.

macam saya awal2 pregnant xde morning sicknes mual2 bagai....tp sy ada evening sickness...lpas magrib, akan sakit kepala macam migrain...lpas bgun tdo, elok je...bau org memasak pun xleh terima...ni nk msuk 26 weeks, bru rasa mual2 tapi x layan sgt...sbb bz kje kt hospital...

Org yg pregnent risau kalau takde alahan. Bersyukurla. Saya masa sepanjang preggy pertama and kedua, alahan terok. Yg pregnent first lgsg takleh tgok screen hp and makanan ada yg takleh nak terima. Yg pregnent second alahan bab makanan, nasi memang takleh terima lgsg.

hi, sis.... I tell you, it's very normal. saya tak pernah ada morning sickness sampai melahirkan baby. sebab itu, saya pernah panjat pokok diusia kandungan saya berumur 1 bulan. sis bayangkan..... 🤣

Alhamdulillah tahniahh.. saya tahu pregnant smpai skrg dah 14weeks.. Alhamdulillah tkde morning sickness tkde pape alahan lnsung.. kdg ii rsea diri mcm tk ngandung 🤣

Normal je tkyh risau if tk kena morning sickness so if tk kena tu selamat la😇 mcm saya alhamdulilah anak first and anak no 2 tgh preg skrg tkde pun alahan ❤️

Awai g tu.. Tggu sat.. Hahaha sy dlu msa preggy ank pertama ckp mcmtu jgak dkt arwah tok.. Skali alahan dtg.. Esok nk bersalin pon sy muntah2 lagi

normal mummy...saya dari awal pregnant sampai la bersalin memang xde alahan & mengidam apa2 langsung... Alhamdulillah Allah permudahkan