Baby (28week)

Saya risau. Nak kira gerakkan baby, baby kurang gerak. Kadang, lambat gerak. Saya pergi ospital, doktor cakap.. jantung & gerakkan baby dalam kandungan ok.. normal.. Tapi kenapa baby saya slow je gerakkan sejak 28week ni? Sebelum ni ok je.. Ada yg cakap baby mungkin suka tido.. tapi saya tak tahu nak percaya ke macam mana.. saya risau.. #ingintahu

16 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sama dgan sy, masuk 28 weeks mmng kurang sgt gerak..slalu terasa dia gerak kat perut, tiba2 ada hari tu mmng tak rasa..pegi check rupanya kpale baby kat atas, sbb tu tak rasa sgt dia tendang kat atas, lpas tu sy pujuk2 dia utk pusing..alhamdulillah skrg dah okay, cuma dah masuk 30weeks ni mcm kurang gerak sikit tapi sy selalu gerak bila dah lepas sejam..dpt rasa dia brgerak dlm perut pon dah lega jugak

Baca lagi
1mo ago

sama mcm sy. 30w rasa bby kurang gerak, pergi klinik rupanya kepala bby dkt atas. jd kurang rasa pergerakan tu. lps tu dah oke sb bby pusing blik dok bwh. asalkan rasa bby gerak dah oke dah.

baby kuat tdo ataupun mmg jenis kurang lasak.. kata org biasanya baby girl... wallahualam.. blh mnum benda sejuk or manis insha Allah mereka akan gerak2.. atau baring ngiring kiri sambil usap2.. kalau sy waktu berjalan/berdiri mmg kurang rasa gerak2 tapi kalau duduk menyandar dan baring dia punya aktif mcm tngah main bola 😂

Baca lagi
1mo ago

sy baby girl, tapi dia punya aktif sampai nampak kpla lutut dia timbul 😂

iya sis kadang baby kuat tidur macam saya first pregnant dulu 2hari tak gera, saya g hospital cek semua ok buat ctg rupanya dia kuat tidur itu pun misi dia goncang kuat baru dia bergerak 😂 .. sis kejutkan dia minum ais ke atau makan benda manis2 ataupun goncang lah nanti ada juga dia tendang ..

bg sy xboleh nk bergantung sgt pada ayat bby tidur. sis dah kira gerakan belum? kalau dah start kira, make sure gerakan ckup 10 kali 9am-9pm. even gerakan ke 10 dah ckup awal, still kne kejut usik2 bby. kalau boleh pantau. dlm 1 ke 2 jam tu pastikan ada prgerakan. xkesah la slow ke kuat

saya masa masuk 28week pun mcm tu sis. Skrg dah 33week, tak payah suruh gerak baby gerak taknak diam 🤣 kalau sis risau dgn pergerakan baby, banyak minum air sejuk, baring ngiring kiri, kacau kacau baby kat dalam insyaAllah dia gerak sampai mommy rasa ngilu perut 🤭

Klu awk byk bgerak, mmg bby tido. Bby pun penat juga. So bila siang, tiap jam allocate 10 minit gitu utk rest & kejut bby utk gerak. Mesti dia gerak. Malam sbb kita dh mood tidur, time tu bby aktif. So bila nk tidur kita akn rasa dia duk gerak2.

sama .. sy 28week memang kurang gerak.. tp masuk je 29week tiba2 aktif lain macam. risau pulak .. kalau dia senyap sy akan tekan lembut perut supaya dia ada gerak.. dapat rasa gerak kejap pun ok dah .. sabar ye sis

1mo ago

betul.. saya pun cuba gosok²lembut pada perut.. Alhamdulillah respon.. cuma saya risau.. baby saya tak aktif ke..

Sy dah nak masuk 37w ni pun ada masalah yg sama. Ada hari bukan main aktif, ada hari dia slow bila pergi klinik ok plk semuanya. Doktor kata baby saja nak ibu ayah dia datang tgk dia.

TapFluencer

Saya minggu ke 30 baby kurang gerak.. so sy try baring mengiring barulaa rasa dia tendang.. tepuk² perut, cakap dgn dia, minum air sejuk.. sis pun kena banyakkan rest ye

sy ade baca dlam ni bby usia 6lebih nak msuk 7bulan da pndai tdo.jd mmg kdg rasa mcam slow je gerakan dan kdg susah nk rasa die begerak.