Durian

Saya pregnant dah 17 minggu , anak first, sekarang ni saya teringin sangat nak makan durian . Ada sesiapa tak mommies yang makan durian semasa pregnant ? Ada effect apa apa tak ? Saya takut nk makan sebab family kata durian ni sifat nya panas . ?

30 Balas

Sy makan je. Mase 1 trimester mkn dalm 2biji. 2nd trimester mkn dalm 4biji. 3rd trimester 12biji skli hadap (buffet) .. Alhamdulillah xde ape2.. mse mkn x pk ape. Suami duk larang. Tp nafsu mak aihhhh. Xnk kalah. Ptg tu risau. Takut jadi ape2.. lps tu coll mak, mak ckp xde ape biasanya.. cuma malam nnty ibu nya panas lahh. Biasa tdo pkai baju. Malam nnty x pakai bju. Pastu dye cakap makan duyan ni risau nya klo yg ade kncing manis lah. Duyan tu kandungn gula tggi. Haaaa.. Alhamdulillah smpai skrg ok. Mungkin dye depends pada org kut. Tp jgn ikut sy plak. Tkut korg jenis yg ade komplikasi ke ape.

Masa trimester pertama 3 minggu berturut makan durian . First makan 2 ulas , second makan 4 ulas . Last makan 6 ulas . Masetu mak mentua kakak ipar semua dah geleng kepala . Alhamdulillah takde pape . Rezeki saya . Tapi kakak ipar saya cerita ada kes orang tu makan byk sangat durian sampai baby tak gerak . Huhu terus saya insaf 😅

ikot org jugak..lain org lain penerimaan badan.. makan ja sis habuan rasa.. amik la rasa dlm seulas dua.. sy tiap mgu mkn... plg byk sehari sy mkn 4ulas sja limit.. apa benda yg sy mkn semua sy niat sbgai ubat.. inshaAllah dgn izinNya..

Saya pun mengidam durian... tapi bukan buah durian... durian crepe... tapi tetap sama isi durian... 2 mangkuk durian crepe saya makan... Alhamdulillah bayi yang saya kandung tak ada apa² masalah 🙂

Saya makan sampai biji sekali duduk. Dok bagi warning kurangkan atau tak perlu makan. Bukan sebab akan gugur atau apa, tapi dia cakap risiko big baby. Terus stop makan 😂

Sy makan durian time pregnant dulu masa 2 bulan.Tapi alhamdulillah baby okay je.Konsepnya cmni sis,boleh je mkn semua bnda tapi kena berpada pada.Jgn mkn berlebihan.

Mkn jer sis. Tp jgn byk2 yer. Sy sblm ni mlntak drian smpai 8 ulas sehari. 3 hri btrut2 mkn drian. Dlm mse 2 mggu brt sy naik 4kilo. Trus kna mnum air gula.

Tak tahu la nak cakap mcm mana sebab setiap badan orang lain2. Kena try and error. Jangan makan sampai sebiji. Makan berpada2.

sy pnh mkn sbb dh tringin sgt mse awl trimester aritu..dptlh seulas dua skdr lps tringin..alhmdulillah skng dh nk msok 7 bln

Saya mmg hantu durian so dari first trimester mmg every week makan. Alhamdulillah baby sihat cukup sifat dan takde GDM.