Durian oh durian

Saya betul2 dah 36 weeks hari ni. Tiba2 teringin sangat makan durian tapi suami tak bagi, risau panas katanya. Ada effect tak kalau makan 2-3 ulas je trimester akhir ni?

18 Balas

Mase awal2 preggy aritu saye ade tanye dengn doktor dekat KLINIK KESIHATAN , boleh ke saye nk makan durian & nenas ?? Doc tu bagi kalau makan durian & nenas, sbb kaya vit , tp jangan mkn banyak sbb dua2 tu gula sgt tinggi .. kalau nk mkn awak try dulu makan seulas lepas tu tgk sampai esok , badan awak ok ke x .. kalau ok boleh lh mkn lagi seulas,, kalau x ok , awak kene trus shoot g hospital.. Sblm makan durian prepare kan beg hospital dulu.. ☺️

Hi sis. Saya makan durian 1/6 haritu. Waktu ni saya genap2 38 weeks. Makan 2-3 ulas je. Sbb teringin sangat2. Lama sangat tak makan durian. Memang ngam teruk. 2/6 pagi2 dalam jam 6.00am air ketumban meleleh banyak. Terus sya ke hospital sebab takot apa2 jadi. Alhamdulillah 3/6, 5.23am pagi anak saya selamat dilahirkan. Nseb baik dh get ready beg ke hospital awal2. Tapi saya tak tahu nk ckp sama ada durian tu penyebab atau sbb sya pon mmg jalan banyak on that day..

saya baru je lepas makan durian berbiji biji 🤣, mak saya nurse sister bahagian wad bersalin, dia bagi je saya makan ape pun nenas ke durian ke, sebab dah teringin nanti dah pantang takleh makan. makan je awak kalau awak takde masaalah kesihatan sepanjang mengandung ni. bab panas ni, tak makan durian pun memang dah musim panas berpeluh-peluh juga 🤭

Saye pun 36week jugak harini. Dari awal preggy aritu nk sgt mkn durian, alhamdulillah husb saye bagi makan tpi MAX 2 ulas je.. x boleh lebih , tapi pilih ulas yg paling besar.. Boleh try pujuk husb awak, kejap je lagi nk bersalin .. durian pun boleh dikategorikan sbg milkbooster 😬.. mudah2an husb awak bagi awak mkn…

Saya makan masa week 35, 3 ulas. Esok nya gassy dan cerry beri sikit. Semalam saya makan lagi 3 ulas, sama hari ni gassy n cerry beri sikit. Ada doctor o&g kata memang boleh makan tapi gassy sikit. Makan lah buat rasa2. Apa2 boleh makan tapi dalam kuantiti sederhana

Boleh mkn tp jngn bnyk , mcm sy plk suka sngt mkn durian tp sjk2 pregnt ni mmng xleh go 🤣 sana sini org jual durian lgi2 ddk kg peehhhh tr werk2 jelah sy Lagi2 awl pregnt musim durian skng plk hujung2 ni musim durian juga adoiiii sakit 😂😂😂

durian ni org sihat pun xbleh mkn byk.sma saja kecuali memang awk alergik dgn durian la..org mkn sekadar 2-3 ulas saja bukan 2-3 biji. pendek kata org muda, tua,sihat,sakit,ibu mengandung sama saja aturan mkn.

Saya nk makan, tapi pikir panas, sbb prnh makan, dia punya peluh buka ekon pun panas, ni dah 37w, mmg tak brani sbb kuat peluh jdi mcm rimas sngttt. Kalau sis nk makan, makan la sis buat rasa2

Sy start makan durian Dari perut 2 bulan smpai 9 bln makan je..xde pape effect pun..Dari anak 1 sampai anak 5 xde pantang durian masa mengandng..tp lain org lain ketahananya...

Saya 37w sebiji durian tu saya punya hahah. Cakap lah dengan suami yg awak teringin. Nanti dh bersalin semua kena pantang😅😂 nanti kempunan pula