Mertua dan Nama anak

Saya pregnant da 34w, mak mertua seboleh2 nak namakan baby saya, saya ada suggest nama lain yg saya suka kat suami, suami cakap mak dia nak nama tu jugak.. hurm macam mana nak tolak nama tu baik2 tanpa masam muka dgn suami dan mertua? #advicepls

64 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

anak sulung sy, sy da pilih nama "Aariz Mikhail". tiba2 husband tanya mak dia nama apa utk baby kami. mak mertua dtg rumah.terus bagi satu nama.."Haris" tak jauh beza bunyi dgn nama pilihan saya. akhirnya masa daftar, husband gabung dua nama pilihan mak & isteri jadi "Harris Mikhael". tapi..bila anak asik nangis je..terpaksa tukar nama panggilan. Dan nama tu pilihan anak sendiri. hahaha buat pakai cabut undi. 5 nama pilihan. 3x pilih anak cabut undi *Muiz*

Baca lagi

Entah lah tak suka betul dengar isu mcm ni. mengada² lh orang tua tu. anak kita ko sibuk nk tentukan. Awk tu dh rse penat sakit mengandung beranak smpai anak dah besar siap pakej nk bg cucu dah. bg chance lah org yg baru nk merasa semua tu. yg suami pun lah tk reti main peranan

2d ago

btl 2..sye ank 4 org sye yg bgi nme,suami ikut je..prnh kkak ipar nk bg nme tp sye x stju..lbih ske plih sndri nme ank..

Saya faham perasaan puan. Saya dulu pun macam tu. Mertua dah ada nama utk anak, tapi dia tak berani cakap dengan saya, dia bagitahu suami then suami bagitahu saya "Mama suruh letak nama ..." Fuhh, memang tak lah. Saya memang letak nama yg saya pilih. Saya explain dekat suami. Pandai pandai la dia bagitahu mak dia. Alhamdulillah anak sy dah 4tahun, and mak mertua saya OK je dengan nama yg sekarang. Syukur takde adegan merajuk or bermasam muka.

Baca lagi
VIP Member

sy nasib lh mak mertua tak suka sy, tapi suami sy ni pulak suka nk pilih nme sma dngan ank paksanggup ex bini dy tu ada bunyi 'HAURA'.kerana budak tu lah suami sy sanggup tampar, pukul saya 2tahun lepas.. sy mengandung keli kedua dlm perkhwinan kedua sy dngan suami bru, sblom ni pernah gugur... hasil perkhwinan first sy ank sulung AAT anak kedua AM.. n bakal nty sy nk ubuh AA jugak sbb ank sedara sy smua nme AA.. Sy like AA 🥰

Baca lagi

Cakap dengan suami you disagree. Period. No negotiation. Tak dengar idea bukan maksud tak hormat.. Kalau suami insist, masa register nama tu terpaksa awak yang buat sebelum dia buat dulu. Perempuan ni apa apa kena lagi cekap dari suami. Nanti semua anak awak ikut kehendak mak mertua. Anak awk, tapi awak takde authority. Kalau benda gitu suami nak bermasam muka, nampak sangat priority dia ke mana.

Baca lagi

Macam sy pulak..Ayah sy sendiri yg nak letak nama anak 😔 kami dh pilih dari sblm kawin lg..Mmg nak sgt letak nama tu..lepastu ayah sy siap ckp nama ni gini gini..Xsempat pn sy kata sy setuju..Ayh sy dah panggil ank sy guna nama tu 😌 Ramai org ckp nama ank sy kolot mcm org tua2..Tp sy pekakkan telinga je..Suami sy pn byk kali jgk dy bt muka.. Ni sy mengandung kli kedua hrp2 blh la letak nama yg sy dgn suami pilih..

Baca lagi

Better awak dan husband yang tentukan , saya pun dah lalui benda ni , sampai sekarang panggil nama anak macam tak ikhlas langsung , masih terngiang-2 nama yang saya nak letak dulu , even my baby dah almost 10 months , masih tersasul panggil nama asal . Nampak kecik , tapi besar , selalu bergaduh dengan keluarga mertua . Penat babe , tersasul panggil nama pun sampai kena marah . Hopefully membantu 😊

Baca lagi

Suruh mak mertua sis tu pergi pregnant dan bersalin lg dan ikutlah dia nk bg nama anak apa pun. Tak kisah lah excited sbb cucu pertama ke apa, tolonglah hormat dan ada boundaries. Bukan anak dia yg beranak pun nk lebih2 tentukan nama anak apa. Suami pun xmainkan peranan langsung. Sis ckp jela explain kt suami elok2, ni kan anak pertama benda sgt bermakna utk kita yg first time jd ibu.

Baca lagi

sibuk je.. dah ada anak sdiri sibuk nak namakn cucu pula. x puas bg nama dgn anak sdiri ke dlu. x phm aku dgn perangai sesetengah mntua ni. ptut dah tua2 ni makin matang la pemikiran . kalo sis nak jaga ht mntua tu cuba try gabungkan nama yg dia nak dgn nama yg sis nak. kalo sy x kuasa sy nak puaskn ht smua org.

Baca lagi
2mo ago

mcm adik sy, dia tya sy siap² nk letak nama apa. sy cadang letak nama sekian². tak lama adik sy mengadu menyampah dgn mil dia. mil dia suruh letak nama lain. nk ckp x boleh mil jenis sentap. last adik sy gabung nama pilihan sy dan mil dia. tapi adik sy panggil nama pilihan sy je. yg nama blkg tu lgsg x sebut. tu bru sebut bab nama. belum lg mil dia pertikai knp anak dia x pakai tudung dan tak tutup aurat?? budak bru setahun kot nk ajar mcm tu. dh la cuaca panas skrg. dia nasihatkan adik sy jgn pakaikan cucu dia skirt pendek. kena jga batas agama. alahai, adik sy meluat betul dgn mil dia.

daftar je nama anak yg kita nak tu.. mertua nak panggil nama dia suka tu, biar la dia asalkan makna masih baik.. biasa je kan orang ada 2 3 nama, nama daftar lain, panggil lain.. anggap je la tu nama manja antara mertua dengan cucu.. bagitau suami gitu jugak, jadi tak ada la nanti suami pergi daftar nama mertua bagi..

Baca lagi