Mertua dan Nama anak

Saya pregnant da 34w, mak mertua seboleh2 nak namakan baby saya, saya ada suggest nama lain yg saya suka kat suami, suami cakap mak dia nak nama tu jugak.. hurm macam mana nak tolak nama tu baik2 tanpa masam muka dgn suami dan mertua? #advicepls

76 Balas

Suruh mak mertua sis tu pergi pregnant dan bersalin lg dan ikutlah dia nk bg nama anak apa pun. Tak kisah lah excited sbb cucu pertama ke apa, tolonglah hormat dan ada boundaries. Bukan anak dia yg beranak pun nk lebih2 tentukan nama anak apa. Suami pun xmainkan peranan langsung. Sis ckp jela explain kt suami elok2, ni kan anak pertama benda sgt bermakna utk kita yg first time jd ibu.

Saya pernah dlm situasi ni. Mak mertua kata payah nak sebut nama yg saya bagi. Jadi terpaksa je terima, sebab tak mahu banyak masalah nanti. Saya pun bukan pilihan dia, masa kahwin pun dia tak terima saya. Satu lg sebab nak amik hati mak mertua terima saya sebagai menantu dia, jadi terpaksa redha la nama mak mertua bagi.

daftar je nama anak yg kita nak tu.. mertua nak panggil nama dia suka tu, biar la dia asalkan makna masih baik.. biasa je kan orang ada 2 3 nama, nama daftar lain, panggil lain.. anggap je la tu nama manja antara mertua dengan cucu.. bagitau suami gitu jugak, jadi tak ada la nanti suami pergi daftar nama mertua bagi..

Cuba satukan nama pilihan mak mentua awk dn nama pilihan awk.. yg penting maksud dia baikk utk anak awk.. , saya pn pernah ad dalam situasi awk.. sy satukan nama pilihan mentua dn pilihan sy.. dn mnta pendapat semua org.. dn alhamdulillah masalah pemilihan nama dipermudhkan ☺semoga dipermudahkan urusan awk

Cakap dgn suami awak yang jenis anak mak tuuuu. Pergi JPN dgn mak dia, bawak ic dan surat beranak husband awak pergi angkat sumpah sekali. Suruh husband awak yang tukar nama bukan anak awak. Dah mak dia nak sangat kan nama tu.! Eh benci pulak aku dapat jenis nak mengatur keluarga orang lain ni.!! Eh benci lah!

Mertua nak namakan anak sy atas nama mak dia yg meninggal waktu dia kecil. Jd ade sentimental gitu. Dia nak letak nama tu pada anak perempuan dia tp xde rezeki anak perempuan. semua anak dia lelaki so dia nak letak nama tu ke cucu perempuan first dia. Sy pon pening sbb nama tu sy x berkenan sbb agak old school😫

4mo ago

Cuba awak combine kan nama pilihan awak dgn nama pilihan MIL tu.. Kalau awak nk lah. Nama2 old school skarang semua dah up balik, tp ejaan berbeza nampak modern.. Kalau awak x setuju, x payah letak.. Letak nama pilihan awak sahaja.

saya skrng mengandung anak kedua kak ipar ada lah bagi2x nama yg tah pape saya dn suami iya kan jeh tapi saya dan suami tak hiraukan pun... sbb sya dan suami dah bincang awal2x nama baby biar kita dua jak yg beri kan.. masa anak pertama tak plak diorang ambil kisah mngkin sbb sama2x mengandung kot 😅

kadang² orang tua mmg gitu, suka bagi cadangan apa yg dia rasa sedap dengar. macam saya just senyum je depan mertua. awal² pregnant lagi saya ngan husband dah sepakat klu baby boy saya bagi nama, baby girl husband bagi nama. Siapa pun yg bagi cadangan memang kitorang acah² layan je.

Kes saya pulak, ibu sendiri yang nak letak nama baby. Ni anak sulung saya,bagilah saya merasa & buat pilihan sendiri. Dia kan dah pernah mengandung & merasa letak nama anak2🥲 tiap2 hari dia duk panggil baby nama yg dia nak tu. Tapi saya tak berkenan nama dia kasi tu,hari2 stress duk fikir

2y ago

biarkan saja ibu puan panggil nama yg dia nak ... puan guna nama anak yg puan nak sbg nama anak yg official

Sy sblm kawin dah bgtau suami nama pilihan sy & dia pun suka nama tu. Alhamdulillah dua2 belah family mmg serahkan pd kami utk bg nama. Mcm mak sy dia mmg suka bg nama kat cucu dia yg blm lahir, tp dah bgtau kat mak, biar mak ayah diorang tentukan, kita hanya bg cdgn je. Xwajib follow.