Mertua dan Nama anak

Saya pregnant da 34w, mak mertua seboleh2 nak namakan baby saya, saya ada suggest nama lain yg saya suka kat suami, suami cakap mak dia nak nama tu jugak.. hurm macam mana nak tolak nama tu baik2 tanpa masam muka dgn suami dan mertua? #advicepls

40 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

Cuba slow talk dengan suami tentang nama anak , biar anak first awak & suami letak . Awak bgtau suami makna nama awak sebab apa awak nak nama tu . Minta suami pertimbangkan sebab bonding antara parents dgn anak tu penting . If awak tak rela nama anak ikut mertua kdg effect ibu & anak . Awak akan terpikir , stress masa berpantang . Atau awak amik nama yg mertua bagi add on sikit dihujung . Contoh awak 2 perkataan mertua 1 perkataan . If tak menjadi awak suggest dekat suami , mertua & mak awak bg nama biar adil . Gabung nama diorg bagi . Dah awak & suami takboleh nak letak biar wakil dua pihak letak . Anak sulung ni main peranan banyak sebabtu pilihan nama dgn penjagaan dia penting . Atau nanti anak kedua InsyaaAllah mak mertua letakkan . Anak ketiga mak awak sendiri . Atau boleh mix untuk anak kedua mak mertua & mak awak .

Baca lagi

Suh jer mak mertua tu bersalin sendiri. Haa gitu. Cam kejam kan. Tp betul. Hidup nie jgn nak jd penurut Sgt. Suami tak suami. Lantak. Nak terasa p mampus. Bg sy anak sy, ank sy sy yg tentu kan nama dgn suami. Org lain boleh g mampus. Xpayah nak sibuk2. Kalau nak ikut hati nak kene jaga. Sampai mati Xboleh nak jaga. Penuh list hati yg nak kene jaga tu. Xpayah nak baik hati Sgt, pastu nak makan hati lepas nie. Sendiri stress pastu nak bergaduh laki bini. Jd suami pun kene tegas. Kalau ase nak ikut je telunjuk mak suruh dia kawen je ngan mak dia. Duk bawah ketiak 24/7. Baru ada akai. Kita yg bertarung nyawa bersalin semua sama sibuk nak buh nama apesal. P laa bersalin sendiri. Nampak kurang ajar kan, tp realiti. Jd pompuan jgn duk jd lembik Sgt. Ada perkara kene berkeras.

Baca lagi

Nasib baik mak mertua sy xmasuk campur , lg pon sy xrapat dengan mak mertua sy , sy pregnant haritu die ucap taniah je…tula susah kalau mak mertua masuk kepala skali….nnti xikut ckp die sat g dok ngadu kat anak sendiri ckp isteri xmau dengar ckp la apelah… Alhamdulillah mak sy die ikutkan je apa nama yg sy nk letak mak sy jenis on je semua…mak mertua sy jenis xsporting biar la xkesah pon semu tu bukan sy dok umah mak mertua Nk ikutkan ni anak first awak…so baik awal suggest nama anak dengan suami xpe slow2 bincang dengan husband sbb tu mak husband awak mungkin anak die ckp die dengar ke kan

Baca lagi

Kalau sesuai gabungkan lah nama yg mertua nak dgn nama yg sis pilih… mcm saya ayah saya sendiri nk pilihkan nama. Katanya nama yg saya pilih tak sesuai dgn baby(saya pn tkthu apa yg ayah fikir) tp nama yg dye pilih pulak lngsung tak kena dgn selera saya. Last2 pakat dgn mak n suami saya senyap2 buat surat beranak. Bila dye tnye fsl nama kami bagi alasan dh buat surat beranak leceh nk tukar nama. Tpi nk jaga hati depan dye tak panggil nama, kami panggil baby shj. Cuma kes saya ni ayah nk bgi nama lepas saya dh bersalin, mujur tak cadangkn masa mengandung kalau tak takthu nk bg alasan apa

Baca lagi

Dah la Sy kawin pun tak brp dpt restu, in law tak suka sbb mak bpk Sy berpisah...smpi dpt anak, Mil n FIL dah pergi temple tgk astrology n dah ada 4 nama utk ank saya... mrk byr pulak tu... Sy tak tahu pun ni.. then 4 nama tu yg blh pilih, semua nama org dulu2, zaman bila tah. so Sy dgn husband tak ikut pun. So bertambah lagi issue mentua dgn Sy..... Dari dulu smpi skrg, mmg kami tak blh jd kawan... blh hai bye je... nasib la.. tunggu dia mati la, Baru Aman Dunia ni. sorry to say... mother in law from hell... kesian sy.. 😩

Baca lagi
2d ago

kes sama mcm saya, boleh hai n bye je selebihnya xde mmg xboleh buat kawan. Kahwin pn x berapa nak restu.

Saya faham perasaan puan. Saya dulu pun macam tu. Mertua dah ada nama utk anak, tapi dia tak berani cakap dengan saya, dia bagitahu suami then suami bagitahu saya "Mama suruh letak nama ..." Fuhh, memang tak lah. Saya memang letak nama yg saya pilih. Saya explain dekat suami. Pandai pandai la dia bagitahu mak dia. Alhamdulillah anak sy dah 4tahun, and mak mertua saya OK je dengan nama yg sekarang. Syukur takde adegan merajuk or bermasam muka.

Baca lagi

Entah lah tak suka betul dengar isu mcm ni. mengada² lh orang tua tu. anak kita ko sibuk nk tentukan. Awk tu dh rse penat sakit mengandung beranak smpai anak dah besar siap pakej nk bg cucu dah. bg chance lah org yg baru nk merasa semua tu. yg suami pun lah tk reti main peranan

2d ago

Kita bukan tak hormat mertua tapi mertua kadang² lebih sudu dari kuah..

sy nasib lh mak mertua tak suka sy, tapi suami sy ni pulak suka nk pilih nme sma dngan ank paksanggup ex bini dy tu ada bunyi 'HAURA'.kerana budak tu lah suami sy sanggup tampar, pukul saya 2tahun lepas.. sy mengandung keli kedua dlm perkhwinan kedua sy dngan suami bru, sblom ni pernah gugur... hasil perkhwinan first sy ank sulung AAT anak kedua AM.. n bakal nty sy nk ubuh AA jugak sbb ank sedara sy smua nme AA.. Sy like AA 🥰

Baca lagi

Cakap dengan suami you disagree. Period. No negotiation. Tak dengar idea bukan maksud tak hormat.. Kalau suami insist, masa register nama tu terpaksa awak yang buat sebelum dia buat dulu. Perempuan ni apa apa kena lagi cekap dari suami. Nanti semua anak awak ikut kehendak mak mertua. Anak awk, tapi awak takde authority. Kalau benda gitu suami nak bermasam muka, nampak sangat priority dia ke mana.

Baca lagi

Better awak dan husband yang tentukan , saya pun dah lalui benda ni , sampai sekarang panggil nama anak macam tak ikhlas langsung , masih terngiang-2 nama yang saya nak letak dulu , even my baby dah almost 10 months , masih tersasul panggil nama asal . Nampak kecik , tapi besar , selalu bergaduh dengan keluarga mertua . Penat babe , tersasul panggil nama pun sampai kena marah . Hopefully membantu 😊

Baca lagi