Mertua dan Nama anak

Saya pregnant da 34w, mak mertua seboleh2 nak namakan baby saya, saya ada suggest nama lain yg saya suka kat suami, suami cakap mak dia nak nama tu jugak.. hurm macam mana nak tolak nama tu baik2 tanpa masam muka dgn suami dan mertua? #advicepls

76 Balas

Cuba slow talk dengan suami tentang nama anak , biar anak first awak & suami letak . Awak bgtau suami makna nama awak sebab apa awak nak nama tu . Minta suami pertimbangkan sebab bonding antara parents dgn anak tu penting . If awak tak rela nama anak ikut mertua kdg effect ibu & anak . Awak akan terpikir , stress masa berpantang . Atau awak amik nama yg mertua bagi add on sikit dihujung . Contoh awak 2 perkataan mertua 1 perkataan . If tak menjadi awak suggest dekat suami , mertua & mak awak bg nama biar adil . Gabung nama diorg bagi . Dah awak & suami takboleh nak letak biar wakil dua pihak letak . Anak sulung ni main peranan banyak sebabtu pilihan nama dgn penjagaan dia penting . Atau nanti anak kedua InsyaaAllah mak mertua letakkan . Anak ketiga mak awak sendiri . Atau boleh mix untuk anak kedua mak mertua & mak awak .