NAK TANYA BOLEH?

Saya pregnant 5 weeks and ni anak luar nikah. Saya taktahu apa perlu buat sebab mak ayah dah takde. Saya taknak gugurkan baby sebab saya dh buat salah jd baby ni kifarah utk saya. Jd, step apa yg perlu saya ambil utk jaga baby ni?

33 Balas

Saya ada anak saudara yg ada pengalaman mcm sis.cuma bezanya dia bwh umur.kalau nak jaga kandungan ni sendirian, 1st mental kena kuat.skrg kandungan baru 5w.mungkin blm start apa2 alahan.alahan setiap org x sama.ada yg lgsg xda alahan n ada yg alahan biasa n ada yg alahan sgt teruk.prepare mental utk ni.kalo sis nak buka buku pink, saya sarankan sis trs buka kat klinik kerajaan.x perlu scan swasta dlu pn xpa.lbh jimat sbb lgsg xda bayaran dikenakan sepanjang check-up kehamilan.scan semua pn free melainkan kalau kena follow up pakar.tu pn serendah rm5 ja.nak lahirkan anak, nak besarkan anak perlukan kewangan yg kukuh.x perlu bazirkan wang ke swasta.banyak keperluan lain yg blh disediakan dgn duit tu nnt.sblm b'salin, kalo xda nak jaga blh start simpan duit utk upah CL.amik seminggu pn xpa dah kalo b'salin normal.saya doakan semoga segalanya dipermudahkan utk sis.blh bekerja mcm biasa spnjg kehamilan.xda alahan teruk.dpt b'salin normal.terus kat.abaikan mulut org sbb 1 day diorg ttp akan b'henti b'cakap.terus kuatkan mental.anything blh wassup saya 01136228377 sue.

6mo ago

Terbaik kak 👍👍.. detail akak bagi 🥰🥰..

Hi Awak , Tahniah sbb tak gugurkn kandungan🥰 our situation adalah sama biarla llki itu …kandungan sy skg 27W sy blm kahwin bf sy Ada perempuan lain dan Dari sy bagitau sy mengandung dia tk pernah bagi sy duit belanja pun …Dulu sy terfikir nk buang janin bila fikir Balik bkn semua dpt rezeki mcm kita so usia pun sda cukup Kira okey jg ingat Stu je bila ank dah bsr dia la yg jaga kita bila sda tua ….sementara berpantang pakai ja duit kwsp stanby lpas bersalin ….sy duduk dekat kg mulut org bising kdg2 nak nangis Tpi xpe la lebih baik Ada ank drpd dah tua menyesal xda ank

7mo ago

Kan Emergency sis🤭

Klau ikutkn pengalaman sy sendiri sy 4 bulan baru tau tau yg sy mengandung alhamdulillah skarang da 34 minggu tpi sy x kawin sbb tunggu bersalin n alhamdulillah bf nk bertanggungjawab family semua da tau, ap step yg sy buat bila dpat tau tu terus doc suruh buat buku pink kat kk n sy terus g kk dngn bf walaupn kne bising dngn nurse sbb bkk buku lambat hahaa ye la kita x tau dah preggy 4 bln tpi nurse tu baik je bising sekejap je nnti nurse bgi tarikh bila nk bukak buku lepas da settle semua bermula lah awk kne pergi cek up jngn skip nnti ad doc yg akan monitor awk.. Jngn risau x de ap pn just enjoy je n jaga kandungan awk

7mo ago

thank you ..

Hi awak, tahniah sebab berani tampil dan bertanggungjawab atas kesilapan sendiri. Dan terima kasih sebab nak teruskan kandungan awak. Betul cakap semua dalam ni awak ada dua option iaitu scan clinic swasta dan buka buku pink di kk ataupun terus kan check up buka buku di swasta. Awk nak beranak kat mana pun tak ada masalah sbb yg paling utama ialah kesihatan awk dan baby. Yang dh lepas biarkan lepas and it’s time to move forward. Kalau ada apa2 soalan boleh tanya kat sini ya. Or you may also contact me 🤗 Jaga kesihatan baik2.

7mo ago

terima kasih

Nnti 8w awk g klinik utk scan lpas tu boleh g kk or klinik mana2 utk bukak buku… Nnti da 6bulan ke atas awk boleh la start beli brg baby sikit2… Tahniah awk sbb xnak gugurkan kandungan.. xsemua org pk cmtu.. So selain dr buku pink n check up, awk boleh share dgn org yg awk pcaya n share tentang awk prgnant.. sbb emosi waktu hamil ni lain2 tkut awk x mampu.. so klu ada yg support emosi awk lg bagus.. Pe2 pun harap semua bjalan lancar ye

7mo ago

Or klu awk xnak share ngan org yg awk kenal, awk boleh je share kat group ni.. luahkan kat sini.. inshaa Allah xde yg ptikaikan awk… 🥰

tahniah sbb awk ada rs tggjwab 1) Kalau bf awk nk brtnggjwb boleh proceed utk nikah 2) checkup pregnancy (if bf xnk tggjwb ajk kwn² ahli keluarga yg boleh dprcayai utk teman) 3) emosi, pemakanan, supplement kne jg (stay dgn org yg boleh share ape yg awk nk luah) 4) klu bf xnk brtggjwb, ajk kwn/ahli keluarga yg bleh backup awk utk jmpa family bf tu..klu xboleh jgk buat report.. moga awk kuat hdapi dugaan ini...stiap mslah ada pnyelesaian...jgn simpan sorg² ye

adik bawah umur atau dh lebih 18 thun ? kalau bawah umur better bgtahu adik beradik kalau ada ataupun kawan2 yg boleh dipercayai sbb susah kalau sorang2 nk tggung. kalau bf nk tanggungjawab ajak dia nikah terus pun xpa lg senang. nnti buat scan dkt klinik swasta pastu bukak buku pink dkt KK . akak pun mcm adik jugak tpi akak nikah lepas tau pregnant tu .

7mo ago

itulah risau msa dpn nnti. pelik pelik zaman sekrng ni klut nk bin n bt kn nma bapak dh jdi bru nk fikir. ikot agama jngn ikot dan

buat buku pink masa 8weeks ,pastu follow je temu janji klinik,misi x marah pun awak jgn risau.Jaga kandungan baik² ,ouh ye nanti Klau KT hospital,pihak hospital akan minta no waris,Abg ke kakak ke adik or sepupu atau pak cik ,mak cik mne² ahli keluarga yg ada,sbb nanti before keluar hospital pihak kebajikan akan tanya awak dgn waris nanti nk jaga baby mcm mne ,tinggal kat mne ,mcm tu baru pihak hospital bagi bawak balik baby.Ni dari pengalaman saya.

7mo ago

ok baik. terima kasih....

Awak. Pls janji jgn gugurkan baby tu tau! Dlm keluarga saya bertahun tahun menanti kan zuriat. Alhamdulilah awak dikurniakan rezeki yg cpt even cara yg salah tp awak kena bersyukur. Mungkin ni ujian bg awak . Awak jaga anak tu sampai besar percaya lah dia punca penguat awak satu masa nanti. Nanti masa baby newborn agak penat tp dh besar inshaaAllah penenang penyeri peneman awak🥹

6mo ago

Love mama! Semoga Allah lindungi awak ok. Saya doakan awak dgn baby semoga baik2 💚🥰

Nanti check kat klinik ckp nk scan baby. Ad ja yg murah-2 bawah rm100. Jgn buang tau baby tuu ,, dy akan jdi kwan & jga kita nti. Klo laki tu x nk tanggungjwap biar ja dy. Suatu hari nti akn ad lelaki lbih baik yg akn hadir dlm hidup kita. Fokus baby lgi best tau.. kalau psal nama baby xblh nk letak binti/bin. Blh letak nama baby shaja ataupon nma baby dgn 99 nma allah.