NAK TANYA BOLEH?

Saya pregnant 5 weeks and ni anak luar nikah. Saya taktahu apa perlu buat sebab mak ayah dah takde. Saya taknak gugurkan baby sebab saya dh buat salah jd baby ni kifarah utk saya. Jd, step apa yg perlu saya ambil utk jaga baby ni?

33 Balas

First kena makan asid folik.. Nama asid folik saya makan Hovid.. Boleh beli kat farmasi.. Makan sebelum buat buku pink.. Selepas buat buku pink akan dibekalkan asid folik.. Mkn je asid folik klinik bg.. Yg beli tadi tuu tak yah makan.. Lagi satu awal preggy kena byk berehat.. Ada setengah orang awal preggy rasa penat sgt. Jgn buat kerja berat2..

sis pg klinik untuk buat pregnancy confirmation. then buka buku pink. kalau mampu boleh pg swasta.kat kk pon boleh buat.dorang akan terima. sy x psti psal procedure selepas beranak bg ALN. sis boleh bertanya lanjut dengn nurse memandangkan sis bukan bawah umur. sis bukan keseorangan tau. semoga dipermudahkn urusan sis and baby.

sis jaga baik2 kandungan..nnti bncang dgn bf kahwin scpatnya supaya anak ada ayah nnti..semoga dpermudahkan hal sis..jgn lupa bertaubat ya semua org xboleh nak lari dari masalah dan dosa.semoga sakit bersalin menjadi penghapus dosa semuanya 🤲🏻🤲🏻

anak tu bwa rezeki stu hri nnti..kena berklinik awal yee supaya klinik blh pntau kndungn dri awl smpai dh brsalin nt.. skg ni, ambi dlu folic acid.. sy pn ad ank luar nikah, im 21y/o, apa² prosedur ikut je yeaaa trmsuk urusan dgn kbajikan dn unit sosial..

laki tu nk tanggung jawab x ? kalo xnk, report kat fmly die... awk jgn tanggung sorang2... libatkn die jugak.... sekurangnya bg duit kat awk nk uruskn urusan selama awk mengandung...

7mo ago

Saya doakan urusan sis dipermudahkan juga. Dah kena ada plan bukan time pregnant shj, time bersalin pun. Itu yg penting. At least kena ada someone di sisi sis. Tak mudah nk urus diri sendiri lepas bersalin, nk urus baby lagi. Sebab sis kata sis dah takda mak ayah kan. Harap sis ada adik beradik yg boleh bantu

Meh nak hug.. Nanti awak buka buku pink dalam minggu ke 8@10 ke .. Jangan angkat berat,jangan lasak sangat sbb baru lagi kan .. Jaga pemakanan.. Kalau tak larat jangan paksa diri tau ❤️

tggu dlm 8 mggu bru peg scan kt klinik swasta.. ble da nmpk janin+heartbeat, call kk tdekat utk bukak buku pink.. klu awak mampu, bkak kt klink swasta pun bley..

hi awak skrg ni pg je buat buku pink dkt kk , kalo rsau kn tkut mulut org mulut nurse kt stu bsing bsing mne mne pn ade awak , sy pn prnh mcmni sblmni okey je smue lme lme

pergi klinik scan tengok kantung and heartbeat. call kk yg berdekatan / swasta untuk buka buku pink. nanti diorang akan guide. jaga kesihatan you and baby ❤️

besar kan je baby nya..baby nya tak salah.yang salah kita...bila budaknya dah lahir jaga lah dia penuh kasih sayang...pasti ada rezekinya...