Hamil luar nikah

Saya pregnant 5weeks tapi belom berkahwin. Saya taktahu nak buat apa sebab saya masih belajar. Parents mesti tak boleh terima kalau tahu hal ni. Dan kalau saya gugurkan ini adalah utk kali kedua. Tolong bantu saya bagi buah fikiran. Mohon jangan kecam saya.

10 Balas

bgtau je lah family, walau family terima atau tak. anak dalam perut tu tak salah. anak tu pun tak mimta nak ada dalam perut awak. kalau family tak nak anak tu, cari ibu bapa angkat untuk dia . kalau tak boleh kawal nafsu, kawin lah dari terus buat maksiat , cuba tanya diri sendiri, sampai bila nak macam ni ? jujur dengan family nak kawin. kalau family tak faham pun , berkeras je lah bgtau tak boleh tahan nafsu sebab ru nak kawin. jaga anak tu sampai lahir dan cari family angkat untuk anak tu kalau betul2 taknak. kat dalam apps ni ramai je yang cari anak angkat. akhir zaman ni memang orang tak fikir dosa pahala . time tak kawin senang je mengandung. yang dah kawin, bertahun2 pun belum tentu mengandung. cari ibu bapa angkat yang boleh ajar dia dunia dan akhirat , mana tau anak tu boleh heret awak masuk syurga. kalau gugurkan banyak kali ada side effect dia tau, sampai ke tua nanti awak menyesal. even kedepan awak dah menyesal dan dah kahwin , belum tentu awak senang ngandung macam sekarang sebab effect dari awak gugurkan berkali2 tu

1y ago

terima kasih atas pandangan.

Kalau sis gugurkan bnyak kali akan ade effect masa depan nnt. Mcm ade 1 kawan saya dlu prnah gugurkan kandungan juga dia gugurkan 2x. Lepastu bila dah kawin dah tak dpt2 anak smpai skrng dah 6 tahun dah. Check doctor kata dia ade luka dlam rahim. And ade endometriosis juga . So fikir la baik2 sblum buat apa2 yg akan memudaratkan masa depan. Pikir ramai lagi nak anak kat luar tu masi menanti kehadiran anak dlam perut. Kite dah dibagi peluang pregnant jaga la elok2. Part family bagitau je terus terang. Bukan diorng blh marah lama2 pun.

1y ago

ohhh ... okey tq sis

Sabar ya adik…adik kena berterus terang dgn famliy…tak pelah kalau bf adik tak tanggungjawab pun..please jgn gugurkan 🥲..hargai dia ya🥲…kak tahu bukan mudah utk famliy terima …tetapi adik kena bagitahu juga…in sha Allah famliy akan terima… Kak dekat setahun belum ada rezeki lagi nak ada Baby…🥲 Adik kuatkan diri untuk ckp kat famliy ya… Kak doakan semoga dipermudahkan segala urusan adik…take care😘😘

1y ago

Tolong jgn gugurkan…bagitahu famliy nak kahwin dh terlanjur…kalau adik gugurkan dosa adik bertambah je lagi..dia tak bersalah pun..

jaga baik² sis, bby tu x salah, sy pun ad sdare yg terlanjur, mula² family mmg xleh trima, dia siap rancang lpas lahir, dia nk bgi ank tu kat tempat rumah khas tuk bby tu, entah ap nma, tp ad yg halang tkut nanti mnyesal, nanti bby tu dah kluor, insyaallah rasa sayang dri org sekeliling tu tumbuh dngn sdiri, doa bnyak²,. kuat smangat okeyh

1y ago

assalamualaikum kalau sis x baby tu bg kat sye sye dah lama kahwin bulm ade rezeki nk anak sendiri sis ...dah byyk sye cuba Ikhtiar semua bulm ade rezeki ...sis

doa banyak2 insyaAllah parents awak boleh terima. sama macam saya tengah belajar lagi but decide untuk bagitau parents sebab anak dalam kandungan x bersalah nak digugurkan and bf saya nak bertanggungjawab. alhamdulillah, semua dipermudahkan. may الله ease everything sis

1y ago

boleh sis, ws saya 0134978985

Sayang 🥹🥹 bahaya dah kan nak gugurkan kali kedua takut nanti in future tak leh pregnant. Saya harap awak kuat untuk cerita dgn keluarga terdekat sahaja. Prepare emosi juga.. sayang diri awak sayang..

1y ago

saya nampak post awak, sedih saya hari ni jumpa Dr kantung tak membesar. sy dah ttc byk thn. kali ni kali ke5 pregnant tapi sama jugk week 7 dah tak membesar. kalau la kita boleh bertukar nasib. .

cik cuba fikir btl2 sblm buat keputusan utk tak nak...saya lps kawin nak anak sampai berpuluh2 ribu spent, nangis mcm tak nak hidup setiap kali pregnancy gagal...fikir btl2 la.....

1y ago

last time gugurkan pon saya x dapat nak pantang betol². yelah family xtau kan jadi tetap kena buat kerja itu ini

Klau u ggurkn, bsr kmungkinan prd u jd x stabil, 😅 dn next time dh kawin u ssh tuk mgndung. Lgipn klw u bt lg dh lebih dri skali kn. Rahim dh x kuat

1y ago

Ha’ah. Msa tu umur dia 16. Xda pantang lps ggur

jaga baik² jangan buang...sy hari² mintak nk ada bby cepat²..InsyaAllah fmly awk blh terima..

1y ago

inshaAllah sis. saya doakan akak dikurniakan zuriat secepatnya aminn

kawen ja laa.. gugurkn kndugn ni bnyk risikonya.

1y ago

kna kuat dik...lg2 dah jadi ibu,msti kuat tuk ank.