Perlu ke Confinement Lady

Saya plan nk beranak n berpantang dirumah parents saya. Nnti akan ada mama n my sister. Tgk harga CL terkejut. Walaupun suami saya kata dia mampu until for a month (5k plus), tp saya jenis tak suka membazir. Mama saya pun pndapat yg sama. Dia rasa benda tu tak perlu n terlalu mahal. Apa pendapat korg yg berpantang tanpa CL? OKAY TAK ?

21 Balas

I berpantang sendiri so amik CL tp bg i kalau nk amik CL amik 3 weeks after bersalin la kot.. (i amik 5 days after delivery 😓)xtau la org lain tp 1st 3 weeks tu i mmg focus baby je n nk rest sb bdn pn sakit lg.. mmg bdn sakit kte kene urut tp i xslesa sb darah pn byk lg n kte kn pakai pampers semua.. i jd xslesa plak bile org dtg umah i rimas 😂 and ase mcm blh x cpt skit cmtu.. mcm u xbtl2 nk rest pn mase treatment.. esp kalau dpt CL yg suke sembang pergh i mmg xsuke.. yg i suke tungku , sauna dgn tangas je.. urut best cume urut i xbpe suke sebenanye sb drg gune minyak olive oil dgn herba time nk mandi leceh nk hilangkan minyak urut dkt bdn.. i xsuke bdn ase minyak2 cmtu x slesa.. jd stress plak.. 😂 so depends pade u jenis mcm mne.. kalau nk try u jgn amik pakej terus tp try dlu for 3 days cmtu. Tp kalau mak u nk jage u better xyah amik cmtu.. kalau u jenis cpt rimas dgn org ramai dkt umah mcm i better xyah

Kalau bagi saya, saya perlukan CL sebab saya seorang dan first time mother. Siblings saya semua belum pernah ada anak so kami memang clueless sikit nak handle baby. Mak dah tak ada. In-laws pun dah tua dan jauh. CL ni sepanjang ada service diorang boleh tunjuk ajar kita basic baby care and tolong kita dengan hal rumah apa semua at the same time. Tapi kalau macam awak mungkin tak perlu pun tak pe sebab pantang dekat rumah parents kan? As long as you have someone to guide you and assist you around the house i rasa no need pun tak pe. Tapi for now saya memang rasa CL ni berbaloi walaupun saya berhabis around 5k sebab dia serve the purpose of what i required. So review balik what you need to make decision okay?

Depends awak nak mcm mna. Mcm saya sbab first anak and first cucu belah my parent ni. So saya fly dari kl ke sabah untuk branak kat kg saya. Branak nnt dah mmg swasta , tp tak amik cl sbab mak nak jaga sbab cucu pertama diorng. So kami cuma bayar la upah for my mom and barang berpantang ke mknan smua husband yg kuarkan duit. Tp nnt ade rezeki nxt anak ni kami dah plan mmg akan branak kat kl je so masatu baru upah cl.. Skrng tak upah cl sbab mak sendiri yg nak jaga masa pantang nnt…

Saya berpntng uma mak mertua sbb mak saya kenaa jgaa akak saya czer so tk nk kenaa duduk rumah mak mertua .. saya tk ad un cl saya jgaa sndri cuma mndi je saya tk sbb luka bawah lom kering saya cumaa ambil tukang urut 3 kali sajaa .. untuk anak sayaaa saya yang tungku sndri .. sbb kalau boleh saya tk nk anak saya org luar sntuh sbb bhya kn cm2 pnyakit skrg .. tu cara saya la .. sbb suami saya time tu kerja jauhh so saya jgaa sndri

kalau ini anak pertama sis masih boleh handle walaupun tanpa CL. Sy dlu x mampu, mak sy lah yg tolong masak apa semua. Husband sy tolong papah if sy nk ke tandas. btw sy bersalin czer. tapi kalau sis ada duit sy rasa eloklah ambil CL. Tak perlu susahkan mak dan kakak. CL pun lebih berpengalaman. Kalau mcm sy ni pregnancy kedua mmg plan nk amik CL supaya mak boleh fokus jaga anak sulung je. Bab uruskan sy dan baby biar CL buat.

Saya waktu first time bersalin, berpantang rumah parents saya. Amik CL juga utk 14 days, daily visit. Saya request CL utk penjagaan saya dan baby shj.. utk mommy, ada urut, sauna, scrub, tangas, tungku etc. Mcm saya ambil 2 minggu dah memadai, badan dah makin kuat. Bila ada CL at least diorg ada expertise. Personally saya rasa CL saya sgt bantu saya heal physically dan emotionally 🥰

Bg sye perlu.. sye pun bpantg umah mak tp tetap pggl CL utk smggu.. brurut, tungku, sume CL uruskn.. walaupun kte rse ade ibu & adik2, percaya lah x menang tgn jgak awal2 tu nak urus bayi, mkn, kte lg.. klu amek CL, skurang2 nye bab2 nie dyirg x payah rsaukn.. bley fokus pd bende lain & dyorg pun dpt rehat.. btw, sye amek CL memg khas utk urut & tungku.. msk2 tu mak sye masakkn..

7mo ago

Sama saya, mak cuma tlong masak je, yg lain2 sy tk bagi dia buat

saya tak amik cl tapi saya amik tukang urut, mak mertua rekemenkan, amik selama smggu siap masak sekali sb mak mertua & mak dah tua tak boleh nak jaga saya dlm pantang. saya dah pernah rasa urutan tukang urut tu, alhamdulillah serasi dgn saya. mgkin saya rasa perlu sb kedua dua mak saya tak boleh jaga saya & ini anak first jadi saya mmg kena amik sb takde pengalaman berpantang lagi.

Bagi saya tak perlu cl pun takpe since mak awak ada. Cari tukang urut je dah memadai. Tapi kalau mak awak tak boleh masak, boleh lah panggil cl. Tapi kena ingat tak semua cl berguna ye. Ada cl yg tak function pun. Urut tak rasa. Masak tak sedap. Jadi kalau nak elakkan pembaziran baik awak panggil tukang urut je cukup.

7mo ago

Betul, saya pun cari tukang urut aje sebab nak berpantang dengan mak. Mak pun ok je melainkan part urut2.

Tak perlu. Saya berpantang dgn suami shj eventho anak first pon dah ok. Penat tapi save duit. Duit boleh guna utk benda lain. Lagipun awak berpantang dgn family so shud be ok. Boleh je panggil cl utk berurut sbb mungkin mak x pandai urut. Benda2 lain x perlu.