Ibu berpantang dgn anak

Ibu2 yg tgh berpantang skrg cmna handle anak2 yg lain? Ank yg lain hntr ke pengasuh or jaga sndri? Sy tak mampu nk upah CL. Skrg hnya berpantang sendiri tp ada anak 3years yg sgt aktif. Nk hntr pengasuh rasa kesian dkt dia. Taknak dia rasa macam tersisih. Boleh bg pendapat tak ibu2 yg berpantang sendri? #advicepls #pantang7hari #darahtinggi

8 Balas

sya pun ank ke3 ni try berpantang sndri tp ank 1 & 2 sya dh besar ( 13 & 9 ) . ibu jgn stress masa berpantang. mgkn ank sulung nak perhatian lebih sbb dh ada adik. ibu bole la buat bonding time antara adik dgn abg/kakak nya semasa bepantang ni. kalo ank terlebih aktif , jgn marah2 nnt buat stress ibu & anak. bole jg slowtalk dgn husband, tolg sikit2 sediakan apa yg ptt sblm dia berangkat kerja, masa pulg kerja atau masa dia cuti.

saya bersalin bulan 1 lepas. pantang sendiri walaupun ada 2 mil dua² dekat je. mula² anak sulung 4 thn mil jagakan waktu siang. malam je dgn saya tp selalu merajuk sbb saya dah kurang layan dia. jd kami hantar dia ke taska. alhamdulillah kurang sikit ragamnya sbb ada kawan & dpt belajar sekali. sekarang sy tgh mengandung lg yg ke3, tgh fikir jugak ni nt masa pantang mcm mana sbb yg ke2 br setahun lebih nt 🤣

hantar je pengasuh,jgn risau anak tersisih ke apa ke, ok je anak tu nanti. sbb 3y tu mmng lasak,xreti bahasa and akan kacau kita.kesian nanti lagi dia sedih kena marah time kita stress.mlm dh xcukup tido siang pulak nk layan anak 3y,stress nanti.anak2 semua sy hntr pengasuh time pantang,ayah dia balik baru ambil.time smpai je rumah get ready je la dia akan buat perangai🤣🤣..

2y ago

Sy setuju yg ni . Sy pernah pantang sendiri utk anak ke dua masa tu kakaknya 3 tahun lebih. Sgt lasak. Akhirnya kakaknya asyik kena marah sbb sy gagal kawal emosi. Masa tu mmg tak ada siapa yg boleh tolong dan sy pula x mampu waktu tu untuk hantar ke pengasuh. Sy memang advice hantar sulung ke pengasuh sis kalau mampu. Yg betul2 boleh fokus kat dia dan sis pula boleh fokus pd baby dan pulihkan badan . ❤️

sya otw nak lahirkn no 2..yg sulung 4thun lebih...sya xhntr mana2.. ddk dgn sya..sbb nak sya akn dtg nnt tuk jaga jaga.. lepas mak sya balik..sya akn pegi rmh mertua pulak smbung pantang kat sana.... so anak ada yg jaga and tgkkn skali.... ♥️

sy ank 6 org jarak 2 tahun dn 1 tahun..ape y perlu ibu bt just bt ape y mampu..jgn terkejar2.urus mcm biase..mndi..mkn y simple2..bg die aktiviti utk die bt..y penting ibu jg emosi.insyaAllah just enjoy..

cuba bincang dgn family antar anak kt keluarga suami atau kt mak ayah kita nti abis pantang ambik la blik ..

Sruh suami cuti atau kerja separuh hari sis,,

kene jaga emosi