Setiap anak berbeza2. Tak boleh nak samakan semuanya

Saya perlukan kata2 semangat dari ibu semua. Saya baru dapat baby 1st. Sekarang baby dah 4 bulan. Baby sihat & aktif. Alhamdulillah.. tapi saya tak puas hati bila balik rumah mertua. Mak mertua selalu ambil baby saya & bawak tah ke mana2 tanpa pengetahuan saya. Memang baby saya cucu pertama jadi mak mertua saya macam terlalu sayang & kadang over sangat sampai dibuat macam anak sendiri. Baby saya kalau nak susu memang jarang menangis. Jadi masa di rumah mertua baby memang tak nangis nak mintak susu tapi baby keep tunjuk yang dia nak susu. Means dia hisap tangan dia. Dan baby dah 3 jam lebih tak susu. Saya dah cakap saya nak ambil baby untuk susu. Tapi mak ayah mertua tak bagi & cakap tunggu baby nangis & mengamuk nanti baru la bagi susu. Ya allah saya sedih sangat bila dapat jawapan macam tu. Suami pulak tak pertahankan saya langsung. Suami siap cakap yang mak dia anak dah ramai mesti la mak dia lebih tahu nak handle baby. Suami cakap tunggu je la sampai baby nangis. Sedih sangat hati saya ni. Saya tak sangka suami boleh jawab macam tu kat saya.. Untuk pengetahuan, baby saya fully bf jadi breast saya memang akan full susu kalau lama sangat baby tak menyusu. Sampai ke sudah baby saya hisap tangan & tertido dalam keadaan lapar.. saya memang dah bertegas nak ambil baby. Tapi mertua tak bagi. Siap tinggi suara & nak mengajar kat suami untuk tak bagi saya ambil baby. Mertua saya jugak ada cakap tinggal kan baby kat rumah mereka. Dan biar saya & suami balik tanpa bawak baby. Dorang tak pikir ke baby saya fully bf. Lepas tu tak kan nak bagi baby saya minum susu formula sesuka hati mereka?. Hmm saya sedih sangat. Saya rasa saya gagal nak pertahankan hak saya sebagai ibu. Dan saya sedih dengan suami sebab lebihkan mak ayah dia. Sedangkan baby saya tu saya yang mengandungkan saya yang lahirkan. Saya sedih sangat 😢 #firstbaby #firstmom #firsttimemom

19 Balas

Sis! u kena tegas. jangan lembik sgt. baby bole hypo tau kalau tak minum susu. allah.. no! peduli la mertua u nak ckp apa. amik je anak tu. i pun mertua jenis camni. amik anak masuk bilik dia tutup pintu. aik. pastu suka² masuk bilik i x ketuk dulu nak tgk baby. padahal ni rumah I. rumah I not even my husband. so kira dia ttap kena hormat i dlm bilik ni. lepas dri tu. i mmg duduk bilik je. i kunci pintu. i keluar bilik gi toilet kejap ada husb dlm bilik dia cuba nak masuk je. i terus tegur " mak nak buat apa? kan da kata kena ketuk dulu kalau anak mak tu tgh bogel ke dalam tu mak nak tgk jugak ke. agak² la mak" terus dia kebelakang biar i yg buka pintu. ada lagi sekali dia ketuk sekali je terus buka i tak sempat pakai kain lagi. i tertinggi suara "mak kan da ckp nak masuk ketuk" dia balas. aku da ketuk tadi. "abis terus masuk la bila da ketuk. hormat la saya mak. bilik ni tempat peribadi. anak mak da kawin. kalau mak rasa saya salah. tanya ustaz ke org yg mak lagi rasa betul dia ckp" sejak peristiwa tu sis. dia nak masuk bilik dia kan ketuk dulu. dia nak amik anak dia tanya dulu.. haa bole pun. bab lain byk je dia nak ikut cara org dulu cara dia jaga anak bagai. i rasa benda logik i bgi je buat i rasa x logik i x bgi. macam bedung baby berlapis lapis allah musim² panas ni. tpi i tegur x jalan. sampai nurse dtg tegur dia. haa time tu nurse da balik i bagi la "haa kan.. saya da ckp tak bole macam tu. byk mak pantang dulu takleh guna skang. so mak tlg la tanya ye mak sebelum mak nak buat pape kat ANAK saya" mak mertua senyum je apa lagi dia nak buat mmg dia salah. u kena tegas beb. UNTUK ANAK PLEASE. SUAMI U TU DIA NAK MARAH BIA LA. NANTI KALAU JUMPA APPOINMENT DOC. TANYA DOC TU SIAP RAKAM. TANYA BABY MMG KENA NANGIS DULU K3 BRU BAGI SUSU. OK. PASTU BGI HUSB U DGR

camnila sis. paling utama sekarang sis kena educate suami dulu. sebab apa patutnya suami yg kena backup isteri dulu pape pon lagi2 untuk situasi yg munasabah mcm sis. klo perlu pulaukan husband, diamkan diri buatla sis. sis handle bby je. cakap bila suami ready nak dengar baru sis akan bercakap dgn husband. lagi bagus ajakla suami tu pergi next checkup bby. buat2 tanya depan nurse. biar nurse yg tarbiah husband. org laki amatla jarang nak membaca pasal bf & bby ni klo bukan kita yg share. sis fully bf plk tu. suami kena byk main peranan ya. sy time anak sulung dulu sblm tido suka share apa yg sy baca dkt husband psl info bf ke cara simpan susu ebm ke. buat mcm sembang santai2 je. sekali tu sy ckp time tu bby kembung camne nak buat urutan ily. cuba tgk utube & buat. asyik sy je kena search info. lepas2 tu info nak handle bby nangis, feeding que ke beli stroller ke dia yg cari sendiri. ni suggestion je la klo sis dtg rumah mil, sis pam ke marmet susu badan bagi botol dkt mil time feeding que tu. bagi dia susukan. pastu ckp haa kan betul setiap 2-3jam dia lapar. kena bagi susu ni. bby xpandai lagi nk mintak susu. nnt kesian bby tertido tak minum susu. xelok utk otak bby tunggu dia nangis baru nak bagi. pastu sis amik je bby bwk lari masuk bilik. sesambil tu ckp sian anak ibu/mama nak susu ya. ignore je klo ada yg bebel. 🤭

kalau saya lah ea tak kira mak mertua ke suami kalau tindakan tu menyusahkan saya in future & harmful pada anak saya plus sesuka hati buat keputusan on behalf of saya sebagai mak kepada baby, awas memang siap lah kena sembur 😡 biar bergaduh laki bini, biar bergaduh bermasam muka dgn mak mertua ke apa janji kita sebagai ibu tak dibuli sebegitu. ni baru 4 bulan tau mereka dah pandai2 nak overwrite keputusan awak nak sebagai mak, nanti baby dah start makan entah apa dia suapnya. pastu takkan sampai ke besar budaknya nak ikut keputusan atok nenek je? mak ayah dia masih hidup buat apa nak ikut orang lain pulak. kalau saya kat tempat awak memang saya akan marah, pantang saya org nak membuli & sesuka hati buat keputusan utk diri kita. lepas ni awak kena tegas, balik rumah bincang lah dengan suami pasal ni. kalau tak jalan jugak, memang kena direct bagitau mertua awak. No means NO. Cakap je maknya masih hidup, masih bernafas kat depan mata dia so apa2 keputusan / tindakan kena melalui maknya bukan sesuka hati buatkan keputusan utk org

minta maaf lah kalau saya to gaduh dengan mereka dan suami pun takpa dari bia anak sakit .. Sbb to jenis saya kalau tak suka saya cakap je,tak suka simpan.. Jenis saya cakap apa-ii perkara pun limit 3 kali.. Pernah je mertua saya buat dukung anak lepasto anak dah nangis,saya nak ambik dia tak bagi sampai melalak legat,lepasto dia boleh cakap"ambik lah ambik.. campak kat paya kang". Saya ambik memang tak bagi sape-ii dah terus ajak laki balik(masa to bawak anak round,singgah rumah dia). Dah balik terus saya cakap je kat laki .. Tengah malam dia nangis-ii sape yang nak kene bangun,saya jugak kan sbb anak df .. Tapi kes awak nie sampai nak suruh tinggal anak kat mereka that too much lah .. nampak sangat kau nak cucu tapi tak nak menantu .. kenape ehh lelaki nie lurus dengar cakap mak dari bini. padahal nak ngadap peel sakit otak dia to bini tau.. nak pulak jenis mak yang anak dia semua betul😒😒.. Nasib baik laki saya nie benda-ii saya cakap dia boleh fikir betul atau salah ..

Tak perlu sedih2 sis. Kalau dapat kat i, I lenting je. Dorang nak consider kita kurang ajar ke biadap lantakpi. Baby sakit ke ada pape masalah yg kena tanggung kita ibu dia, bukan diorang. Pls jangan lurus bendul sgt sis. Jangan ikut lurus mcm suami u yg tah pape tu. Ikut pale otak mak bapak dia je. Mcm I, I baran. I bagi tunjuk je perangai i mcm mana kat diorang. Mmg MIL, husband tak berani nak bantah sebab I pertahanoan benda yg betul. Husband takdela ikut sgt mak dia tapi kdg2 dia jenis tak pandai pertahankan bini sendiri so i yg buat nak taknak. I dari bujang mmg kurang ajar dgn mak tapi i menyesal. Jadi mak mertua tu siapa i nak kena baik2? Its a no for me. Aku baran, aku happy. takde siapa berani kacau aku

u got more right than anyone sis. pergi je ambik baby sis dr tangan dorg. kurang ajar ke x kurang ajar ke belakang kira. tu ur baby. kalau husband x pertahankan sis, pedulikan die. kalau perlu keluar dr rumah bersama baby, go ahead. baby u lapar kot, x kn nk biarkan die mcm tu saja. nnt perut masuk angin semua lg susah nk handle baby tu. kalau sy perlu bergaduh dgn mak mertua pun x apa lah, gaduh dgn husband pun biarlah janji sy dah buat yg terbaik untuk anak sy. kesian baby sis x tahu apa2. scary 😨 org yg obsess mcm nie. agak2 la kan walaupun cucu 1st x yh jakun Sgt mcm x pernah ada anak pula.

1y ago

ye. nampak sgt jakun. cuba tnya mertua tu. dulu masa dia ada anak,mertua dia ada x buat mcm tu. ee sakit hati sy baca

Antara sbb sy x bg mak/mak mertua jga wktu sy pntang. Siapa yg bnyk spend mse dgn cucu wktu tu mmg bond dia lain klah dgn ank sndiri wlaupun cucu. Syalah cucu yg dbsrkn nenek n bkn mak, mak sy terasa jgk knp nenek je lbih2. Set boundaries n limitkan mse bila kne bwk jmpe. Tk perlu kerap. Awak mak, u have the will to say anything to others. ❤️ Lps tu klau diorang nk ckp ap2 dkt awk, abaikan. Fokus dkt ank, lgi2 awk full bf.

1y ago

💯✅

Boleh dehydrated baby kalau lama sgt tak menyusu, ibu pun boleh dapat bengkak susu kalau sampai 3jam lebih tak menyusu, bgtau mak mentua camni. Nanti baby dgn ibu sakit lagi susah & panjang cerita nya. Kena educate husband kalau kes camni, mak mentua tu org dah berumur mmg lambat sikit nak masuk kalau kita explain, tapi husband wajib tahu sebab kalau apa2 jadi dia pun bertanggungjawab as ayah and suami ok

pendapat sy, puan perlu bertegas sedikit. Atau amik sahaja anak tu dgn paksa klau dah tk mau bagi sgt. Abaikan jelah suami tu, klau part macam tu pun ssh nk faham bini. Biarlah dikatakan kurang ajar pun, minta dgn elok pun jenis tk fhm. Minta maaf ya, teremosi plk. Geram dgn orang yg terlampau obses sampai sanggup pisahkan ank dan mak 😤

Balas je balik. Macam saya kalau mertua kata ape semua saya balas balik sampai terdiam. Contoh macam bagi makan masa 5 bulan. Saya bertegas kata tak. Kena tunggu 6 bulan. Ni da 11 bulan dia suruh bagi makan ayam kfc la ape la. Saya balas je kata tak boleh lagi. Kalau sekali da ikut nanti dia ingat kita ni jenis mengikut.

4mo ago

haa laa .. sakit budak nie sape nak jaga kat hospital,sape nak bayar bil? Dia ingat banyak sangat duit kita nie agaknya .. lepas saya basuh dia to dia boleh gelak-ii 😒😒.. Sbb sebelum to dia memekak kata air susu badan saya cukup sbb anak saya melalak .. dia melalak sbb mengantuk + cane nak tido kalau anak dia memekak .. Balik-ii suh bancuh tepung,bancuh nestum .. Nak suh macam mana dia buat kat anak dia .. Anak saya nie mengantuk tak cukup tido .. Sedap-ii tido anak dia datang kacau..