Setiap anak berbeza2. Tak boleh nak samakan semuanya

Saya perlukan kata2 semangat dari ibu semua. Saya baru dapat baby 1st. Sekarang baby dah 4 bulan. Baby sihat & aktif. Alhamdulillah.. tapi saya tak puas hati bila balik rumah mertua. Mak mertua selalu ambil baby saya & bawak tah ke mana2 tanpa pengetahuan saya. Memang baby saya cucu pertama jadi mak mertua saya macam terlalu sayang & kadang over sangat sampai dibuat macam anak sendiri. Baby saya kalau nak susu memang jarang menangis. Jadi masa di rumah mertua baby memang tak nangis nak mintak susu tapi baby keep tunjuk yang dia nak susu. Means dia hisap tangan dia. Dan baby dah 3 jam lebih tak susu. Saya dah cakap saya nak ambil baby untuk susu. Tapi mak ayah mertua tak bagi & cakap tunggu baby nangis & mengamuk nanti baru la bagi susu. Ya allah saya sedih sangat bila dapat jawapan macam tu. Suami pulak tak pertahankan saya langsung. Suami siap cakap yang mak dia anak dah ramai mesti la mak dia lebih tahu nak handle baby. Suami cakap tunggu je la sampai baby nangis. Sedih sangat hati saya ni. Saya tak sangka suami boleh jawab macam tu kat saya.. Untuk pengetahuan, baby saya fully bf jadi breast saya memang akan full susu kalau lama sangat baby tak menyusu. Sampai ke sudah baby saya hisap tangan & tertido dalam keadaan lapar.. saya memang dah bertegas nak ambil baby. Tapi mertua tak bagi. Siap tinggi suara & nak mengajar kat suami untuk tak bagi saya ambil baby. Mertua saya jugak ada cakap tinggal kan baby kat rumah mereka. Dan biar saya & suami balik tanpa bawak baby. Dorang tak pikir ke baby saya fully bf. Lepas tu tak kan nak bagi baby saya minum susu formula sesuka hati mereka?. Hmm saya sedih sangat. Saya rasa saya gagal nak pertahankan hak saya sebagai ibu. Dan saya sedih dengan suami sebab lebihkan mak ayah dia. Sedangkan baby saya tu saya yang mengandungkan saya yang lahirkan. Saya sedih sangat 😢 #firstbaby #firstmom #firsttimemom

19 Balas

Sis! u kena tegas. jangan lembik sgt. baby bole hypo tau kalau tak minum susu. allah.. no! peduli la mertua u nak ckp apa. amik je anak tu. i pun mertua jenis camni. amik anak masuk bilik dia tutup pintu. aik. pastu suka² masuk bilik i x ketuk dulu nak tgk baby. padahal ni rumah I. rumah I not even my husband. so kira dia ttap kena hormat i dlm bilik ni. lepas dri tu. i mmg duduk bilik je. i kunci pintu. i keluar bilik gi toilet kejap ada husb dlm bilik dia cuba nak masuk je. i terus tegur " mak nak buat apa? kan da kata kena ketuk dulu kalau anak mak tu tgh bogel ke dalam tu mak nak tgk jugak ke. agak² la mak" terus dia kebelakang biar i yg buka pintu. ada lagi sekali dia ketuk sekali je terus buka i tak sempat pakai kain lagi. i tertinggi suara "mak kan da ckp nak masuk ketuk" dia balas. aku da ketuk tadi. "abis terus masuk la bila da ketuk. hormat la saya mak. bilik ni tempat peribadi. anak mak da kawin. kalau mak rasa saya salah. tanya ustaz ke org yg mak lagi rasa betul dia ckp" sejak peristiwa tu sis. dia nak masuk bilik dia kan ketuk dulu. dia nak amik anak dia tanya dulu.. haa bole pun. bab lain byk je dia nak ikut cara org dulu cara dia jaga anak bagai. i rasa benda logik i bgi je buat i rasa x logik i x bgi. macam bedung baby berlapis lapis allah musim² panas ni. tpi i tegur x jalan. sampai nurse dtg tegur dia. haa time tu nurse da balik i bagi la "haa kan.. saya da ckp tak bole macam tu. byk mak pantang dulu takleh guna skang. so mak tlg la tanya ye mak sebelum mak nak buat pape kat ANAK saya" mak mertua senyum je apa lagi dia nak buat mmg dia salah. u kena tegas beb. UNTUK ANAK PLEASE. SUAMI U TU DIA NAK MARAH BIA LA. NANTI KALAU JUMPA APPOINMENT DOC. TANYA DOC TU SIAP RAKAM. TANYA BABY MMG KENA NANGIS DULU K3 BRU BAGI SUSU. OK. PASTU BGI HUSB U DGR