Setiap anak berbeza2. Tak boleh nak samakan semuanya

Saya perlukan kata2 semangat dari ibu semua. Saya baru dapat baby 1st. Sekarang baby dah 4 bulan. Baby sihat & aktif. Alhamdulillah.. tapi saya tak puas hati bila balik rumah mertua. Mak mertua selalu ambil baby saya & bawak tah ke mana2 tanpa pengetahuan saya. Memang baby saya cucu pertama jadi mak mertua saya macam terlalu sayang & kadang over sangat sampai dibuat macam anak sendiri. Baby saya kalau nak susu memang jarang menangis. Jadi masa di rumah mertua baby memang tak nangis nak mintak susu tapi baby keep tunjuk yang dia nak susu. Means dia hisap tangan dia. Dan baby dah 3 jam lebih tak susu. Saya dah cakap saya nak ambil baby untuk susu. Tapi mak ayah mertua tak bagi & cakap tunggu baby nangis & mengamuk nanti baru la bagi susu. Ya allah saya sedih sangat bila dapat jawapan macam tu. Suami pulak tak pertahankan saya langsung. Suami siap cakap yang mak dia anak dah ramai mesti la mak dia lebih tahu nak handle baby. Suami cakap tunggu je la sampai baby nangis. Sedih sangat hati saya ni. Saya tak sangka suami boleh jawab macam tu kat saya.. Untuk pengetahuan, baby saya fully bf jadi breast saya memang akan full susu kalau lama sangat baby tak menyusu. Sampai ke sudah baby saya hisap tangan & tertido dalam keadaan lapar.. saya memang dah bertegas nak ambil baby. Tapi mertua tak bagi. Siap tinggi suara & nak mengajar kat suami untuk tak bagi saya ambil baby. Mertua saya jugak ada cakap tinggal kan baby kat rumah mereka. Dan biar saya & suami balik tanpa bawak baby. Dorang tak pikir ke baby saya fully bf. Lepas tu tak kan nak bagi baby saya minum susu formula sesuka hati mereka?. Hmm saya sedih sangat. Saya rasa saya gagal nak pertahankan hak saya sebagai ibu. Dan saya sedih dengan suami sebab lebihkan mak ayah dia. Sedangkan baby saya tu saya yang mengandungkan saya yang lahirkan. Saya sedih sangat 😢 #firstbaby #firstmom #firsttimemom

19 Balas

First thing first memang kena communicate dengan husband. Tak boleh tetibe direct dgn mertua. Mmg tak menjadi. Kena educate husband keperluan baby, berapa kali baby perlu menyusu sehari WALAUPUN baby tak melalak.

gaduh je sis. apadehal. bior la hilang laki dari hilang anak. cakap je breast sis dah bengkak susu dah. memang kena bertegas. saya dengan mentua bab anak memang saya bertegas. lantak la nak kata apa.

sy kalau bab2 mcm ni biar lah gaduh pon. tp mcm sy mmg dah set dlm kepala dah apa yg akan sy buat kalau org sentap dgn sy,buat muka. nasib suami jenis faham. dia pon direct dgn mak dia.

sya fhm perasaan puan..sush la bila mak mertua mcm tu, suami pun alahai trlalu dgr ckp mak smpai tak fikir ank...baik puan jgn balik rmh mntua lg eee geram aku mak mertua mcm ni.

Geram pulak baca kisah gini, ada jugak ye.. ni kalau kena kat sy, biarlah sy kurang ajar sis. Sian kat baby yg tgh lapar tu😫

tolong bertegas untuk kebaikan anak awak.. lepas susu bukan x boleh nk main ngn bby tu..

bertegas la sikit..jgn ikut je..klau rse perlu maki..awak maki je..mcm saya..hahaa

Nangis je depan mertua tu dan cakap seperti puan luahkan di sini

kalau saya jadi awak,saya maki je semua