Baby mengamuk sebelum tidur

Hai ibu2 semua, saya sekadar nak meluahkan perasaan, baby saya baru masuk 3 bulan, saya yg jaga anak saya dari dalam pantang sampai sekarang, baby saya sebelum dia nak tidur dia memang akan mengamuk dulu, dia akan menangis macam kena pukul😆walaupun mommy dia tak pukul, jadi apa yg saya stress adalah mak mertua saya, asal baby saya nangis je dia paksa bagi susu, saya dah tak larat nak bagitahu anak saya tak lapar susu, dia nak tidur je, tapi mak mertua saya tak paham paham jugak, dia nak jugak bagi susu kat anak saya, sampai haritu anak saya muntah susu banyak sangat sampai basah satu badan😭😢 anak saya sampai letih lemah sebab muntah, saya stress sbb dia tak paham bahasa, yg kedua dia tak bgi saya bukak kipas kat baby, saya dah cakap baby panas, sbb anak saya kalau berpeluh badan dia akan naik ruam ruam kat badan, kulit sensitif, tapi dia tetap tak bagi bukak kipas katanya takut paru paru berair, saya dah suruh suami cakap dgn mak dia, tpi sama jugak, mak dia tetap tak paham bahasa, saya stress rasa mcm taknak balik kg kadang tu, sbb mak dia buat mcm saya tak paham anak saya, saya yg jaga anak saya, saya tahu ragam anak saya mcm mana. Saya tahu anak kak ipar saya mmg dia jaga macam tu, tak bukak kipas, nangis je bagi susu, asal budak tu nangis dia bagi susu, tpi anak saya lain. Ibu2 ada yg alami masalah mcm saya tak? Mcm mana nak fahamkan org tua ya? Saya mmg tak berani nak tinggal anak dgn dia, sbb dia asyik nak bagi susu.#firstbaby #firstmom

22 Balas

Aik… 1st time baca kipas boleh sebabkan paru paru berair 🫢… habis tu mak mertua tu tidur pakai kipas masak kat dapur tu ke? 🤪 Orang tua2 ni memang pelik2. Kadang tu tak terlintas dek otak petua dorang ni.. macam saya, saya tak simply believe dengan perkara2 petua orang tua2 without refer to yang pakar biar ada bukti. Bukan sebab moden tapi sebab pentingnya jadi orang berilmu bukan semberono. Kipas tu kalau dah 24 jam ke arah muka je tahu lah boleh menyebabkan stroke muka. Kalau punca paru paru berair ni… tenggelam dalam kolam ke pe 😅 Puan dah cuba bagi puting before anak tidur? Puting boleh jadi alat utk dia tenangkan diri selain hisap jari / tangan sendiri. Cuba nyanya lagu dodoi masa nak tidur kan. Buat bunyi shhhh shhhhh or white noise. Peluk erat. Humming pun also can. Pasal mak mertua puan tu, cuba tutup kipas time dia tengah tidur. Menggelupur panas ke elok je tenang? 😆 *jangan wat pasal. Nanti kena cop as menantu hantu. Boleh advise mak mertua tu slowly. Your baby can not sleep without fan or aircond. Kalau berpeluh habis naik ruam merah2 1 badan since kulit dia sensitif. Bila naik ruam baby akan tak selesa sebab pedih n gatal2. Orang lain elok je anak tidur dalam aircond, tak de la lagi dengar jadi ikan duyung ke pe kan. Saya pun tak berani tinggalkan anak dengan orang lain. Even though my in law family. Bukan tak yakin cuma naluri as ibu tu nak protect anak cause only mothers will know how to care her baby.

Sama la Kita... Baby Saya baru 1 bulan. Mil saya asyik bagi susu formula kalau baby Saya menangis walhal Saya ada untuk df je tapi katanya lambat & baby tak cukup susu. Sepanjang siang memang baby berada dekat ruang tamu depan TV jela sebab mil saya memang akan tengok TV dari 6 pagi - 9 malam. Kalau baby nangis je terus mil suruh kami bancuh susu formula. Sampai kembung perut baby Saya. Lepas itu bagi susu dalam keadaan baby terlentang. Banyak kali baby muntahkan susu tapi mil saya tetap terus bagi. Saya bagi susu ikut situasi. Ada masa baby memang lapar, tapi ada masa baby ngantuk, nak di dukung. Ada sekali baby da tak selesa nak tukar lampin tak habis2 cakap baby lapar kena bagi susu. Saya cakap direct dekat suami tukar pampers baby dulu nanti baby senyap sebab baby tak selesa pampers basah. Nampak berubah air muka mil saya. Senang kata macam ini, mil asyik nak sumbat susu je kalau dengar baby nangis supaya jangan ganggu tengok tv. Saya tak nak dedahkan awal tengok tv pada baby tapi mil saya tak peduli. Kalau ikutkan geram Saya tutup je TV sebab tv tu Saya punya. Tapi fikir nanti suami pula terasa. So, sekarang Saya tunggu mil FIL saya balik kampung lepas Deepavali. Stress bila siang baby tak ada dekat Kita sebab sepanjang siang mil Ambil letak dekat ruang tamu tak bagi masuk bilik kecuali nanti da malam 🥲

mcm sya mula2 mak mertua sya tgk anak no 4 sya nangis2 mcmtu laa .. dia risau tkut baby lapar ke .. sya ckp dia dah kenyang , nangis sbb nak tdur .. nak main tapi dia marah dgn mata dia sbb dia x leh sambung main mata dah ngantok tu sbb nangis sya explain dkt dia smbil dodoikan anak sya tdur dpan dia .. lepastu sya minta tlg adik ipar sya ambilkan kipas , mak mertua sya ckp x kena masok angin ke .. sya letak bawah depan dia then tepok2 tpi anak gelisah .. tu dia ckp kenapa gelisah lapar ke , sya ckp sbb dia panas .. kepala pon dah berpeloh .. tu trus dia suh ank dia ambikkan kipas .. trus sya ckp budak ni cpt berpeloh , x kena kipas mmg x leh tdur .. sya kalau dkt rmh mak mertua mmg apa sya buat sya explain 1 1 smbil tunjuk dpan dia .. biar dia tgk sndiri mcm mana .. dia ckp x sama mcm anak yg lain kan(anak no 1/2/3) , tu sya ckp setiap anak lain2 ragam .. ada yg ok je tdur berpeluh tpi x elok laa tkut naik ruam ke apa sya ckp .. mcm sis , blh try explain smbil buat dpan dia .. explain 1 1 , ckp terang2 biar dorg btol faham ..

Skrng sy tgh pantang hari ke 22. Mcm sy brbeza pula. Sy lahirkn baby twins, nk kejar susukn dua2 ank susah, jd mmg bg formula juga la n Husband sy xboleh tgk baby nangis, asal menangis or merengek sikit dy akn trus bg susu botol. Even ank da muntah susu byk kali, or smpai keras2 perut, still suap susu. Dgn alasan, bila dy letak jari dkt mulut baby, baby akn buka mulut n isap. Mslhnye baby mmg akn automatik isap semua yg letak dkt mulut. Sy tegur la mcm mne skali pon, xde efek. Kesian tgk ank sy, dr balik rumah hari ke 3, smpai la ni 22 hari, baby mmg slalu mragam, muntah susu, n sakit perut. Punya la kerap bg susu fm, smpai baby xperlu susu bdn da. Mne xnyer, xsempat lapar da sumbat susu botol. Kdng2 baby bru je minum susu, n lps tu sy tukar pampers dorg n dorg nangis, my husband mmg akn trus ambil baby n suap lg susu, bile baby nk tdo mrengek2, diambil lg n suap lg susu. Sy sedih n stress sgt2, takot baby sakit n risau sbb organ baby belum habis develop pon lg, kne pula dorg lahir prem. Sy xtau mcm mne lg nk nasihatkn husband sy😭😭

1y ago

bawak jumpa doc,mntk doc terangkan ttg penysuan..

Sama lah tapi bukan mertua tapi mak saya. Kadang anak nangis dia sumbat susu tapi sebenarnya dia nak tidur. lepastu marah saya bukak kipas sbb anak sejuk sedangkan anak saya takleh berpeluh sbb anak chubby and pelipat dia berpeluh. kadang bertekak juga tp bila dia nampak saya buat itu ini lama lama dia faham tanpa saya terangkan. Alhamdulillah dia boleh ikut rentak saya. Alhamdulillah juga mak mertua pun ikut cara saya dia suka dukung dulu tenangkan kalau dah okay sikit cuba letak kt mulut puting susu dia nak ke tak. Tak semua baby nangis kena bg susu tau. Cuba angkat baby bagi dia tenang, pujuk inshaallah okay. Sbb baby ni dari dalam perut dia rasa nyaman je sbbtu kena tenangkan supaya tak nangis mcm kena pukul. Saya first mom tp alhamdulillah saya banyak cari iimu. Tak semua benda boleh ikut ckp orang, kita usaha ikhtiar utk kebaikan anak ❤️🥰

mak saya pun mcm tu awal2 pantang. mmg pantang cara org lama lah gitu. tp explain baik2 n explain byk kali kt mak. isu saya haritu pasal anak kuning pastu mak asyik suruh sua susu je. padahal baru 5 minit anak sy susu kenyang sbb breast sy sampai lembik maksudnya anak sy menyusu lah kan. anak sy nangis2 malam2 tu mak suruh susukan, tp yelah baby ni kdg2 sbb angin, sbb sejuk/panas sbb x selesa, sbb nk dipeluk. mula2 mak keras kepala juga tp sy pun keras kepala juga. sampai mak ckp sy lawan cakap mak 😭 tp sy minta maaf sy ckp bukan nk lawan cakap mak, tp dulu dgn skrg x sama. tgklah mak dulu pemakanannya bagus2 kita skrg makan tah bukan2 sbb tu anak kuning lama dan sebagainya. (puji2 sikit ambik hati mak). last2 mak okay je tp mmg kene explain byk kali n tegaskan pendirian kita.

Sis join kelas tangisan baby dan bawa mak mertua sekali join.. anak bagi your husband jaga kejap atau kalau dapat cari pengasuh untuk sehari biar mak mertua dan husband dapat join sekali kelas tu. Online ok, kalau dapat join kelas face to face lagi ok. Baru tepat mak mertua you kena ajar depan muka dia sendiri. Kesian baby tau.. cara mak mertua you very cara 'orang lama'. My mom sometime macamtu juga but bila I explain dia mahu dengar dan terima then its ok.. but orang tua yg rasa cara dia betul dan tak mahu dengar ni susah sikit. Memang kena masuk kan dia kelas untuk diajar.. sekian

sis kan. kne ada sorg kawan. yg mulut laser. ajak dia datang rumah. mesti mertua jenis ckp dpn org. masa mertua ckp depan dia, suruh dia yg sound. gila ke apa .bby ni kalau mnangis ada la benda xkena. xsemstinya susu. gila ke nangis je susu. xpayah la balik kampung. anak sy pon xboleh kalau panas. dan xboleh sejuk sgt . kne nyaman2 je. kalau x mmg naik ruam jugak. ye . kita yg jaga anak kita. kita tau la mcm mana ragamnya tu. anak sy smpai dah 7 bulan lebih ni. kadang2 ada je mngamuk dulu nangis sbelum tidur.

Normal bby nangis awl2 bersalin sebb dorg xbiasa dgn keadaan bru . Pasal MIL tu . Klu sy keraskn diri pgi balik rumah sendiri . Bg je alasan nk balik rumah . Sebb sy mula2 pun mcm tu fmly sy bg susu je bila bby nangis bila dh muntah byk smpai kua hidung aku jerit ckp puas hati korg ! Kita dh bru beranak xstress dgn anak tp stress dgn org rumah . Start tu dorg dh xdh pksa bg susu . Sy bg puting . Sebb bby nk nyoyot . Xslh bg puting sebb puting bg dia relax . Beli yg anti jongang

Kalau saya, kita dh tahu anak kita ni mcm mana dan duk stress hari2 baik angkat kaki. Memang terus balik rumah sendiri even masa tu baru berpantang sminggu dua ke. Kita cakap dia xfaham, suami cakap pun macam tu. Create je alasan utk balik duk umah sendiri. Sbb memang ada yg jenis xfaham bahasa mcm ni. Sbb org tua kdang2 mindset dia sukar diubah lagi2 bab2 pantang, jaga anak