Setiap anak berbeza2. Tak boleh nak samakan semuanya

Saya perlukan kata2 semangat dari ibu semua. Saya baru dapat baby 1st. Sekarang baby dah 4 bulan. Baby sihat & aktif. Alhamdulillah.. tapi saya tak puas hati bila balik rumah mertua. Mak mertua selalu ambil baby saya & bawak tah ke mana2 tanpa pengetahuan saya. Memang baby saya cucu pertama jadi mak mertua saya macam terlalu sayang & kadang over sangat sampai dibuat macam anak sendiri. Baby saya kalau nak susu memang jarang menangis. Jadi masa di rumah mertua baby memang tak nangis nak mintak susu tapi baby keep tunjuk yang dia nak susu. Means dia hisap tangan dia. Dan baby dah 3 jam lebih tak susu. Saya dah cakap saya nak ambil baby untuk susu. Tapi mak ayah mertua tak bagi & cakap tunggu baby nangis & mengamuk nanti baru la bagi susu. Ya allah saya sedih sangat bila dapat jawapan macam tu. Suami pulak tak pertahankan saya langsung. Suami siap cakap yang mak dia anak dah ramai mesti la mak dia lebih tahu nak handle baby. Suami cakap tunggu je la sampai baby nangis. Sedih sangat hati saya ni. Saya tak sangka suami boleh jawab macam tu kat saya.. Untuk pengetahuan, baby saya fully bf jadi breast saya memang akan full susu kalau lama sangat baby tak menyusu. Sampai ke sudah baby saya hisap tangan & tertido dalam keadaan lapar.. saya memang dah bertegas nak ambil baby. Tapi mertua tak bagi. Siap tinggi suara & nak mengajar kat suami untuk tak bagi saya ambil baby. Mertua saya jugak ada cakap tinggal kan baby kat rumah mereka. Dan biar saya & suami balik tanpa bawak baby. Dorang tak pikir ke baby saya fully bf. Lepas tu tak kan nak bagi baby saya minum susu formula sesuka hati mereka?. Hmm saya sedih sangat. Saya rasa saya gagal nak pertahankan hak saya sebagai ibu. Dan saya sedih dengan suami sebab lebihkan mak ayah dia. Sedangkan baby saya tu saya yang mengandungkan saya yang lahirkan. Saya sedih sangat 😢 #firstbaby #firstmom #firsttimemom

19 Balas

Tak perlu sedih2 sis. Kalau dapat kat i, I lenting je. Dorang nak consider kita kurang ajar ke biadap lantakpi. Baby sakit ke ada pape masalah yg kena tanggung kita ibu dia, bukan diorang. Pls jangan lurus bendul sgt sis. Jangan ikut lurus mcm suami u yg tah pape tu. Ikut pale otak mak bapak dia je. Mcm I, I baran. I bagi tunjuk je perangai i mcm mana kat diorang. Mmg MIL, husband tak berani nak bantah sebab I pertahanoan benda yg betul. Husband takdela ikut sgt mak dia tapi kdg2 dia jenis tak pandai pertahankan bini sendiri so i yg buat nak taknak. I dari bujang mmg kurang ajar dgn mak tapi i menyesal. Jadi mak mertua tu siapa i nak kena baik2? Its a no for me. Aku baran, aku happy. takde siapa berani kacau aku