Setiap anak berbeza2. Tak boleh nak samakan semuanya

Saya perlukan kata2 semangat dari ibu semua. Saya baru dapat baby 1st. Sekarang baby dah 4 bulan. Baby sihat & aktif. Alhamdulillah.. tapi saya tak puas hati bila balik rumah mertua. Mak mertua selalu ambil baby saya & bawak tah ke mana2 tanpa pengetahuan saya. Memang baby saya cucu pertama jadi mak mertua saya macam terlalu sayang & kadang over sangat sampai dibuat macam anak sendiri. Baby saya kalau nak susu memang jarang menangis. Jadi masa di rumah mertua baby memang tak nangis nak mintak susu tapi baby keep tunjuk yang dia nak susu. Means dia hisap tangan dia. Dan baby dah 3 jam lebih tak susu. Saya dah cakap saya nak ambil baby untuk susu. Tapi mak ayah mertua tak bagi & cakap tunggu baby nangis & mengamuk nanti baru la bagi susu. Ya allah saya sedih sangat bila dapat jawapan macam tu. Suami pulak tak pertahankan saya langsung. Suami siap cakap yang mak dia anak dah ramai mesti la mak dia lebih tahu nak handle baby. Suami cakap tunggu je la sampai baby nangis. Sedih sangat hati saya ni. Saya tak sangka suami boleh jawab macam tu kat saya.. Untuk pengetahuan, baby saya fully bf jadi breast saya memang akan full susu kalau lama sangat baby tak menyusu. Sampai ke sudah baby saya hisap tangan & tertido dalam keadaan lapar.. saya memang dah bertegas nak ambil baby. Tapi mertua tak bagi. Siap tinggi suara & nak mengajar kat suami untuk tak bagi saya ambil baby. Mertua saya jugak ada cakap tinggal kan baby kat rumah mereka. Dan biar saya & suami balik tanpa bawak baby. Dorang tak pikir ke baby saya fully bf. Lepas tu tak kan nak bagi baby saya minum susu formula sesuka hati mereka?. Hmm saya sedih sangat. Saya rasa saya gagal nak pertahankan hak saya sebagai ibu. Dan saya sedih dengan suami sebab lebihkan mak ayah dia. Sedangkan baby saya tu saya yang mengandungkan saya yang lahirkan. Saya sedih sangat 😢 #firstbaby #firstmom #firsttimemom

19 Balas

camnila sis. paling utama sekarang sis kena educate suami dulu. sebab apa patutnya suami yg kena backup isteri dulu pape pon lagi2 untuk situasi yg munasabah mcm sis. klo perlu pulaukan husband, diamkan diri buatla sis. sis handle bby je. cakap bila suami ready nak dengar baru sis akan bercakap dgn husband. lagi bagus ajakla suami tu pergi next checkup bby. buat2 tanya depan nurse. biar nurse yg tarbiah husband. org laki amatla jarang nak membaca pasal bf & bby ni klo bukan kita yg share. sis fully bf plk tu. suami kena byk main peranan ya. sy time anak sulung dulu sblm tido suka share apa yg sy baca dkt husband psl info bf ke cara simpan susu ebm ke. buat mcm sembang santai2 je. sekali tu sy ckp time tu bby kembung camne nak buat urutan ily. cuba tgk utube & buat. asyik sy je kena search info. lepas2 tu info nak handle bby nangis, feeding que ke beli stroller ke dia yg cari sendiri. ni suggestion je la klo sis dtg rumah mil, sis pam ke marmet susu badan bagi botol dkt mil time feeding que tu. bagi dia susukan. pastu ckp haa kan betul setiap 2-3jam dia lapar. kena bagi susu ni. bby xpandai lagi nk mintak susu. nnt kesian bby tertido tak minum susu. xelok utk otak bby tunggu dia nangis baru nak bagi. pastu sis amik je bby bwk lari masuk bilik. sesambil tu ckp sian anak ibu/mama nak susu ya. ignore je klo ada yg bebel. 🤭