kalau kandungan sudah 6 minggu x boleh buat buku merah ke?

Saya pergi klinik desa sebab duduk di kawasan kampung, nak ke pekan agak jauh juga. Jururawat nurse cakap kandungan saya dah 6 minggu datang bulan depan untuk check dan dapat buku merah. Soalan saya memang lama ke nak dapat buku merah kena tunggu kandungan dah 2 bulan lebih baru dapat ke ?. Atau pun saya pergi je kat pekan untuk buat buku merah?. Ada siapq ada pengalaman ini? Saya pertama kali ni jadi x tahu tanya ibu bapa diaorang dah lupa cara cara nya

30 Balas

Sy hr tu 11w5d baru dpt buku pink walaupun dtg masa 10w6d 😊 better buat kat KD ja sis sb kalau sis pegi pekan pun nurse akan suruh sis buat kat KD terdekat (pengalaman sy). Memang temujanji dlu sblm buat buku sbb buat buku ambil masa yg lama. Sy hari tu dkt 2jam sesi soal jawab bersama nurse.

5y ago

Nt nurse akan tanya based on soalan dlm buku pink tu jg tp mmg buka buku ambl masa yg lama. Check up biasa kurg dr 30 minit siap.

Setiap KKIA ada term & condition masing2. Ada yg terima awal,ada yg 7 week, ada yg 12 week @ ikut pada history ibu tu sendiri, cth penah gugur ke, pregnant luar rahim ke. Ada la sebab tu knapa dorang taknak buka buku awal. Mcm saya pn week ke 8 baru nurse panggil buka buku.

Sy buat buku kt klinik desa mse 6 week... Mungkin dorg xde stok buku kot sis...tu suruh dtg bulan akn dtg...ape pon sis bli acid folic mkn ye.... Nty da buat buku nurse akn bg lg vitamin2 tok dimkn spjg hamil... Jaga kesihatan Jga pemakanan sbb bru lg tu...

Biasanya 6 minggu awal lagi. Macam saya dulu, datang nak bukak buku masa 5 minggu then nurse just set kan date appointment untuk bukak buku pink. Appointment date tu masa kandungan dah 12 minggu. Bukak buku sekali dengan monthly checkup terus.

klinik desa tmpt saye pun lambt jugak bukak buku nye. ritu saye 11 week bru bukak nurse bgi tarikh.. terus dpt jumpa dr dan scan.. tujuannye supaya bila scan nmpk la si cilik kita tu... tpi sblm tgu 11 week tu sye mmg makn dh obimin...

Hi sis, ada kk boleh terima awal, cuma dia akan tanya dulu history kita. Mcm sy 8w dh buka sbb sblm ni penah miscarriage. Kalau normal mmg 10w ke atas baru boleh buka buku. Kt kk tu ramai, jadi mmg nurse akn bg tarikh utk buka buku.

Awal sgt kot 6w. Sy 11w baru doctor kt klinik swasta suruh pergi buat buku. Tanya kkia yg terdekat. Ikut laa dia kata week berapa yg boleh. Klau lebih 12w dikira late booking. Nanti nurse bising. Tp tak tau la tmpt lain mcm mana.

Normal tu sis..saya pon buat buku week ke 9 sebab masatu dh jadi jnin jadi senang nurse nak pantau kndungan kcuali kalau ade masalh macam kncing mnis atau ap baru die buat buku awal

Sy tanya mase sy 5 week, tu pon guna wasap je. Misi Kk bg saya date 7 jun. Mase tu sy da 10 week. Baru2 ni dia soh dtg klinik amik vitamin.. cukup semntara nk sampai 10 week.

Mgkin ikut kk kot tapi kes saya pula 4 minggu dah boleh buat buku. Tak ada main book2 terus main terjah je ke kk. Smpai sana terus nurse buka buku