Buku merah jambu

untuk pregnant pertama kali nya.. InsyaAllah, minggu depan 11/5 saya buka buku pink kat klinik desa.. nak tanya, masa proses buka buku pink tu lama ke ye? Sampai ke petang tak.. means sampai pukul 1 or 2? Apa je yg kene buat masa proses buka buku pink ni? #firstmom

18 Balas

Tengo keadaan kk juga kot.. masa saya buka tu pg 8am smpai 12pm juga la… masa saya tu first nurse akan amik air kencing, pasru amik darah , check hiv (isteri je), check bmi, nurse akan ceramah skit pasal bcg lepas baby lahir tu kena sign dlam buku, nurse akan check breast kite tengo ade ketulan tak, check perut, check mata lidah dngan kuku smua la, nurse bagi vitamin juga dngan tarikh nxt checkup, pastu last jumpa doctor, doctor akan scan tengo perkembangan baby, interview skit thn siap..

12mo ago

oh ya pstikan pakai baju yg sng nk selak..sbb mcm sy jnis suka pakai dress/jubah...sgt x convenient ya..pakai la blouse+skirt ke..or sluar...

Comelnya sebut buku merah jambu Tunggu je lama tengok kepada ramai patient ke tak. Prosedur tak sampai sejam pun. Di KK tempat saya, prosedurnya: isi borang, timbang berat ukur tinggi, hiv blood test suami isteri, urine & blood test isteri. Masuk bilik nurse, interview itu ini, cek abdomen, breast. Masuk bilik doktor, interview itu ini, buat ultrasound n dgr report. Jika ada prekripsi ubat, pergi farmasi, jika tiada, balik...

Klw sya msa first buka buku pink x lah lma sngat dtg jam 8lebh habis jam 11 lebh lah mcm tu, dya akn chek payu dara, perut belkng lahr, dya akn ambil air kencing ap semua, ambil drah hiv, leps tu dya akn ambl drah kta lebh bnyk, husbnd pun kena ambil hiv one more, tu yg sya ad lah msa first buka buku pink, and bnyk lgy lah

Tengok keadaan crowded klinik tu. Macam saya masa buka buku pink datang pukul 9, settle dalam 2 lebih. Masa mula2 buka bawa husband sekali senang, nanti dia akan suruh husband n wife buat hiv test. Then ibu kena ambil darah, check urine. Lepastu consult dekat nurse

12mo ago

Untuk air gula masa mula2 buka buku tak ada. Nurse akan bagitahu masa consult lepas dah settle semua urusan dekat luar. And air gula bukan semua ibu mengandung minum, yang tertentu sahaja akan minum.

masa saya buka buku pink kejap je sebab buat dekat klinik desa.1/2 jam dah siap.kalau KK tu untuk ambil tekanan darah,minum air gula,scan dan jumpa doktor.kalau area tempat tinggal ada klinik desa.pergi je klinik desa dulu.fotostat siap² sijil nikah tu 2 pcs

12mo ago

dah sampai KD letak ic dan photoscopy sijil nikah.kencing dalam toilet guna kertas ujian air kencing lepas tu tunjuk nurse.nanti nurse buka buku pink

Klinik desa la paling cepat urusan selalunya. Sbb pesakit tak ramai. Maklumat buku pink pun sy isi online. So masa jumpa nurse, ditanya sikit je soalan. Cek2 badan, ajar tu ini. Pstu kena cek gigi, buat hiv test. Klu kd tak buat, kena buat kt kk.

12mo ago

Yup.

Kalau tempat saya masa saya datang jam 7.30 pagi siap pukul 1 petang .. masa cek tu dia cek air kencing . ambik darah . timbang . tinggi. scan baby yang buat lama dia banyak tanya pasal penyakit keturunan ... lepastu tunggu no giliran lama

kalau Sy haritu, Sy call dulu KD bagitau nk buka buku pink. nanti dia akan mntk kita datang bila2. and Sy puny haritu kejap je, tak sampai sejam. takde kena bawak apa2, just isi form. boleh call tny dulu KD kawasan awak apa yg kena bawak.

Pergi pagi utk siap awal. Awal pun dlm tghari jugak la bru siap.. proses nya awak kena isi buku maklumat awk dlm buku pink, amik air kencing , amik darah & jumpe doc.

Saya haritu lama jugak appointment pkol 8 settle semua dalam 11 lebih tapi turn saya masa tu dalam pkol 9 . Banyak process masa mula2 nak buat sebab tu lma sikit