Respect orang

I noticed orang dalam ni ada yang mulut jenis longkang bila ada issue berkaitan “luar nikah”. Jadi saya nak pesan, tolonglah respect orang. Tak payah pertikaikan dosa dia, tu antara dia dengan Allah. Kita semua pendosa, jadi jangan terlalu judge dosa orang sampai tak nampak dosa sendiri. Patutnya kita kena supportive. Diorang perlukan sokongan, bukan cacian. Banyak kes orang buang baby, sebab apa? Sebab banyak masyarakat yang mulut sampah lah. Macam mana perempuan2 yang terlanjur nak beranikan diri pergi klinik / bawak perut bila terlalu ramai manusia mulut longkang? Nak tegur tu boleh, tapi tak payah lebih2 selitkan penghinaan / cacian di dalam teguran. Tegur pon ada adabnya. Cukup sekadar bagi nasihat & kata2 semangat. Cara Allah uji hamba ni lain2. Harini korang syok judge orang, jangan esok lusa terkena dekat anak sendiri. Ingat, kita semua pendosa. Jadi tolong respect sesama sendiri

14 Balas

walaupun korang xde empati, tolonglah gantikan sifat menghukum org dgn nasihat yg elok2. atau scroll je phone kamu laju2 jgn komen apa2. biarkan org lain yg lebih supportive yg menjawab soalan & keep your mouth shut. kita tak perlukan pengecam dlm apps ni. tuan badan yg bertanya pun silalah buat rujukan dulu sebelum bertanya. pergi search dlm apps ni kalau ada post2 yg lama mungkin jumpa jawapan tu. sy tengok satu post ni ada yg tanya boleh ke bin/bintikan nama ayah kandung. dh byk post psl soalan yg sama jd cuba pergi search taip je luar nikah ke whatsoever dan baca komen satu2. ni penting sbb sy xnk tuan punya bdn terkena kecaman x pasal2. org kita kebanyakannya cukup gemar melarang & mengecam drpd membantu. harapnya sesiapa yg terpalit dgn isu luar nikah ni dpt hidayah & mendapat pengakhiran hidup yg lebih baik drpd yg mengecam tu InsyaAllah. kita yg sbg pemerhati ni silalah didik anak2 selagi boleh dilentur baik anak lelaki dan anak perempuan. bagi perhatian dkt anak secukupnya, kenal dgn siapa anak berkawan. anak yg kurang kasih sayang akan cari perhatian drpd orang luar. beringatlah.

Isu hot kalau pasal luar nikah dan terfikir untuk gugurkan anak. Bg saya, nk bagi nasihat tu boleh tapi kena fahamkan dr segi apa orang tu minta pendapat. Bukannya terus hentam pasal pahala dosa, pasal tolak rezeki dan sebagainya. Orang yg bertanya pun bukannya tktahu apa balasan kalau pilih certain step taboo, itu pun dipilih lepas dah fikir beribu kali. Nak bg pendapat secara neutral tak apa. Put ourselves in their shoes. Sekarang tk kena boleh cakap besar. Kalau sekali dah diuji baru tahu mcm mana

Sy setuju dgn puan. Isu luar nikah ni tak boleh nak salahkan dan letak kat bahu perempuan 100%. Kita tak kenal dia dan tak tau apa yg jadi kat dia. Mungkin betul dia terlanjur, mungkin dia kena perangkap, mungkin dia mangsa rogol. Sape kita nak judge org lagi2 bila kita tak kenal sape dia tu. Kita tak ada hak pun sebab kita bukan kat tempat dia. Nak merangkak kat akhirat ke cari org yg dikutuk utk mintak maaf? Kita jaga aib org, Allah jaga aib kita. In shaa Allah.

sy secara peribadinya x sokong org yg terlanjur ni sbb x fikir pjg benda boleh mencemar nasab & anak yg bakal lahir kena tempias sbbkan perbuatan mak ayah dia utk seumur hidup. tp xde la smpai nak mencaci org lain sekadar baca komen boleh la. kalau kita xnk org mengata kita, kita jgn sibuk mengata org. ramai lg yg boleh bantu. pejabat agama pun boleh bantu. sy cuma harap mereka dpt sokongan dlm circle yg betul. jgn ambik kerja Tuhan menghukum org.

SETUJU SIS.Mereka cuma mintak pendapat dan sokongan bukan minta cacian,kita ni pun banyak je dosa yang tak nampak,disebabkan komen yang -ve dan menyakitkan hati orang pun boleh dapat dosa apatah lagi nak kira dosa pahala orang.Banyak je yang makcik² mulut longkang ni akhir² balik pada keluarga sendiri sama ada anak,sedara,adik,sepupu dan sebagainya sebab suka menyebok pasal dosa pahala orang. Harap dapat la bukak mata diorang.

3y ago

Betul! Lepastu bila jadi cmtu diorang salahkan anak. Tapi tak pernah nak check balik perangai, percakapan sendiri tu cmne

betul tu sis , dosa orang tu biar dia dgn tuhan . siapalah kita nak mencaci menghina sedangkan diri sendiri pun buat dosa . sedih saya baca dgn herdikan pada isu luar nikah mcm hina sngt , mungkin dia tknak pun benda ni jadi , jd kita sebagai saudara seislam boleh menasihati dgn baik dan bg dia sokongan insha allah perkara2 tk diingini tkkan berlaku

jenis x kena dkt batang hidung sndiri pastu perasan bagus mmg cmtu. bg dia pendosa zina ni jijik kt mta dia. sdangkan dosa dia sndiri pun xtrkira. org cmni xyah layan, tgu kene kt dia, kt fmily dia sndiri bru wayar otak dia bersambung.

3y ago

Dia lupa ramai masuk neraka sebab mulut

sy setuju..klo ye pun x suka,diam sja.jgn komen apa2..kt xtau dmsa akn dtg..klo kne kat kt sndr mcm mna..bg nasihat pun dh ckup,dpt pahala..bkn nk sokong trs bt zina,tp sedar dr siapa kt nk menghukum.kt pun ada bt silap.😩

Saya bersetuju dengan puan, terima kasih kerana bersuara. Harapnya yang bersikap sedemikian tu sedar kesalahan dia, dan berhenti judge orang. Jangan sampai terlalu nak menghukum dosa orang, kesalahan sendiri tak nampak.

betul tu sis...ada juga orang berkahwin kampung ..tp x ad surat nikah...tapi tetap juga orang ckap luar nikah..die orang tak tengok dosa sendiri dosa orang je yg di tengok