Respect orang

I noticed orang dalam ni ada yang mulut jenis longkang bila ada issue berkaitan “luar nikah”. Jadi saya nak pesan, tolonglah respect orang. Tak payah pertikaikan dosa dia, tu antara dia dengan Allah. Kita semua pendosa, jadi jangan terlalu judge dosa orang sampai tak nampak dosa sendiri. Patutnya kita kena supportive. Diorang perlukan sokongan, bukan cacian. Banyak kes orang buang baby, sebab apa? Sebab banyak masyarakat yang mulut sampah lah. Macam mana perempuan2 yang terlanjur nak beranikan diri pergi klinik / bawak perut bila terlalu ramai manusia mulut longkang? Nak tegur tu boleh, tapi tak payah lebih2 selitkan penghinaan / cacian di dalam teguran. Tegur pon ada adabnya. Cukup sekadar bagi nasihat & kata2 semangat. Cara Allah uji hamba ni lain2. Harini korang syok judge orang, jangan esok lusa terkena dekat anak sendiri. Ingat, kita semua pendosa. Jadi tolong respect sesama sendiri

14 Balas

betul tu sis...ada juga orang berkahwin kampung ..tp x ad surat nikah...tapi tetap juga orang ckap luar nikah..die orang tak tengok dosa sendiri dosa orang je yg di tengok