Judging & condemn

Kenapa ya kebanyakan kaum perempuan suka judge perempuan lain.. Dia lupa ke dia pun satu masa dahulu tak ada pengalaman didik anak, susu kan anak, jaga anak.. Dia lupa ke yang kita ni semua belajar dari pengalaman.. Kenapa nak kena judge & condemn orang.. Dia dapat anak tu, terus dia pandai segalanya ke.. Dia bersalin tu, terus dia expert segalanya ke.. Kecewa bila ada je orang nak condem & judge cara kita.. Semua tak kena.. Sedangkan dia pun seorang ibu, patutnya dia pun faham la apa yang ibu2 baru hadapi..takboleh bagi support tak apa, tapi Jangan la condemn or judge orang just sebab cara orang tak sama macam awak.. Saya rasa nak lari dwri rumah ni bawak baby..otak saya penat sangat, pandangan saya rasa kosong.. Hati saya rasa kecewa sangat..

3 Balas

faham sis, saya pun kena mcm awak n fikir benda sama, sbb yg judge tuh smua yg da jadi mak2x, acah mcm pandai sbb da ada pengalaman, padahal depa kena biar kita pun bljar, sbb depa pun zero juga. lepas tuh apa yg misi/doktor ckp kata itu ini, padahal bila sakit p juga jumpa, bila tak dgar, time pantang ka apa, mula ugut , kata tua2x jadi apa2x baru tau, padahal mcm dr. imelda kata nak pantang bkn pantang time tuh, pantang terus , ni 44hari/100hari tuh ja nak pantang, lepas tuh tibai terus, apa beza. bila ingat ,saya pun geram.

9mo ago

tuh la, tapi kena tahan telinga sikit la bila cmtuh.

1st mom mmg xkn penah terlps dari kena judge. Xkisah la dalam asianparent ke, kat luar ke, kat hospital pun sy da kena kata gn nurse..ingtkn hbs kat situ , dgn fmly sndri pun kena jgk.. sbb tu masa sy pantang, sy limitkn dari jumpa rmi org, sbb bila rmi tu bnyk yg judge dari menolong..sy lg prefer google atau search dekat tiktok tips2 dekat sana.. hati pun xsakit, info pun bnyk dapat…

Apa yg orang kata jgn simpan dlm hati. Letak je kat tepi. Parenting ni luas. Tak semesti semua tips tu sesuai dgn lifestyle sis. Jadi tapis mana yg tak perlu berserta ilmu. Ada ilmu apa yg orang kata sis tak terkesan. Sis mommy yg hebat. 👍