Hai mommy smua .

Saya nak tnya boleh tak saya makan durian seulas atau dua , sy teringin ? dgn pulut gn santan , tkboleh tahan , sy bru 4bulan . How gais ada pendapat takk? Sebab ibu sy ckp tak boleh makan langsung , tapi mak mertua ckp boleh makan je sikit , sy keliruuu gais mana satu

28 Balas

better x payah la sis...sy pn dah 20 weeks pn x berani nk mkn walau seulas...sy mmg hntu durian..klu d ikotkn mmg nk mkn jek..tapi bila fikirkkn keselamatan BBY..x jdi nk sentuh.. suami pnah pujuk Suh mkn skit takot kempunan..tapi sy x berani..sy usap perut ckp dgn BBY..mama bkn x nk mkn..tapi mama risaukn keselamatan awk.. alhamdullilah skunk x rasa nk sangat..rasa biasa2 jek..😂😂 sabar ekk.. tggu selamat bersalin t baru makan..😂😂

Before tau pregnant. Sy melantak durian banyak gile. Banyak kali dan setiap kali tu memang saya makan berbiji2. Bukan ulas2. Last makan sehari before tau pregnant. Tu pun perut ada rasa lain macam. Esoknya sy x sedap badan check upt. Rupanya pregnant. 9w masa tu. Lepas drpd tu, x makan langsung dah sampai hari ni. Kalau dtg rasa teringin, sy muhasabah diri cakap yg haritu dah makan banyak. So takde istilah nak mengidam2. Hahahaha.

Saya start 8 weeks , 9 weeks , 10 weeks & 11 weeks semalam last makan durian sebab mak mertua, ipar2 memang hantu durian. Makan dua tiga ulas cukup lah. Tapi banyakkan minum air. Paling banyak saya melantak 11 ulas , minum air guna kulit dalam durian campur garam sikit. Petua belah mummy saya untuk hilangkan panas dalam. 😊

boleh makan. mak sy ckp makan lah ape pun mase preggy ni. yg kene pantang mase lepas bersalin nt. Dr Emelda Balchin pun dah ckp bnyk kali, bkn air kelapa, bkn durian, bukan nenas punca keguguran. Yang penting dlm dunia ni berpada2 sis. Makan seulas dua ckup. Jgn balun 3-4 bji doyan plak

Sye mkn 9 ulas baru2 ni...mengandung baru 10week...alhamdulillah...bile mkn,rase perut panas stop la...byk minum air...xpelah mkn,tpi lau takut try seulas je...serawa durian n pulut ok je nk mkn..sbb durian da masak,xkuatlah rse duriannye....inshaAllah...allah pelihara kandungan kite...

Tgk rahim dan kandungan.. jika berisiko xperlu la mkn byk..ckup hanya secubit tuk ilangkan kempunan.. kdgn rahim yg kuat dan tinggi agak selamat dia nk mkn ape je,, cume keadaan baby je lar kita xtau.. terserah kepada Pencipta-NYA..

Saya pregnant dah 3 bulan. Sy tak teringin makan durian tapi saja nk rasa. Saya mkn lah seulas tapi xlebih. Untuk sekadar merasa. Alhamdulillah okay. Niat lillahita'ala. InShaAllah takada apa². Sekadar seulas tu je.

Boleh makan tapi biar berpada. Beringat. Makan seulas dua je. Saya pon masa pregy 3bulan makan durian seulas dua then minum air suam 1botol. Alhamdulillah takde pape. Sekarang da 28minggu. Makan boleh tapi beringat.

Sy preg 5bulan..doc ckp klo nk mkn hny ioi & d24 sbb durian die fresh dr durian kg pns..nk mkn cri yg isi gebu2 bkn da lembik2 msok angin yer..kdg sy mkn lebih 5ulas da 2 num air msk byk2 😂😂😂

5y ago

Oo ha okok tq.. bru mkn smlm2ulas 😄

semua depend pada diri masing-masing.. setiap orang xsama..anak kedua dulu memang banyak sungguh makan.. alhamdulillah xde apa2...jangan ikut orang ya..makan dulu tengok badan macam mana..