zincofer

Saya nak tanya selalu baca pasal ubat zincofer ni ramai kata akan rasa loya dan muntah lepas makan. Saya baru kena start makan semalam . So saya makan waktu malam sebab ada yang kata nak elak muntah makan waktu malam . Tapi tetap rasa loya dan muntah juga . Apa saya perlu buat? Stop ambil ubat tu dan bagitahu nurse ke atau biar je ?

28 Balas

Cuba ambil zincofer dgn minum air oren sunquick.. Bancuh air tu biar rase oren tu kaw.. Mkn sebelum nk tido.. Waktu perut da kosong.. Maksud nya lepas waktu mkn 2 3 jam.. Sy pun alah juga mkn zincofer ni dr anak 1st lg.. Mcm2 cara cuba..tp cara yg sy rase berkesan.. Mkn waktu perut kosong.. Lepas mkn tu terus tido.. Mmg akan rase mual2 nk muntah.. Tp xpe muntah je sikit..nt lepas tu akan rase lega.. Xtau la pd org lain brkesan ke x.. Boleh je cuba..

Saya dari obimin. Hb xnaik naik. Mkn buah minum anmum. Still xnaik. Lepastu doktor tukar bagi zincofer. Pun saya xboleh telan. Pening kepala jadinyaa bdan bersngin je. Last2 saya mintak tukar obimin semula and saya tukar minum susu brand everyday. Alhamdulillah hb naik 😍 pening nk tumbang pun xde badan berangin pun takde.

Sy Pon selalu ank2 3 org mmg makan obimin je then last 2 weeks nurse sruh sy makan zinc Ni but sy makan jd terok loya NK muntah pening sakit kepala melelong baring je... Xlarat... Last2 smpai skarang sy xmakan Bru ok... Tapi kawan ckp mkn waktu mlm NK tido tu... Sy xtryla lagi takut jadi balik ...

Saya makan zincofer dengan air limau kasturi. Alhamdulillah, okay. Kalau sis memang tak boleh telan zincofer, cuba bagitahun nurse / doktor. Mungkin boleh tukar ubat. Semoga sis dipermudahkan urusan sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti ye. Allahumma Aamiin 🤲🏻💕

Macm, sy bukan tak boleh makan. Sy boleh makan zincofer n obimin. Tp dlm 30-40 minit lps tu tiba2 muntah even dh minum dgn air jus n etc. Dah cuba utk seminggu dua, tp masih sama. Sy pegi klinik mnta tukar. Nurse bagi ubat 5 beradik tu. Iron, B complex, vitamin & folic acid.

Sy mkn zincofer sekali je. Dia xde rse loya. Tp lps dua jam terus purging muntah. X sempat tahan. Lps 2 jam muntah lg. Bukan rse muntah biasa2 sbb loya. Dia terus purge keluar. Rse dari bwh perut terus tolak keluar. Mmg perut x tahan. Huhuh

Saya mula2 pun mcm sis jugak...firts makan pagi muntah..pasto nurse suruh makan sebelum tidur..so sy makan sebelum tido..rasa juga nak muntah tapi sy sedia kan gula2😁Alhamdulillah Hb sy oke amalkan zincofer..

Sy pon lngsung x bole telan.. X kira la siang ke mlam.. Sblum atau selepas mkn.. Mmg akan muntah.. Pening kepala.. Jd, sy mintak tukar ubat lain dkt nursr KK tu.. Try mkn iberet la.. Obimin ke.. Yg tu sume x de rse nak muntah

Sy smpai skng dh msuk 28w mkn zincofer mule2 je asik loya muntah lps mkn ubat tuh..lama2 okay dh..cume jgn bru lps mkn nsi pergi mknnya ubat tu memmg muntah la😅 lebih bgus 2 jam atau 3 jam lps mkn nsi.

Klau sya leps jek mkn zincofer tu kpla sya tros pning, and rsa nk muntah...itu yg klau leps jek mkn zincofer tu sya akn tros trbaring untk bgi sakt tu reda, klau dh reda bru la sya bgn buat kje2 sya...