zincofer

Saya nak tanya selalu baca pasal ubat zincofer ni ramai kata akan rasa loya dan muntah lepas makan. Saya baru kena start makan semalam . So saya makan waktu malam sebab ada yang kata nak elak muntah makan waktu malam . Tapi tetap rasa loya dan muntah juga . Apa saya perlu buat? Stop ambil ubat tu dan bagitahu nurse ke atau biar je ?

28 Balas

Ubat nie zat besi sangat tinggi...sy anemia kne mkn ubt nie...part pregnant xbole lansung telan...mkn time nk tido pon mesti akn muntah rse mcm besi..sy trus mntk doc tukar ubt laen

sy xbleh mkn lgsg zincofer ni..kpla jd pening..klu xthan mmg akn muntah..smaada sblum mkn ataupn sblum mkn..mmg tkak xbleh ubat ni..huhu

Sy mula2 mkm mmg loya nk muntah, tp sy kuat kn jga mkn..xmkn kn nurse tanya dn marah jd kena lh hadap 9 bulan sepanjang hamil..

Cer try makan dgn air limau atau sunquick tanpa gula. Nurse suggest macam tu. Kalau memang tak boleh jugak, mintak tukar ubat.

Saya mmg x sesuai..dah la muntah lps mkn..tambah mnyebabkn sembelit lg..mmg minta tukar balik obimin..lgpn hb sy ok je..

Sy pn mkn zincofer. Mkn sblm tido. Kira bila dh mkn tu trus msok tido. Sambil tgu lena, sy hidu bam smpai tlena sndri.

saya mule2 pun mcm tu jgk lepas makan nasi je bape minit makan ubat tu keluar balik so normal je, nnti da lame2 ok da

Makan dengan jus oren. Dan makan sebelum tido. Lepas makan terus tido. Kalau tak boleh jugak mintak tukar ubat

sy mkn zincofer time malam sebelum tdo...tapi kna make sure dah betul2 ngantuk mse nak mkn tu...

Amk maltofer. Beli farmasi. Perisa coklat. Dan hb naik ok. Sbb sy pn ade mslh hb prgnant kli ni.