Cerita tentang susu

Saya nak sharing cerita lepas saya bersalin. New mom pun boleh ambil pengajaran. So macam ibu-ibu yang lain saya pun semangat nak fully breastfeed baby. Azam sampai 2 tahun la ceritanya. Waktu saya 37weeks dah start nampak susu dekat puting. So memang saya acknowledge kata susu ada utk baby. Then hari saya bersalin, waktu nurse datang bagi dia picit ckp yup ada susu utk baby, baby saya 2.70kg. So saya pun mmg ok most of the time bonding and bf je baby. Tapi jujur saya cakap sakit dia tu time nak bf. Jangan percaya org cakap memyusu tu tak sakit.. Sakit sebenarnya! Dan sakit itu normal utk mama. Sampai la hari ke 5 dah dekat rumah saya tengok pampers baby ada darah2. Like mcm red stains merata jugak la. Sedih la saya time tu. Waktu check kuning saya terus masuk jumpa dr. Rupanya anak saya tak cukup susu pun sebenarnya, dr cakap mcm nak dehidrasi dah baby pun lapar tengok duk nganga.... baby saya pulak jenis introvert. Baik tak da bunyi, memang tak reti pun kata dia tak dpt susu. Saya mmg bagi tiap sejam- 2 jam etc. Mmg takda langgar pantang apapa pasal breastfeed. Last sekali dr suggest kita topup dulu formula. Saya balik dgn husband terus bagi susu formula.. Banyak dia minum smpai dengar bunyi glup glupp 😢 kesian anak momma n daddy.. Sejak tu saya combine dua2. Sampai skg anak dah 6 bulan lebih, saya still combine bila rasa tak cukup. Anak saya 6bulan dah nak 8kg lebih, montel. Mommies jgn down ya kalau susu sikit or tak cukup. Susu mana2 pun okay je. Asalkan anak kita kenyang, membesar dgn baik dan sihat.

29 Balas

Ikot pglmn sy ank 1st,mula2 ad susu... Bila hari ke3 cmtu anak kena kuning, susu bdn sy mcm xkuar sbb baby nangis xckup susu.. N sy urut breast sy dgn bidan kg.. Org lama.. Dia suh bgi susu formula dlu sementara nk ad susu balik.. Susu ad juz xkuar banyak lagi... Tapi sy tetap bf ank sy combine dgn susu fm... Alhamdulillah kuning juz smggu... Tp ank sy kejap je mnum susu fm.. Dia xsuka.. Tetap nk bf.. Xsakit pom time bf... Juz sakit bila ank dah ad gigi n still bf... Luka melecet nk nangis... Dlm pntg, sy perah susu n ltk dlm botol pom ank sy xnk mnum 😂 smpai skrg 2thun xnk mnum susu botol... Still bf lagi walaupun pregnant... Tapi x kerap la sbb dh knyg dgn mknn lain... Ank sy kecik, 2thun bru 9kg.. Dh jumpa pkar knk2, alhamdulillah sht xde pykit juz mgkin keturunan sbb parents dia kecik... Juz nak bgtau, bf ni xsakit tapi penat tu ad la jgk.. Tpi epy sbb ank sentiasa ngn kita... Ad doc x galakkan sgt susu fm sbb kbykn ad gula utk newborn.. Tp klau tpksa bgi nk wt cmne kn... Utk mummy2, time ank kita baby jer kita rase pnt sgt.. Tapi kita akn rindu bnda tu bila ank dah bsr..

Mohon saudari2 dalam komuniti ni komen dengan berhemah sikit. Kalaupun kita ada pengalaman yang smooth dan ilmu yg cukup tentang bf, janganlah kita beri komen yang buat ibu2 lain down, especially bila ada ibu cerita tentang isu yang melibatkan kesihatan bayinya. Kita jangan buat ibu2 lain rasa macam depa tak try harder, padahal depa mungkin dah cuba sehabis baik. Nyawa dan kesihatan bayi adalah lebih penting above all else includes breastfeeding. Setengah ibu ambil masa untuk berjaya breastfeed, setengah ibu tak mampu nak breastfeed disebabkan situasi2 tertentu, takkan ibu2 dalam kategori ni nak biarkan anak lapar sampai merisikokan kesihatan bayi mereka semata mata nak fulfill pressure dari society tentang breastfeed. Ibu tetap berikan yang terbaik untuk bayinya tak kiralah Bf atau Fm. Please be kind ibu2 semua.

1y ago

@Kara Thosa, i feel you sis. Pressure dari orang keliling tu sangat tak membantu malah beri tekanan emosi dan mental kepada ibu2. Mcm sayalah satu masa dulu sangat obses nak breastfeed anak. Masa early pregnancy dah join lactation class bagai, pergi awal sebab saya dinasihatkan obgyn utk buat cerlcage at 14week and bedrest until 36week due to incompetence cervix. Lepas bersalin, susu tak keluar banyak, nak dapat 1 oz pun susah, so saya perlu kerap pump utk create more demand n supply. Sehari saya buat 2 sesi power pump + 4 sesi regular pump, ini belum kira dbf baby 2 jam sekali. Celik mata fikir nak kejar jadual pump, masa baby nap ja rushing buat chores n pump. Bayangkan saya berpantang sendiri masa tu. Penatnya tak tau nak habaq. Sudahnya saya burned out and at one point saya jatuh sakit, demam teruk sampai warded. Masa ni susu drop teruk. Stok ebm y tersimpan dah habis. Doktor tak bagi bf sbb antibiotic y doc prescribed tak sesuai utk bf. Baby sampai menangis nangis lapaq so terpaks

x kira la first baby ke second n third kelahiran ada yg jenis susu susah keluar lepas bersalin kene urut bagai...so jgn percaya sgt yg susu badan enough for 1 week kelahiran mmg kene bantu susu formula utk elak dehydrated n kuning... mmg hospital rakan bayi suggest susu badan x boleh susu formula tapi pandai2 la nak hidup ye...😄anak saya terkecuali siap lepas procedure jantung so diet dia sorg je berbotol special kes...no 2 disebabkan no 1 dia pun diasingkan dr saya 3 hari so dia org pun bagi susu formula...x de minx kat saya cuma time saya melawat dia suruh bagi belajar katanya...namun dia dah kesedepan susu tu laju bila BF mengamuk tegang2 badan😥 2 2 anak x susu badan padahal susu ada je...so lain minded saya malas nak stress2 n stress kene pump sbb baby x nak direct susu dia nak😎 BF dia x nak...

Maaf ye sis, jujur ckp menyusu X sakit ye...kecuali breast kita ada masalah... Cth luka,ank gatal gusi then gigit puting, ha tu pn sakit la kn or ada something la x kena cm sy dlu, dia naik cm bintik putih dkt puting, time ank hisap sakit sngt... Tp sy still bg, Then trus x sakit, baik dgn sndri je...sy pn cm sis jg, ada time sy bg botol je aspecially time kt luar, cm rumah sedara... Sy malu nk breastfeed ank dpn org, kene cari blik y sesuai... Jd solusinye botol la kejap, memg saja ajr bby dr newborn guna botol jgk sbb risau emergency case sy x dpt susukn bby...

ok ja sbb saya mcm awak.. jgn samakan sbb setiap badan masing².. percaya naluri sendiri. sya mmg jenis puting tenggelam dan terbelah.. alhamdulillah dptlaa menyusu sampai abis pantang..lepas tu kering sendiri..semua tu rezeki.. bgtau laa apa petua..supplement..kelas..method semua saya dah buat..siap ctg 7 bln.. tp mmg setakat ni shj. mmg 3 anak saya paling lama dpt menyusu is 5 bln. ini rezeki..so takpa tt.. yg penting anak sihat..ibupun sihat.. yg mana bf saya mmg tabik..you all mmg hebat..

saya tgh pantang 2week. sy was-was jgk baby isap ni keluar susu tak. sbb pernah terbaca artikel dlm appals ni baby sbnrnya xdpt susu. kalau picit ada je. so sy pam susu, baru la tahu ada/x, banyak mana yg dia minum. tp disbbkn baby kuning, doc suruh topap jgk formula sbb risau x cukup. sy follow je yg penting baby sihat. skrg ni berdoa je masa tgk mnyusu tu semoga susu yg sikit jd byk dpt mengenyangkan baby. jadi lega lah bila baby menyusu bunyi glup² pastu nampak susu meleleh kt bibir dia.

mmg ramai ibu2 df 1st time yg rasa sakit. itu dsebabkan masalah2 cntohnya lekapan xbetol/ anak ada tongue tie atau sebab2 lain lah. tapi yg sebenarnya df ni xsakit. kes sy pulak baby df mcm biasa xsakit dari newborn sampai 7bulan. start 7bulan bila df rasa nyilu2 gitu sbb sy rasa sedutan baby makin kuat. + kdg2 dia buat geram dia suka ketap gusi n tarik. jap g tgh nyusu dia nk toleh tgk sana sini lepas tu rentap nipple 😅. ish mcm2 lagi la. xtaw la nnt klau dh tumbuh gigi mcm mna 😆😆

1y ago

hahah yee...xleh ada gangguan. suami slalu kna marah time anak nyusu tula dia nk bcakap itu ini 😂. slalu klau dia ketap gusi auto sy kepit kepala dia rapat2. nnt dia lemas dia lepas 😆😆

Sorry ye awak. I do acknowledge your experience! Satu je saya nak highlight, maaf kalau buat awak terasa. Menyusu atau direct feeding sebenarnya tak sakit kalau cara lekapan baby betul. Bila lekapan tak betul, itu yang buat rasa sakit. Saya first time mom too! And it doesn't hurt at all. Just need to make a sure a proper latching. 🌹

1y ago

Ya betul... org ckp nt puting crack ... kt tepi2 susu brbisul la apa la.... tp saya ok je... bila susu start sakit saya minumkan baby nk bg kurang air so x sakit la smpai skg msih ok je....

Macam anak sya semua tak dapat bf full dgn sya. Ada yg sampai sebulan . Ada yg bertahan 3 minggu. Ada yang bertahan 9 hari ja lepas tu makan ubat stop susu badan. Mmg mental lah. Tapi apa boleh buat. Puting sya tak mau beri kerjasama. Dia tak mau keluar dan puting jenis kecil dan terbelah. Sengsara juga pump masa tu. Tapi susu campur darah yg keluar. Sakit dia Allah ja yang tau. Harap lah lahir yg ke 4 ni puting dapat bagi hisap. Rindu 😩

1y ago

@Tanpa Nama. Sy tak save. Tp sy cuba cari ya. YouTube tu in English.. Yg beri penerangan, Chinese lady.

sy pom first mom. dulu takde org guide cara penyusuan. xtau nk menyusu mcm mana 😂ingt asal sumbat je. nk pgg bby time menyusu pon kekok. sbulan je seksa nipple crack dua2 belah. lepastu dah mahir sendiri. smpai la skrg nk msuk 9 bulan Alhamdulillah. mula2 kalau sakit tu takpe.. permulaan belajar. tp kalau dah 3 4 bulan/stiap kali mnyusu pun sakit seeloknya kne cari punca kenapa boleh sakit. takpe. susu ibu ke fm ke asalkan anak kenyang mmbesar sihat 😊