Cerita tentang susu

Saya nak sharing cerita lepas saya bersalin. New mom pun boleh ambil pengajaran. So macam ibu-ibu yang lain saya pun semangat nak fully breastfeed baby. Azam sampai 2 tahun la ceritanya. Waktu saya 37weeks dah start nampak susu dekat puting. So memang saya acknowledge kata susu ada utk baby. Then hari saya bersalin, waktu nurse datang bagi dia picit ckp yup ada susu utk baby, baby saya 2.70kg. So saya pun mmg ok most of the time bonding and bf je baby. Tapi jujur saya cakap sakit dia tu time nak bf. Jangan percaya org cakap memyusu tu tak sakit.. Sakit sebenarnya! Dan sakit itu normal utk mama. Sampai la hari ke 5 dah dekat rumah saya tengok pampers baby ada darah2. Like mcm red stains merata jugak la. Sedih la saya time tu. Waktu check kuning saya terus masuk jumpa dr. Rupanya anak saya tak cukup susu pun sebenarnya, dr cakap mcm nak dehidrasi dah baby pun lapar tengok duk nganga.... baby saya pulak jenis introvert. Baik tak da bunyi, memang tak reti pun kata dia tak dpt susu. Saya mmg bagi tiap sejam- 2 jam etc. Mmg takda langgar pantang apapa pasal breastfeed. Last sekali dr suggest kita topup dulu formula. Saya balik dgn husband terus bagi susu formula.. Banyak dia minum smpai dengar bunyi glup glupp 😢 kesian anak momma n daddy.. Sejak tu saya combine dua2. Sampai skg anak dah 6 bulan lebih, saya still combine bila rasa tak cukup. Anak saya 6bulan dah nak 8kg lebih, montel. Mommies jgn down ya kalau susu sikit or tak cukup. Susu mana2 pun okay je. Asalkan anak kita kenyang, membesar dgn baik dan sihat.

29 Balas

ok ja sbb saya mcm awak.. jgn samakan sbb setiap badan masing².. percaya naluri sendiri. sya mmg jenis puting tenggelam dan terbelah.. alhamdulillah dptlaa menyusu sampai abis pantang..lepas tu kering sendiri..semua tu rezeki.. bgtau laa apa petua..supplement..kelas..method semua saya dah buat..siap ctg 7 bln.. tp mmg setakat ni shj. mmg 3 anak saya paling lama dpt menyusu is 5 bln. ini rezeki..so takpa tt.. yg penting anak sihat..ibupun sihat.. yg mana bf saya mmg tabik..you all mmg hebat..