Cerita tentang susu

Saya nak sharing cerita lepas saya bersalin. New mom pun boleh ambil pengajaran. So macam ibu-ibu yang lain saya pun semangat nak fully breastfeed baby. Azam sampai 2 tahun la ceritanya. Waktu saya 37weeks dah start nampak susu dekat puting. So memang saya acknowledge kata susu ada utk baby. Then hari saya bersalin, waktu nurse datang bagi dia picit ckp yup ada susu utk baby, baby saya 2.70kg. So saya pun mmg ok most of the time bonding and bf je baby. Tapi jujur saya cakap sakit dia tu time nak bf. Jangan percaya org cakap memyusu tu tak sakit.. Sakit sebenarnya! Dan sakit itu normal utk mama. Sampai la hari ke 5 dah dekat rumah saya tengok pampers baby ada darah2. Like mcm red stains merata jugak la. Sedih la saya time tu. Waktu check kuning saya terus masuk jumpa dr. Rupanya anak saya tak cukup susu pun sebenarnya, dr cakap mcm nak dehidrasi dah baby pun lapar tengok duk nganga.... baby saya pulak jenis introvert. Baik tak da bunyi, memang tak reti pun kata dia tak dpt susu. Saya mmg bagi tiap sejam- 2 jam etc. Mmg takda langgar pantang apapa pasal breastfeed. Last sekali dr suggest kita topup dulu formula. Saya balik dgn husband terus bagi susu formula.. Banyak dia minum smpai dengar bunyi glup glupp 😢 kesian anak momma n daddy.. Sejak tu saya combine dua2. Sampai skg anak dah 6 bulan lebih, saya still combine bila rasa tak cukup. Anak saya 6bulan dah nak 8kg lebih, montel. Mommies jgn down ya kalau susu sikit or tak cukup. Susu mana2 pun okay je. Asalkan anak kita kenyang, membesar dgn baik dan sihat.

29 Balas

Mohon saudari2 dalam komuniti ni komen dengan berhemah sikit. Kalaupun kita ada pengalaman yang smooth dan ilmu yg cukup tentang bf, janganlah kita beri komen yang buat ibu2 lain down, especially bila ada ibu cerita tentang isu yang melibatkan kesihatan bayinya. Kita jangan buat ibu2 lain rasa macam depa tak try harder, padahal depa mungkin dah cuba sehabis baik. Nyawa dan kesihatan bayi adalah lebih penting above all else includes breastfeeding. Setengah ibu ambil masa untuk berjaya breastfeed, setengah ibu tak mampu nak breastfeed disebabkan situasi2 tertentu, takkan ibu2 dalam kategori ni nak biarkan anak lapar sampai merisikokan kesihatan bayi mereka semata mata nak fulfill pressure dari society tentang breastfeed. Ibu tetap berikan yang terbaik untuk bayinya tak kiralah Bf atau Fm. Please be kind ibu2 semua.

1y ago

@Kara Thosa, i feel you sis. Pressure dari orang keliling tu sangat tak membantu malah beri tekanan emosi dan mental kepada ibu2. Mcm sayalah satu masa dulu sangat obses nak breastfeed anak. Masa early pregnancy dah join lactation class bagai, pergi awal sebab saya dinasihatkan obgyn utk buat cerlcage at 14week and bedrest until 36week due to incompetence cervix. Lepas bersalin, susu tak keluar banyak, nak dapat 1 oz pun susah, so saya perlu kerap pump utk create more demand n supply. Sehari saya buat 2 sesi power pump + 4 sesi regular pump, ini belum kira dbf baby 2 jam sekali. Celik mata fikir nak kejar jadual pump, masa baby nap ja rushing buat chores n pump. Bayangkan saya berpantang sendiri masa tu. Penatnya tak tau nak habaq. Sudahnya saya burned out and at one point saya jatuh sakit, demam teruk sampai warded. Masa ni susu drop teruk. Stok ebm y tersimpan dah habis. Doktor tak bagi bf sbb antibiotic y doc prescribed tak sesuai utk bf. Baby sampai menangis nangis lapaq so terpaks