Cerita tentang susu

Saya nak sharing cerita lepas saya bersalin. New mom pun boleh ambil pengajaran. So macam ibu-ibu yang lain saya pun semangat nak fully breastfeed baby. Azam sampai 2 tahun la ceritanya. Waktu saya 37weeks dah start nampak susu dekat puting. So memang saya acknowledge kata susu ada utk baby. Then hari saya bersalin, waktu nurse datang bagi dia picit ckp yup ada susu utk baby, baby saya 2.70kg. So saya pun mmg ok most of the time bonding and bf je baby. Tapi jujur saya cakap sakit dia tu time nak bf. Jangan percaya org cakap memyusu tu tak sakit.. Sakit sebenarnya! Dan sakit itu normal utk mama. Sampai la hari ke 5 dah dekat rumah saya tengok pampers baby ada darah2. Like mcm red stains merata jugak la. Sedih la saya time tu. Waktu check kuning saya terus masuk jumpa dr. Rupanya anak saya tak cukup susu pun sebenarnya, dr cakap mcm nak dehidrasi dah baby pun lapar tengok duk nganga.... baby saya pulak jenis introvert. Baik tak da bunyi, memang tak reti pun kata dia tak dpt susu. Saya mmg bagi tiap sejam- 2 jam etc. Mmg takda langgar pantang apapa pasal breastfeed. Last sekali dr suggest kita topup dulu formula. Saya balik dgn husband terus bagi susu formula.. Banyak dia minum smpai dengar bunyi glup glupp 😢 kesian anak momma n daddy.. Sejak tu saya combine dua2. Sampai skg anak dah 6 bulan lebih, saya still combine bila rasa tak cukup. Anak saya 6bulan dah nak 8kg lebih, montel. Mommies jgn down ya kalau susu sikit or tak cukup. Susu mana2 pun okay je. Asalkan anak kita kenyang, membesar dgn baik dan sihat.

29 Balas

Baby saya masuk SCN mmg minum fm, dapat la colostrum saya juga. Saya ada marmet and hantar ke wad. Balik tu dia dah nipple confuse. Tambah pulak saya makan antibiotics sebab infection. Jadinya anak saya fully fm sekarang dah nak masuk 4 bulan. Kebetuln habis je pantang ayah saya jatuh sakit, major stroke. Saya yang uruskan semua benda. Jadinya, bila anak saya fully fm, itu adalah salah satu aturan Allah juga

sy pun still prefer nk mix feeding smpai baby dah 2 bulan ni n maybe lama lagi. sy still tgh cuba nk tambah susu badan jugak. fm pun akan still bg. sng suami pun boleh tolong jaga anak skli n sng nk tggl anak kt org x stress nk kejar supply susu. nnt nk jalan jauh pun sng x trllu rigid nk bawak stok susu byk sgt dgn ais lg ape sume. df sllu sy buat mlm2 je ikut mood. you do you. bila ibu happy baru baby boleh happy jugak

ok jer mana2 pun asalkan baby sihat..jgn ikut org lain kerana badan dan keadaan kita xsama..buat stress xpasal2..mcm sy, after ceaser, sy direhatkan di ICU sebab sy kena post eclampsia..mmg baby minum susu fm di nursery..hari ketiga baru jumpa utk susukan tp dia menangis mcm sakit2 bila kita bg susu ibu..try lps2 tu mmg langsung dia xnak..so mmg dia minum fm la..sy ok saja sebab xnk stress2 dan baby pun stress

1y ago

boleh tanya... lepas tu susu awak xkeluar byk ker.. x kena bengkak susu?

betol tu,xkesah la susu badan or fm yg penting anak kite sihat n kite sbg ibu pn xstress...anak sy 7bln,mase checkup 6bln 9kg..Alhamdulillah, fully bf n dari 5bln stengah da start mkn.., memang kdg2 stress+penat bile df..tp moment2 skrg kite xkan dpt lg dah bile anak da besar... so mommy2 semua,juz enjoy your every moments with your baby ok...

Lebih kurang macam kes saya.. anak kuning sebab kurang susu badan.. berat badan turun mendadak beza banyak dari time baru lahir.. nurse tak habis2 suruh bf.. sampai kat dr suruh tambah fm.. alhamdullilah berat badan naik dan baby pun makin sihat.. sejak dari tu saya campur bf dan fm janji baby kenyang dan sihat 😁

Allahu.. Sedihnya. Ada cerita baby dehidrasi. Ibu ayah tak perasan, bila amik gambar baby mcm mayat hidup. 😭 Syukur Allah selamatkan bayi dan beri kesedaran pd ibu bapa yg terus consult dgn doktor. Syukur... alhamdulillah.. Mudahan puan sekeluarga happy dlm mengasuh anak.

1y ago

Ya kesian sangat puan. Berapa hari anak tak cukup susu sebelum tu pun ibu taktahu. Hisap nipple je utk soothing. Mungkin sebab tu dia tak menangis😢

Maaf, nak tanya - pernah belajar marmet dulu tak before menyusu anak before beranak? Actually guna teknik marmet dulu keluarkan susu badan sebelum decide nk topup formula. Belajarlah ilmu menyusu before beranak, sebab memang menyusu tak mudah tapi boleh belajar

1y ago

Alhamdulillah kalau fm penyelesaian terbaik buat awak. Saya pun first time mom, masa minggu ketiga baby lahir, baby asik nangis tak cukup susu sambil baby sembelit. Saya terpaksa bawa ke klinik sbb risau sangat. Dr suggest pump susu keluar dan berikan guna botol supaya boleh pantau susu yg baby minum. Alhamdulillah cara ni okay dgn saya. Tapi lepas 2-3 hari saya bagi baby direct breastfeed dgn saya semula sbb saya tak larat nk jaga timing pump di malam hari 😂

its ok sis.. we do learn from experience.. sye pun mcm tu..lps bsalin sye df baby sbb yakin ade susu.. tp bby sye nanges je n sye keep bg.. last2 mak sye suggest bg fm.. laju bby hsap smpi hbes.. bg sye nk jd bf mom nie smangt kne kuat hati kne kental..

its ok sis. sy pon mix susu bdn + fm.. ada je org tdekat yg dok mengata kita bg fm tp lantak la. asalkan baby kita membesar dgn sihat n mommy happy x stress, baby pon happy. org yg bkata² tu pon belum kawen lg apa dia tauu. huhuu

Thank you for sharing sis. Saya pun agak nervous bab menyusu ni , sebab sy first time mother. InnshaAllah due on June ni , tapi dari sekarang mindset sy nak susukan baby nanti. Ape2 pun masalah, itulah experience kan.

1y ago

Bila 1st time Memg nervous.. Pkir cmne la brnk nanti n baby nanti... Mcm2 dlm kpla.. Hihi... Sy rsau nk tggl ank 1st sy bila brnk bln 8 nanti... Sbb xpnh berpisah.. Xde sy, ank xtdo... Dk pkir cmne la bila sy kt hospital nanti.. Ank sy dgn atok2 dia pun xnak.. Nak ngn umi dia jer😂