Baby fully fm

Hi. Ada tak sini yg baby fully fm sejak lahir? Saya awal2 tu cuba utk bf baby tp sbb baby jenis hisap laju n susu saya pun lmbt kluar baby jadi tak puas menyusu. Since tu saya mix dgn susu fm plus baby ada kuning so nak taknak kne tmbah jugak susu bagi dia kerap membuang. Tapi makin lama baby taknak bf and susu pun still tak de sgt. Even pg mengurut pun bidan ckp mmg jnis kurg susu sbb breast tak keras pun. Tapi tu la , mulut2 org ckp gaya mcm mmg kite tknk bg anak bf je. Tbh mne je ibu yg tknk susukan anak dgn susu sndiri kan. Tp maybe bkn rezeki saya utk first baby ni. Hmm sekadar meluahkann

9 Balas

sama la sis..bila kita bagi susu fm..org dok tnya.. "kenpa x bgi susu ibu? "bila dh bgi susu ibu, bgi dlam bottle.. org tnya pulak "kenapa x df?" tak boleh ke kalau kita nak ikut cara kita? bukan kita xbgi anak makan. bagi susu ikut jam juga. anak pon makan je susu fm ke susu ibu ke. kenyng juga dia. sbgai ibu, msti kita tahu apa yg trbaik untuk anak anak kita dan terbaik untuk diri sndri. kekdg rsa mcm nak marah je org yg suka persoalkan mcm mcm ni. nak surh ikut cara dia. itu cara dia. bukan Cara kita. maaf terluah perasaan pulak

1y ago

Tu la yg penting anak kenyang n sihat. Setiap orang tak sama kan. Rezeki lain2. Sekarang just selalu fikir positive je. Lntak la org lain nk kata apa. Anak kite bukan diorg yg bg makan pun.

sama la sis, sya pun bby dari da minum susu fm, sbp puting susu sya tk brpa timbul, jdi bbu sush nak hisap kadang2 dapat hisap juga tpi kejap2 terlps dri mult leps tu bby mnangis belum kenyang da terlps dri mulut masa menyusu, struggle nak bg susu badan smpi puting melecet🥲 dah la nak bg masuk mulut bby susah🥲 sempat bengkak susu sya masa tu tapi sya perah nak kurangkan bengkak tu tpi lama kelamaan susu makin drop, sbp sya bg bby mnum susu fm sementara nak sembuhkn luka mlecet tu

Sama saya.. saya susu bnyk.. tapi ank tak pandai sangt hisap.. then brest sya besar.. kena tgok betul2 ank menyusu.. tkut tertutup dekat muka dia.. ni siang je sya direct kat dia.. mlm sya bgi botol.. lagi pun sya jenis berkerja.. nanti tinggal anak.. takut susah untuk sya..

1y ago

Sama la.

Sama dgn sy.sy keep try sampai skrg ank ketoga pn sy masih xd rezeki nk ssukn ank penuh.pnh waktu ank kedua sy pam,smpai kluar darah (bukan luka)lps sy jmpe doc,doc bgtau mmg sy jnis kurang ssu walaupun dh bt 1001 cara🫠

1y ago

Saya pun dah try pump marmet makan mcm2 tapi still sama jgk. Org lain kalau berapa hari tk pump or df dah bengkak tapi saya ni tk de bengkak apa pun. Mcm tak de ape. Mungkin mmg sejenis kurang susu jgk kot.

ank sy kuning dari hari ke 3. sy mix fm dan bf sbb risau bf x cukup. sbb masa tu try pump x kluar. tp alhamdulillah lma² kluar. tp sy mix jgk. pekakkan telinga jela apa org nk kata

Mulut org, kita x boleh nk tutup sis. Even family sendiri pun.. mmg rasa stress jugak mula2, tp apa yg sy buat ialah ignore and x payah duduk situ lama lama..

x kira lah susu apa sekali pon, janji anak kenyang sudah. abaikan je mulut org.

sama sis. saya lagi la dengan puting tak keluar. ank nk hisap pon susah 🥹

Situasi kita sama sis.. sedih