Menu simple pantang

Mommies makan ape setiap hari msa pantang? Boleh x suggest menu simple yg mommies makan? Saya baru hari ke 12 pantang dah takthu nk mkn ape lg. Sllu mkn ayam bakar nasi kosong pnas2 je. Sup sayur sup ayam & ikan selar bakar je. Meh share sini skit menu mommy. #advicepls #PANTANG

11 Balas

saya kini dah pantang hari ks 42.. hari ke 40 saya mula mkn spt biasa.. Pantang saya soup ayam je, kdg ikan tangiri soup, nasi goreng dgn bawang putih dan halia serta ikan bilis🙄☺️, blh juga nasi putih dgn ikan kering jenahak, roti bakar dan biskuit fiber, buah oren, buah epal kdg mkn juga buah jambu..grape..strawberry. Minum air masak kosong lbh...kdg minum susu juga..milo kosong..teh o suam.. Nie nK abis pantang alhamdulillah yet perlu jg mkn smp 6 bulan kata bapa..

sye search menu2 pantang kt fb dgn youtube.. taip je menu berpantang,banyak yg keluar.. tp masakannya sama je.. sayur masak air,ikan/ayam bakar pastu buah...cuma pelbagaikan dgn jenis ikan dan cara masak ikan tu sme ada stim,bakar atau rebus.. bab menu berpantang sye dh salin siap2... sye nk tnye,utk kudap2 kunyah2 sementara nk tunggu masa makan tu,ada spe2 tak yg boleh share? takan sye nk kudap2 keropok ikan kan😂 ada x? selain buah2an

2y ago

cucur bawang, bilis boleh makan juga sis roti cicah air roti+planta kuih lempeng kuih tiram (kuih2 yg takde telur) ni apa yg saya tgok adik saya berpantang mak saya bg makan mcm tu utk masak2 sis boleh pakai air fryer, kukus, stim, rebus

paling simple sya mkn masa berpantang , bubur nasi campur carrot dan bilis goreng dan tabur bawang putih goreng. itu saja . masa ni ank jaundis , jd mmg ini saja yg saya makan . lps ank dh bebas jaundis bru sya makan sup ayam berhalia dan campur betik yg x berapa nak masak . makan goreng2 spt biasa dan jg sayur-sayuran. masa raya plak dh hari ke 30berpantang , tyme ni mmg xda pantang dh makan .

suami sy buatkan sy daging stim. hiris daging nipis2, letak blackpaper. halia lebih sikit. bawang putih. kalau ikan pun dia buat macam tu.cuma ikan tak letak blackpaper. sbb dia tak bg makan sayur. dia kata sejuk. jd dia kena kreatif utk bg makan pd bininya.

Wife sy tgh berpantang.mcm sy utk menu berpantang ikan selar bakar atau kukus,sup sayur dan ikn bilis goreng.bwg putih mmg x tinggal.2 jenis buah.sunquite dan epal. skrg ank tgh kuning masih ssu badan. (Black paper,kunyit, halia tua)kena elak.

selagi awak xde alergik dgn apa2 mkn awal boleh je nk mkn.. boleh search fb doctor imelda balchin pakar o&g..doctor ada share pasal pemakanan kita semasa pantang sama ada beranak normal atau ceaser.. posting tu around 10julai22

Masa pantang dulu, ibu ada buatkan daging masak lompap. Sedap woo bila makan dengan nasi panas! Saya ada jumpe satu resepi yang sama, cuma tukar cili tu jadi lada hitam ; http://www.secubitgaramnor67.com/2012/02/daging-lompap.html?m=1

2y ago

Dlu sis start mkn mknn yg berminyak/bergoreng hari kebrapa? Contoh mcm ikan goreng dging goreng /aym goreng

Sup ayam,sup ikan,sayuran tumis dengan bawang putih..ni menu wajib saya bila berpantang

singgang boleh. nak sng boleh tgok dkt fb. mcm2 menu ade.

try Google mcm2 menu blh tngok..