Start bila boleh mkn pedas skit waktu pantang tu?

Nak tnya biasa klu sup atau bakar² nak pedas, kita guna black paper je kan waktu dlm pantang.. Cili mmg x boleh ye? Takde la pedas sgt.. Cth mcm kita nk buat nasi goreng dlm pantang tu boleh ke ltk cili api kg sebiji dua buat rasa2.. Atau klu nak buat bihun grg guna cili boh tu.. Maaf musykil sbb sy nnti kene pantang sendiri nak siapkan pes awl².. Lg satu, saya tgok dkt fb menu pantang ada yg buat kari ikan/ayam tanpa santan, boleh ek dlm pntang mkn kari? Jgn kecam na.. Nak tmbah ilmu je & menu utk pelbagaikan lauk pantang..

6 Balas

masa kat hospital baru lepas keluar LR nurse sediakan telur rebus masak kari. saya makan jee. masa akak saya masakan untuk saya pantang, dia buat mihun goreng letak cili boh siap letak udang kering lgii. mana yang senang untuk sis buat. cumanya kalau sis breastfeeding takut effect kat baby, sebabtu makan kene pantang sebab baby masih baru lagii. so sis kene cari apa yang tak boleh dimakan untuk ibu breastfeeding.. jadi sis boleh elakkan.

tyme sye dlu, mak sye letak cili merah.. potg2 letak dlm syur ke lauk ke... xde pedas pun.. kari memg x letak santan.. kari pun cair2 je.. since awak nk bpantang sendri, utk permulaan, pantg btol2 dlu.. ble awak da selesa/kuat sikit, normally lps 2 mggu, awak bley cbe msakan yg bsesuaian ngn awak.. sbb stiap bdn nie penerimaan nye lain2.. susah nk ckp.. awak kne try dlu tgk ok ke x.. stat dgn small portion dlu..

awak tak perlu stress. selagi awak xde alergik dgn apa2 makanan, awak boleh je masak mcm biasa. xjadi masalah. masa sy pantang haritu, sy ambik package makanan pantang. tukang masak tu siap masak kari ayam/daging pakai santan. ayam/daging black pepper la. pastu byk la lgi. sy makan je. skrg baby dh 5bulan pon awak

tak yah makan lagi lah pedas2.. sis blh terima. tkut baby lak xleh terima. nnti cirit birit lah ape lah.

Boleh je makan apa apa selagi takda allergik terhadap makanan tersebut..

mungkin boleh ikut tips yg di beri dlm artikel ni