Tanda-tanda bersalin

Saya hari ni ada tompokan darah. Tapi bukaan dgn air ketuban tak pecah lagi. Nak tahu kerap mengeras perut tu mcm mne? Due saya 18/11/2020. Baby mcm nk keluar awal #firstbaby #bantusharing #1stimemom #seriusnanya

15 Balas

elok gi hospital sis. saya hari itu dah sakit, gi hospital bukaan 2cm, masuk wad pkl1 pagi. pukul 6 pecah ketuban bgth nurse,tapi nurse cakap belum buka lagi laluan padahal tak check pun.and boleh cakap lagi itu air kencing kot sbb doctor cakap tak leaking ketuban i. pkl 7 masuk labour room sbb org dah x tahan sakit, kat labour room pun blh deme gurau senda buka 3 cm tapi gaya macam nk bersalin. padahal masa tu org dah buka 7 cm,nasib baik ada 1 nurse tu tlg check laluan and bgth laluan dah buka 7cm, lepas tu baru kelam kabut nak prepare all.. dekat 4 jam baby dalam perut tanpa air dengan sakitnya.

3y ago

sama la sy. cek dekat ward nurse kata baru 5 cm. tapi sakit gaya mcm nak keluar dh baby. bila trun LR. bidan cek bukaan dah 9 cm pun. sekejap je dlm LR.

sy 12 tengah malam ... time tue nak tdo, rase mcm leaking ckit ... check, ade ckit darah tp xsakit lg ... bincang² nk g spital ke xnk, 1st contraction dtg ... trus siap² n bwk beg sume just incase ... sakit xkerap lg ... time otw, dtg kerap sakitnye ... xsmpai 10 minit, smpai spital around 1 am, da xleyh nak jalan, tolak msk lr da 4 cm bukaan n admit trus ... 3.05am slmt beranak ... Alhamdulillah ... tp stiap org bbeza ... moge dipermudahkan awk bersalin nnt ..

3y ago

yep ... xsame ... ade cpt, ade lmbt ... sy pon xsangke branak awal sbb 37 weeks 2 days time tue ... squat really helping

sblum ni sy kluar drah juga..pd pkul 5pg.. tk fkir apa sbb first time.. terus siap2 brg nk g hspitl..pd pkul 7pg.. sbb msa tu bru 35 w.. sy smpai je hspital da buka 3cm.. msa tu tiada sbrang cntraction.. trus kena tahan wad.. pkul 2cmtu cek balik bukaan da 8cm tp tkda sakit apa2 lg..kene tolak masuk LR trus Dr pecahkn air.. trus bslin pd pkul 3lbih

3y ago

mekasih awk!

saya pun keluar awal 10hari..keluar darah dah..pergi hospital bukaan baru 1½cm.. tapi doc tahan,sebab jantung baby macam x normal.. pagi tahan wad,malam masuk LR, 5.45am bersalin ... Alhamdulillah pergi check walaupun darah sikit je.. jantung baby pun macam ada problem time dalam perut.. keluar xde pape,Alhamdulillah..

Tompokan darah sekali contraction depa akan suruh stay walaupun xda bukaan..tapi kalau contraction tadak memang depa suruh balik..contraction depa guna alat ctg nak detect..kalau turun drh xlama tuu nak bsalin..mcm saya..turun drh 5 hari baru bsalin..hari ke 5 baru ada contraction gan bukaan 2cm..esoknya bsalin

g sepital terus sbb dah tanda dah tu. mcm saya pun first baby, turun darah terus kena admit ward walaupun bukaan 1cm. malam kedua terus bersalin sbb pecah ketuban check bukaan dah 7cm. terus masuk lr. sejam pahtu baby keluar.

bykkn gerak or jln...mcm adik sy pun cmtu (sy xde pngalaman brsalin lg sbb tgh mngndung)...last2 dia jogging slow je kliling rumah...mlm tu admit ward, sbb dh sakit sgt....cek bukaan dh 3cm..

Sis dua date kita sama😂 buat mase skrg ni saya xde lgsg kluar apa2. Tp perut kerap mengeras tp tak consistent la mengerasnya..keras dengan rasa senggugut lg..

3y ago

ohh tak lama la tu sis. sama la saya awal2 dulu. banyakkan berjalan

saya pun tengah alami benda yg sma...tanda darah dah kluar tp bby mcm liat pula nak kluar...ni dah day ke 5...contraction pun msh xregular....

kalau keluar darah x lama lagi tu sis. Perut akan mengeras 5 minit mcm tu and Makin nak keluar tu Makin kerap mengeras. Sis standby je

3y ago

kerap mengeras tu perut rasa tegang setiap 5 minit..bila tarik nafas pun ssh..selalu amalkan surah nabi Yunus setiap kali rasa contraction..semoga dipermudahkan urusan bersalin sis..aamiin