susu untuk ibu mengandung

Saya dh 25 minggu, tp sy xmnum susu untk ibu mngndung. Wajib ke mnum susu for preggy woman? Ni ank pertma sy..

17 Balas

Ad setengah mommy ada yg x boleh telan susu, ada pulak just refer pada ubat yang doc bg je. Kalau boleh mnum susu tu kira bagus la sebab ya, baby makin membesar, they need more calsium, dan kalsium tu Dia ambil dri mommy dia tu Dia membesar, so kalau moony tkot gigi rosak ke badan susut ke, klu blh telan susu, telan je

5y ago

Boleh jee, susu Dutch boleh susu farm fresh pun boleh je

Nak kata wajib..kena jugak la sis..sebab nanti kurang kalsium effect dekat baby, lepastu gusi sis selalu berdarah..& paling teruk nanti kaki sis cramp, tu xboleh bawak bincang sakit dia..sy dah lernaj rasa..sebab xboleh masuk susu tepung, minum fresh milk je, tapi jarang2 la..😅

5y ago

Xpe..dugaan nak jadi ibu..besar pahala..😊

Sy minum similac tp nurse suruh stop dulu sbb berat bdn sy sbln naik 2kg+,,sy kurang mkn ,,susu pulak sy minum 2x sehari siang & mlm,,tp xtw la knp berat naik mendadak,,,sy tukar susu enfamama pn sama berat naik 3kg heheh,,,skrg kandungan baru 25week tp perut mcm dh 7bln😂😂

5y ago

Wow.. Perut sy mcm 4 bulan.. Huhuhu maybe ank sulong atau genetik.. Hihi

Ank pertama sy langsung x minum susu, sbb mmg x suka susu tepung lagi² kna gdm time tu.doc suggest ambil pil kalsium je, baru 3ringgit sepapan(10biji) kat farmasi.mkn sehari sebiji.kalsium tu wajib tp susu tu x wajib pun.x pun cari multivitamin yg ada kalsium dah.

5y ago

Gdm bukan x digalakkan cuma ada sstgh ibu² minum susu gula & berat badan cpt naik, klu ok xda masalah boleh je teruskan.apa² pun kena tya doc dlu ye.

Ya wajib sis. Utk pembentukkan tulang anak. Kalsium. Jika tidak tulang baby sis kecil atau tidak kuat. Sis try minum susy HL coklat pun boleh. Minum 2 kali sehari

5y ago

Ok tq 🙆

Saya pegi klinik swasta doc tu suggest minum susu dutch lady je awak... Sbb dia kata susu yg utk prgnant women ni kandungan gula trlalu tinggi...

5y ago

Ye sis.. Mgkin mak sis kurg tahu.. Tkpe ape2 sis bole rujuk dgn doctor.. 😊

Sy kdg2 je teminum sis,Ikut kemampuan msing2...ada duit dpt bli susu,klu xda pn xpa yg ptg pemakanan n vitamin nurse bg mkn teratur..

Aah sama sy mkn tablet calsium je.mula2 beli kat farmasi sndri then baru2 ni doctor ade bg tablet calsium .sy mkn yg tu je

5y ago

Aah dear sy mkn tablet calsium je...

Xwajib tapi penting.. sy pn xminum, cuma ada masa je sy minum kalau bli, tu pn x habis.. boleh ganti dgn calcium tablet..

5y ago

Yup.. sama.. susu tu je yg sy minum.. sbb susu tepung mmg xleh masuk lgsg..

Susu pentg untk diri kita dn baby. Nnti ggi kita cpt rosk , kalau xamalkn susu. Byk lgi keptgn susu untk ibu prgy

5y ago

Ok tq sis 🙆 inshaAllah smpt lg untk consume calcium