Bacaan MGTT

Saya baru minum air gula tadi and nurse dah call saya maklumkan bacaan saya failed. Bacaan masa puasa saya 5.2. Saya tanya nurse yang normal berapa nurse kata tak boleh lebih 5.1. Saya punya Bacaan selepas minum air gula ok. Cuma Sangkut masa puasa. Masa mengandung anak pertama pun saya sangkut bacaan masa puasa iaitu 5.4 and masa tu nurse kata tak boleh lebih 5.3. Saya pelik mana satu bacaan normal yang betul. Ada ibu ibu yang ada pengalaman tak?

11 Balas

memang ada macamtu. kadang bacaan puasa tinggi kiranya sebelum minum air gula, badan kita memang ada kandungan gula yang tinggi sbb tak boleh lebih 5.1 sblm minum air gula. kalau dah bacaan selepas minum air gula tak blh lebih 7.8 saya minum air gula kali kedua sangkut sikit je 8.1 pun tetap kena buat bsp hahhaa. tp sebab gdm on diet saya bsp sebulan sekali je doktor suruh buat. so far bsp bacaan terkawal. sis jaga pemakanan ya. jgn makan benda manis2 takut kesan dkt bby😘

1y ago

haah rezeki. nasib la sangkut gdm masa 30weeks dah time tu😂 kalaj first minum sangkut mesti stress juga. saya memang jaga makan, tp maybe masa nk minum air gula tu saya byk craving coklat sbb tu tersangkut gdm. tp mmng bsp sebulan sekali je. takpe jaga kesihatan ya awak♥😘

klau bcaan tggi 5 ataupn lbh 6 mse puasa nnti sngkut gdm mcm sya on ubt ..sya kena trimester 3 ..mase puasa klau tggi sngkut la sis ..klau bcaan lps minum x tggi pn itu dkte x kisah ..diaorg nk mse kta puasa ..skng sya tggu ari nk serah diri stay on ubt gdm ..

1y ago

sama sis kite ... sis nk dekat 38w da ke... Dr da bg tarikh da ye ....??

Sebenarnya tk boleh lebih 5.3 stiap pagi kalau ikut buku kesihatan guidline ibu mengandung .. sbb sy pergi private and dia bg buku guidline gdm mmg btul x blh lebih 5.3 sis ..

1y ago

Baik. Nanti saya cek di buku pink dan rujuk doc semula. Terima kasih sis

bacaan pagi tinggi sbab last meal awk tak cukup syarat. masa tido klau gula terlalu rendah, auto insulin dlm bdan awk buat overtime utk elak awk tidur tak bangun2 dah..

1y ago

sayur & protein byk takpe, karbo je jgn byk.. sis boleh join group Fb kelab kencing manis/diabetes klau tak silap.. dorang selalu share menu yg sesuai

kes puan sama mcm saya.. pregnant ank kedua sangkut bacaan sebelum minum ayaq gula.. 5.52 selepas minum ok 5.75. tapi tetap dikira gdm. 😅😅

Saya khamis minggu lepas minum air gula, dah seminggu lbih kk tk call lagi..tak thu sangkut ke tak..anak first dulu sangkut gdm

Bacaan puasa tak blh lebih 5.3. Boleh refer pd buku pink muka surat 11. Kalau confuse boleh tanya nurse utk dia explain.

1y ago

Baik. Terima kasih sis atas info.

cuba tgk dalam buku pink. rasa mcm ada tulis. mungkin skrg dah lebih strict? saya pon x sure

dalam buku pink ada tulis sis. kena kurang dari 5.1

jika ikut buku pink 5.8