BSP tu maksudnya sangkut gula ke? Or dah ada kencing manis?

Sape boleh tolong explain info about BSP ya? Sebab tadi saya first time minum gula & nurse cakap 28hb ni kena buat BSP sebab sangkut gula… bacaan gula normal berapa ya masa puasa? Tak berapa paham. Dia kata tadi bacaan gula 5.3 macam tu..

3 Balas

Bsp tu blood sugar profile. Ujian bsp tu kena buat sebab bacaan gula tinggi dalam darah. Bacaan gula masa puasa sepatutnya bawah 5.1. Kalau bacaan gula tinggi maknanya ada gdm. Biasa bacaan bsp ambil 4 kali sehari, 2minggu sekali. Cucuk hujung jari je ambil darah sikit masa bsp tu. Kalau bacaan bsp tak cantik jugak nanti kena cucuk insulin. Jaga pemakanan, kurangkan makan minum benda manis

2y ago

Bacaan gula ada dua sebelum dan selepas minum air gula. Sebelum kena bawah 5.1, selepas bawah 7.8. Boleh rujuk buku pink kalau tak pasti. Nak kawal gula memang kena control sugar intake. Banyakkan minum air kosong. Makan ikut suku2 separuh. Banyakkan sayur, buah. Tapi buah pun kena pilih buah yang tak tinggi gi (glucose index) macam epal, pear, anggur etc.

bsp tu cek gula dlm drh kt jri sis cek 4kli shri

5.3 ok lagi..klau lbh Dr 7 bru sangkut

2y ago

ye awak ..takda pun..