BULAN RAMADAN BAKAL MENJELMA

Saya baru hamil 5w. Tak lama lagi dah nak puasa. Saya risau, tentang larat kah saya berpuasa & perkembangan janin yang tengah membentuk. Boleh tak ibu ibu share pengalaman/info berpuasa/tidak pada trimester pertama? Terima kasih. #love #kandunganFIRST #staysafestayathome

14 Balas

Awal2 and hujung2 pregnancy selalunya x advisable utk puasa sbb awal2 baby baru nak jdi. So banyak pembentukan baru nak start kan. Sikit sebanyak takut ade effect. Tpi klau mmg sis larat takde msalah pun lagi bagus 🤗 sye da msuk 27w ganti puasa pun kene selang2 bila buat direct mmg x larat sngat rasanya 😅

4y ago

X engat sbb ape sis dlu penah terbaca satu artikel ttg puasa waktu pregnant ni. Tpi klau larat should be no problem sis 🤗

Pernah hamil usia kandungan 4 bulan dlm bulan puasa. Tinggal 3hari je puasa.. sbb tak larat sgt. Masa tu bekerja sbgai guru tadika.. lain org, lain badannya.. tgk kudrat diri sndri ye.. jgn terlalu memaksa utk puasa . Puasa boleh ganti. Lgpn kandungan puan masih awal.. makan makanan yg berkhasiat..

If sis lebih berat dan risaukan baby dlm kandungan..nasihat sy tak payah puasa dulu..sbb masih diawal kandungan..sbb perempuan mengandung masuk kategori 'uzur'..so masih ada kelonggaran dlm berpuasa..jgn risau tntg ganti puasa, fikirkn baby dahulu...apa² pun dptkan nasihat doktor k..just take care

utk first trimester tak digalakkan utk berpuasa sbb kandungan baru nak membesar.. ibu mengandung pun tak diwajibkan utk puasa takut effect baby.. apa2 pun dptkan nasihat doc.. dia lebih tau condition kita mcm mana

Saya pun duk fikir pasal puasa ni sbb puasa ganti tak habis lg. Nak puasa tapi masih di tahap first trimester lagi. Nak try puasa dan tgk keadaan badan kalau tak lalu berbuka aje.

Syukur sgt2 masa puasa last year sy tgh prggy 4 or 5w ..Alhamdulillah dpt puasa penuh ..depend dgn bdn sis la, if sis rasa blh sis puasa .. if rasa xblh, jgn pksa

ikut keadaan bdn sis..kalau larat puasa la...xlarat jgn paksa..sy 9 weeks... aritu buat puasa sunat.. Alhamdulillah larat...tp xleh buat ape2... rehat ja.. 😂..

4y ago

Ok sis, saya duk pikir larat xlarat sebab puasa ni saya bekerja..maklum la keje klinik mana tutup time pkp ni 😂

Utk ibu mengandung yg di bolehkan sekira mampu, 1st trimester mmg biasanya tak digalakkan. Utk yg berpantang mmg tidak dibenarkan berpuasa..

Sama sy 6weeks, skrg ni x blh lewat mkn mesti pening2.. Maybe sbb acid folic kot, jd rsa kembung perut je.. X thu larat ke x nk puasa

Dibolehkan utk berbuka bg ibu mengandung yg risaukan kandungannya. 😊 Nnty ganti saja blk. No worries sis ada dlm hukum dibolehkan