Bolehkah kandungan awal bulan macam 5 weeks bersukan seperti bowling?

saya baru check upt & double line, scan belum nampak lagi sebab kandungan masih awal, cumanya bolehkah sy melakukan sukan lasak seperti bowling ? next week ada tournament bowling .

26 Balas

Untuk kebaikan better jangan la. Masih terlalu awal kandungan pun belum kuat tu. Nak dapat baby ni bukan mudah. If kita tak sedar kehadiran dia kat dalam lagi takpa tapi bila dah tau dia dah ada & pergi main atau buat kerja berat ke lasak ke dan terjadi apa apa kita juga yang akan menyesal nanti. Pergi bagi sokongan ja takpa tapi kalau nak main better jangan la. Bahaya. Apa pun tahniah. Semoga keduanya sihat selalu.

Better jgn.. sy time pregnant bnde paling berat sy bt vacum n mop umah je..office bt aktiviti ape2 semua sy xjoin.. sy xpduli pn org nk ckp ape.. sy siap mntk wfh lg spnjg pregnant.. time pregnant kne jage diri btl2, sb kne jage baby dlm perut jgk..

Terima kasih kpd para ibu² yg memberi nasihat & pendapat. Saya juga telah mendpt khidmat nasihat doktor yg berpengalaman tentang bersukan semasa mengandung & risikonya. Alhamdulillah, semoga kita semua dipermudahkan segala urusan bersama 😘

awal2 ni jaga kandungan elok2 ya sis.. kdg tu mmg rasa kita boleh/ kuat tapi yang dalam tu tak tahu keadaan dia mcm mana.. sis dtg support je tournament bowling tu kalau rasa tak nak missed moment2 dgn kawan2😬demi yg dalam perut tu..

yep 💯% org komen NO termasuk saya. Risiko sangat5x ikut logik akal mmg berpotensi besar utk keguguran. Bola tu berat. Huna kekuatan otot perut nk melibas tu aii yg dlm tu sipi2 je baru nk menempel kat dinding rahim mudah sgt gugur

kalau bowling tu bukan sukan yang biasa sis main tiap minggu ke selang seminggu ke, better elakkan dulu. sebab bola bowling tu berat, and impak bila nak baling bola tu lagi, risau kalau badan sis tak biasa, bahaya untuk baby.

syg ank ke syg tournament.. ☺️ pilihan ditgn sendiri. 1st trimester mmg x blh angkat berat2 . bby dlm proses menempel lg. blm cukup kuat. risiko utk miscarriage mmg tinggi. sis berckp berdasarkan pengalaman dahulu.

Sy pernah main bowling waktu kandungan 4-5 minggu.. huhu itu pun main tipu2 je sebab masa tu xbgtahu sesiapa lg pregnant sbb awal lg kan.. esoknya demam and sakit urat seharian xleh bangun🥲🥲 so better jgn main..

Sy start exercise smula masa trimester kedua. Trimester 1 mmg bersama suami pun stop sbb ade spotting. Anak first lps tgu nk dkt 2 thun jadi suami pun jaga2.

big NO ye sis.. jgn amik risiko.. luaran kita nampak gagah, dalaman belum tentu ye.. lps habis berpantang nanti, sis henyak lah bowling tu sampai lunyai 😂