merokok

Saya ada tabiat merokok yg tak boleh buang.sejak mrngandung ni sy xboleh kurangkan malahan mcm xboleh kalau x merokok?

35 Balas

Sis..sis g follow up kat mn?try tanye doktro atau nurse tmpt sis follow up..kot2 LA Ade ubat yg boleh stop smoking..klu tk pregnan..mmg Ade ubat..tp tk sure kesan KT bby..try tanye doktor KT kk tu..Ade kesan tk KT bby..klu tkde kesan try LA mintak ..

5y ago

Try cari cpt sis..SB merokok ni byk risiko KT bby mcm jantung berlubang..blh tanye org mn kk terdekat..klu nk senang boleh online cari ataupon tanye je KT klinik mn kk terdekat..mesti dioerg tau..ataupon tanye hospital kerajaan mn kk terdekat..ins

I pun dulu macam you juga sis, sekarang beby bump i baru 20 weeks and i berusaha untuk tidak merokok, rasa nak merokok masih ada tapi i tahan, i cadangkan you penuhkan jadual u dengan pelbagai aktiviti supaya you sibuk dan terleka nak merokok..

5y ago

Keje 12jam tu yg buat letih...ngantuk mmg perlukan rokok.xleh berenti trus.tp sy cuba..skrg boleh kurgkan je

kalau mind set kat diri kita, taknak baby jadi apa apa. try lah slow down sikit. saya pulak heavy vapers, tapi dah slow since dapat tahu pregnant. set kan dekat kepala ni "taknak baby sakit" inshaAllah boleh sis 👍 chaiyokkk3

4y ago

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

saya pun preggy merokok..sush nk berhnti..cuba nk berhnti..tp bdn jdi lemah dan asik nk mrh je...tp klu bilng kurgkn rokok tu ada...lh tp..risau jg kdg..kita pikir tntg bby..ank pertama hingga ke3 normal jg wlpun..sy merokok...

5y ago

kita genggg...klau xdpt rsa nk mrh, smua bnda xkna....tp kite kna try gak stiap aty..try utk bnti rkok dmi bby..bertabahlah ibu2...😭😭

Bila merokok ketagihan pada rokok akn krp, utk elakkan better sis mkn gula2 yg berangin spt Hacks, or coklat smthing else utk thn dri mrokok, gi klinik yg tawarkan kaunseling utk brhnti merokok , slmt mncuba sis

5y ago

Trimakasih..insyaallah sy akan ikhtiar...lpas ni nk kena stok gula² n ceklat lah😁

sy before pregnant mmg smoke bila tau pregnant ni sy kurang lah nak smoke 1minggu 2/3 btg mcm tu & sy minum byk air. 1bulan mcm tu jg sy nak berenti smoke😅 masuk 3bulan sy dah berenti smoke

5y ago

Sy cuba kurg kan skrg..nk berenti on the spot mmg x boleh.kwn² skerja smpai rampas rokok sy x bg sy mrokok.rasa mcm nk nangis tau..aduh...payah jgk...tp insyaallah sy akan cuba tuk bby

Cari aktiviti lain untuk sibukkan diri sis. Sian baby kat dalam tu. Sis as a mother mesti nak baby sihat kan. Imagine lepas lahir anak ada komplikasi apa2 mesti kita tak sanggup tengok nanti 😊

5y ago

Asap rokok lbh bahaya drpd hisap rokok kn

saya bby 1st saya merokok kerap..alhamdulillah baby saya sempurna cuma die kerap sakit... so kali ni baby ke 2 saya stop terus...because.....bau rokok pon ta tahan loya ....

5y ago

sama la kite...ni u preggy bau rokok u boleh tahan ke

Saya before pregnant kuat merokok,tapi tau je pregnant dan alahan teruk sya stop merokok. Rasa rokok tu macam x sedap je.

5y ago

Susah nk stop..😣 makin mncari rasanya

Solat tapi kaki mengata orang. Eh better merokok & solat dari sibok kecam orang. Eh..eh..eh.. 😌