BSP

Saya 29 weeks. Sangkut gdm. Kena buat BSP selasa ni. Bacaan before 4.3, after 7.8. Siapa ade pengalaman buat BSP? Tolong advise saya cemana nk elak bacaan gula tinggi ni.

4 Balas

jaga mkn..utk check pg yg pkl 8am..make sure dr mlm pkl 10 lebih tu..dh stop mkn..mnum air kosong sikit xpe..hlgkan kering tekak.. lps check pkl 8am tu..sis boleh ambik breakfast..tp jgn heavy..elakkan nasi lmk, roti canai,kuih muih..no..no..no.. kalau sy..sy mnum susu lowfat@fresh milk 1 cwn & roti wholemeal je.. utk lunch lak..boleh ambil nasi..make sure portion nasi dlm 1 mgkuk kecil..atau 1 senduk lebih krg..lauk kena seimbang..ada protein, bykkan sayur,..air lak..mnum air kosong je.. lps 2 jam lunch..check bsp dlm pkl 3pm cmtu.. utk dinner pn sama..nasi 1 mgkuk kecil + lauk2 yg sihat & seimbang.. & air kosong.. pastikan check bsp tu lepas 2 jam mkn.. pemakanan mmg kena jaga..elakkan fastfood,..portion pn kena jaga..jgn mkn byk sgt..& lauk kena seimbang je..bykkan sayur2an..& mnum air kosong yg terbaik.. hari2 biasa..kalau nk mnum jus ok je...tp jgn beli yg twister ke peel fresh ke..sis buat sendiri..& jgn ltk gula.. spnjg check bsp..Alhamdulillah...bsp sy ok.. cheat day tu ttp ada..heheh...kalo dh mngidam tu..sy mkn je..mcm airkrim ke..chocolate ke..tp dgn jumlah yg berpatutan..jgn mkn byk2 sgt.. 😊

Kawal pemakanan je sis.. kurgkan mknn tggi kalori / karbo / gula.. amalkn suku nasi suku protein n sparuh fibre.. minum air kosong byk²

5y ago

Terima kasih

Better lagi makan roti wholemeal plastik hijau je. N stop air manis. Nasi makan segenggam je. Mula2 susah lama2 ok.

5y ago

Terkma kasih

kena diet control la sis...elakkn mkn gula tinggi..nnt jmoe dietition die akan bg cara pemakanan ibu yg ad gdm