Bacaan normal bsp

Semalam mnum air gula sangkut tinggi pulak 10.1 pagi ni da kene buat bsp... Apa bacaan normal bsp pagi2 ni seblm sarapan? Dan bole share menu x untuk kawal gdm ni tq..

1 Balas
Expert

👋Hi, selamat pagi. Bacaan normal sebelum sarapan ialah 5.3. Bacaan 2 jam selepas makan ialah 6.7. Pada kebiasannya, setelah ibu didapati ada kencing manis ketika mengandung (GDM - gestational diabetes mellitus), ibu akan dirujuk kepada pakar pemakanan. Mengikut kepada sejarah kesihatan ibu dan usia kandungan, jumlah kalori yg diperlukan akan dikira dan jenis makanan yg sesuai akan disyorkan. Secara keseluruhannya, amalkan pemakanan sihat - "suku suku setengah " .. bila skali makan - setengah pinggan serat (sayur/buah), suku pinggan protein (ayam/daging/ikan), suku karbohidrat (nasi/roti/pasta).. Semoga ini membantu 😊

2y ago

Hai Dokter nak tanya. Saya sudah buat 2 kali BSP. BSP pertama semua 3 bacaan normal, satu lagi tak normal, selepas sarapan dpt 7.3. Yg tak normal ni sy tak tahu langsung sbb sy firsttime kena GDM, sy sarapan nasi lemak 1 bungkus dngn dua biji kuih. Dan masa menunggu dua jam tu saya ada balik rumah, sambil tunggu utk dtg klinik balik, sy ada tdr dalam 30 minit macam tu. hari ni, saya repeat Bsp, Sebelum sarapan dan selepas sarapan bacaan Normal. Tapi selepas makan tgh hari, dtg Klinik dalam jam 2 utk chck BSP yg kali ketiga, Bacaan 7.0. Masa mkn tgh hari tu, sy hanya makan mihun goreng, air mineral dan sebiji campiang. Dan satu lagi, saya ada tidur jg dalam 30 minit sambil tunggu jam 2 utk dtg klinik. Nak tnya, adakah tidur jg menyebabkan bacaan gula naik?