boleh ke

sape penah minum air ni? dia kata takde had umur kalau nak minum, baby bawah 6 bulan boleh ke? mak mertua suruh bagi anak, anak baru 4 bulan. takut la nak bagi ??

boleh ke
74 Balas

No other food/drink/etc selain susu ibu bawah 6 bulan. Nurse takde pesan ke? Aku rasa nak tampar je mil mcm tu. Wujud lagi eh org tua macam tu. Nak suruh cucu mati cepat ke apa. Suruh dia la minum dulu tengok ada apa² kesan tak. Awak pun, dah jadi parent bijak tu sila seiring sekali. Anak kita, tanggungjawab kita untuk ambik tau apa yang boleh apa yang tak boleh. Sekarang zaman teknologi, ilmu dari doktor² o&g , paeds bertauliah sangat senang untuk dicapai. Cari je fb doktor imelda balchin, rusyainie ramli, ramai lagi. Orang tua kalau cakap apa² awak iyakan je tapi jangan ikut. Sakit kan beranak. Jangan lupa kesakitan awak tempuh untuk dapatkan anak awak tu. Kalau jadi apa² kat anak awak, awak ingat mil nak tolong ke? Eh geram plak kita. Sorry la ya awak tapi ni la reality yg sy terpaksa cakap.

Hampa oiii...hampa ni xserik lg ka mcm2 kes kanser la, rosak buah pinggang la.. Tu baby oi bkn toys yg hampa nk sumbat mcm2.. La ni klo hampa celik, bkn mudah oi nk buat sesuatu produk tambah minuman kesihatan cmni.. Kena labtest, tesis apa semua.. Kilang viral la belambak, sua 10 20k keluar la satu produk.. Pastu jd psakit buah pinggang, ada founder nk tanggung??? 2020 dh oi, buka minda sama.. Nk apa p dgr nasihat doktor sama, nk beli supplements apa p watson guardian.. Tjamin juga kandungan dia.. (bukan marah, nasihat.. Bahasa utaqa mmg lagu ni)

Mil sis doc ke?? Suruh bg bby bnda yg pelik2 nk minum... Mil xsyg cucu ke..??. Nk cucu jd pape ke?? Jgn la sis... Sok yg menangs xbrlagu jika jd pape dkt ank sis juge...mil xkn bntu pape silap2 dia blame kita balik..sbb blum jd an..dh jd sok memcm leh jd kat idup kita tnpa kita sedar.... dlm bhsa kasar la an nenek2 slalu koba... Kut jd papo kek ank .. laki akn cayo kek omak eh..leh cri lain... pdhal omak eh yg suruh.. pk2 an la sis..hrp sis dpt buat plihn bijak...#maafjikabhsasyniagakkasar✌

Jangan bg apa² selain susu bdn. Lagi pon produk² kat pasaran ni kita tak tahu side effects dia, kajian dia lakukan tu betul ke tidak walaupun produk dia ada kelulusan kategori pemakanan tu. Kalo puan tak pasti pasal sesuatu, kiranya lebih baik puan bertanya pada nurse yg dtg melawat puan, atau masa kat klinik. Nurse pon slalu ada buat talk pasal pemakanan baby kat klinik, dan brkongsi ilmu² lain yg brkaitan kat klinik.

rasanya nurse doc slalu ckp psl bnda ni yg baby 6 bulan ke bawah hanya bole minum susu sajaaa..bnda lain x bole bg lg..perut usus baby bukan mcm org dewasa nak bg try tu ni sis..jgn cari penyakit..sian baby tu..tambah2 ni produk apa ni..xpenah dgr or tgk pun..jgn la sebarangan je bg sis..klu doc yg suh bg tu lain cite la..mgkin ada sbb apa2 yg bkenaan ke..

Ni klo sakit bkn mak awak yg mraung kuat.. Silap2 awak myesal seumur hidup klo apa2 terjadi.. Kna refer doktor klo sakit apa2 pun..susu ibu pun dh ckup utk baby sis yg umur 4bulan..klo 6bulan ke atas pn sy xbrni ambk risiko utk ubatan mcm tu.. Kandungan pn xjelas wlpn tulis organik or herba.. Zmn skrg byk ja kilang utk founder2 segera ni.., 😪

Cikgu Jefferi ni siapa? Knp baby awak nak kena minum cecair klorofil yg dia buat? Parah dah mak mertua awak ni. Cakap je kt mak mertua tu, 'takpe.. baby saya lg suka minum susu sy ni. Dah try bg tp baby taknak mak'. Klo dia xpuas hati jugak sis hati2 jgn tinggal kn baby dgn dia.. takut dia pegi bagi cecair klorofil ni bila sis takde.

Jangan. Sy teringat jiran sy kecik2 bagi anak dia minum spirulina. Lepastu terus kejang sawan. Dia tak boleh hidup normal dah dikira oku. Dn sekarang dia dah takda.semoga dijauhkan. Kalau lepas 6 bulan pun janganla bagi yg macamni. Kena bincang beritahu suami. Sorok. Kadang2 kita tak nampak takut org suapkan je😔

Saja la google cari info pasal produk ni... Mak mertua tu sesuai la guna benda ni. Utk org tua sesuai la sis. Mcm mana la MIL sis bleh terfikir nk bgi kat baby. Tapi, Tengok marketing yg dy buat level produk sampah. Utk kebaikan anak sis.. Jangan la bgi. Even utk kita yg dewasa pun belum tentu selamat.

Don't ever take a risk... Baby tu kecik lagi. Organ2 dalaman pun sensitif. Walaupun org ckap bgus. Better jgn amik risiko yg bleh buat kita menyesal seumur hidup. Org takkan salahkan mak mertua sis nnti. Org akn salahkan sis kalau apa2 jadi. Even benda tu mak mertua sis yg sarankan. Kita ada pilihan. Pilih betul2.❤