sakit pinggang

Salam..ibu2 semua..ada x ibu2 yg sakit pinggang semasa hamil 12 mnggu..ketika nak duduk nak berdiri n nak baring..sakit sangat ...sape2 ada x tips

18 Balas

Ada. Sakit belakang dan sakit pinggang yg teruk dari awal kehamilan sehingga ke kandungan 6 bulan dan sakit kembali bila dah 8 ke 9 bulan. ditambah dgn lower abdominal pain. tak boleh bangun, sukar bergerak, tidur duduk mostly dan tak boleh jalan atau duduk atau stay one position terlalu lama. sakit dia Allah saja tahu. menangis usah dibilang. sehingga dirujuk utk pakar, fisio dan ortopedik. amal makanan sihat dan buat senaman regangan sebelum tido dan selepas bangun. sakit akan sentiasa ada tapi sekurangnya memudahkan pergerakan sedikit. mengalami muscle sensitivity yang tinggi compare to normal people. lower back pain ni mungkin akan kekal walau selepas bersalin. bersabarlah. ada yg teruk ada yg tidak. simptom setiap orang berbeza.

Sy pun sama... Kdg2 dr baring tlentang nak mgiring pun sakit... Mcm tulang selisih.... Tiap kali nak pusing je mesti jerit... Sampai bawak tilam letak ruang tamu dah skrg ni... Nak baring pun xleh bantal tggi2... Mesti sakit pinggang... Just pakai bantal prgnacy je skrg ni... Bli murah2 je... Asalkan ada support kat pinggang.. Baru2 ni sy bli bengkung prgnacy... Xtry lagi okay ke x... Sbb akak2 opis sy suggest pakai tu... Utk support tulang blkg je... Dia xkena perut pun... Dorg ckp awal prgnacy nak kena... Takut perut makin besar nanti lg sakit je...

Same l..sy mase pregnant aritu mmg sakit sampai nagis malam2 ..nak baring nak mengiring nak duduk smua sakit .rasa tulang selisih .. lepas bersalin kurang .rasa jugak sakit bila nak baring atau nak bangun dr baring .tp x sekuat masa pregnant ..

Macam saya sakit sangat pinggang sampai x senang ddok dbuatnya.. Dah terlampau sakit sangat las² p hospital cek n doktor scan rupanya ada batu karang tp alhamdulillah dapat detect awai sbb batu karang tu baru jd masih kecil sngat

Saya skrg mengalami sakit pinggang dan punggung.. Kandungan baru 6 minggu 5 hari.. Suami ada belikan maternity pillow utk keselesaan saya tido.. Kalau tak susah nak tido sb sakit pinggang

Sama lh saya dh msuk 12mingu seluruh pingang semua bisa smpai kn nk ke kiri n ke kanan sakit tllu Sgt. Apa tah lagi bila nk g jln.. Tllu skt smpai blh mngs rasa ye

Walaikumsalam....sama dgn sy sis...baru 12w...tp bila bgun tido & duduk lama pon sakit...semlm sy tido lapik bantal KT pinggang bgun pg TD OK sikit xskit dh..

Sya pon 12 minggu. sya kerap sakit di bahagian pinggang dan punggung. Cara sya atasi mslh sya hnya membuat exercise menegakkan kaki untuk melegakn rsa skit.

Wasalam .. Sama la dengan saya sis.. Baru 12 week..tpi sakit pinggang.. Pusing kiri x nk .. Pusing kanan x nk.. Posisi mcm mana nk tdo pon tak thu

Make sure banyakkan minum susu sis. Biasanya cramp2 sakit pinggang semua sbb kurang kalsium. Baby dah sedut kalsium.