Takut di rumah pengasuh

Salam, Sy nk Tanya kawan2, anak Sy 2t 5b selalu ckp takut bila kita nk hantar rumah pengasuh. Tpi bila kita tnye pengasuh dia hantar gambar semua elok je. Adakah Sy overthinking? Any pengalaman? Terima Kasih mommies semua.

8 Balas

Budak² umur ni tak pandai tipu lagi. mesti ada sebab ni. kena siasat. kalau tanya pengasuh, semuanya akan okey je. InsyaAllah pengalaman saya, anak 2 tahun setengah dah pandai cerita semula apa yang berlaku even dalam bahasa mereka. jika berlarutan, kena pandang serius dan jangan teragak-agak untuk cari pengasuh lain. cuba try pengasuh daycare dulu. kalau sesuai, terus tukar.

2mo ago

tk pandai tipu tapi dh ada imaginasi dia. do pandai2 la mak cerdik pandai timbabg tara

Cuba tanya btl2 knp dia tkut, klu sis tanya pngasuh rsanya mmg ye akn ckp ok je. Sy bukan tunding jari cuma kna siasat btl2 je bila ank dh ckp mcm tu, could be environment x selesa? X sesuai dgn Kanak2 lain? Cara parenting pngasuh ank x sesuai buatkn dia rasa tkut? .. cuma klu nmpk ank msih dan terlalu tkut maybe jgn dlu hntr tmpt pngasuh tu, try srvay lain..

kena try find out brp rmai yg pngsuh jg dkt rumahnya. chck jika ada apa2 abnormal . atau ank ada nmpk bnda2 ghaib ke dkt umh pngsuh yg kita tak tahu.. dan jika kita tnya pngsuh msti pngsuh akn ckp bnda yg baik2 shj..mg smuanya baik2 shj dan Dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

ank takut byk sbb..dgn pengasuh or dgn ank jagaan lain.klau ank dah pandai borak cube tye ada sapa2 bt kat adik x,pukul,marah.jgn tekan or paksa.bdk2 ni kena tye santai2 sambil borak.

sis ada tanya x knp anak takut ? ajak anak berborak. adakah pengasuh marah/ dera anak sis @ ank asuhan lain ? or adakah anak asuhan buli @ pukul anak sis ?

Jangan ambil remeh bila anak dah mengadu.. bkn psal overthinking tp skrg mcm2 hal jadi..

terima Kasih semua yg reply... Sy rasa Sy perlu beritahu pengasuh Hal ini

Tanya anak. Dengar story from pov dia. Lepas tu confront pengasuh.