Dilema mertua

Salam semua..saya tengah pantang anak ke dua hri ke21 dah..tp masa first day pantang je anak saya yg forsg sempt jumpa adik baby dia sbb dia kena chicken pox esoknya..so 2 mnggu dia terpaksa stay dgn mertua saya..tp yg saya geram sepanjang 2 mnggu tiba2 perangai anak saya dh berubah mcm manja yg tersangat sangat manja dan jadi sikit pemalas..anak saya dah 4 tahun..selalunya dah pndai simpan mainan sendiri,makan,pakai baju seluar semua sndiri..sejak balik dri rmh mak mertua saya dia mcm semua benda dia cakap tak pandai n malas buat..rupa2 nya mak mertua saya terlalu manjakan dia siap dukung setiap masa,dodoikan untuk tidur sambil dukung,buka pakai baju smua mak mertua saya buat n suapkan makan..sebelum ni anak saya agak berdikari skrg mcm dh smua nk suruh saya buat..klau saya tak buat dia terus merajuk ckp saya tak best,mak mertua saya yg best..mak mertua saya pun ada dtg rmh saya ckp nk tgk baby,tp langsung x sentuh baby siap berkurung dlm bilik saya dgn anak saya yg first main sama2 dlm bilik sbb saya sejak berpantang duduk ruang tamu je..saya mcm kesiankan anak saya sbb di usia mcm tu dia terlalu dimanjakan saya takut dia trus malas buat semua bnda sndiri..mak mertua saya pun dah banyak kali bagi hint nanti kalau saya penat sangat jaga baby hantar je kakak(ank first saya)dekat rmh dia..dia jaga terus pun takpe..memang tak laa saya nk bagi…

10 Balas

i feel you. memang kita bersykur ada mil yang sayangkan/manja cucu. tapi the way kita dah ajaq dia tu, kita takmau dia jadi terlalu manja.. what will happen in the future if mil takdak ka apa.. susah ek nak explain dekat orang..