Dilema mertua

Salam semua..saya tengah pantang anak ke dua hri ke21 dah..tp masa first day pantang je anak saya yg forsg sempt jumpa adik baby dia sbb dia kena chicken pox esoknya..so 2 mnggu dia terpaksa stay dgn mertua saya..tp yg saya geram sepanjang 2 mnggu tiba2 perangai anak saya dh berubah mcm manja yg tersangat sangat manja dan jadi sikit pemalas..anak saya dah 4 tahun..selalunya dah pndai simpan mainan sendiri,makan,pakai baju seluar semua sndiri..sejak balik dri rmh mak mertua saya dia mcm semua benda dia cakap tak pandai n malas buat..rupa2 nya mak mertua saya terlalu manjakan dia siap dukung setiap masa,dodoikan untuk tidur sambil dukung,buka pakai baju smua mak mertua saya buat n suapkan makan..sebelum ni anak saya agak berdikari skrg mcm dh smua nk suruh saya buat..klau saya tak buat dia terus merajuk ckp saya tak best,mak mertua saya yg best..mak mertua saya pun ada dtg rmh saya ckp nk tgk baby,tp langsung x sentuh baby siap berkurung dlm bilik saya dgn anak saya yg first main sama2 dlm bilik sbb saya sejak berpantang duduk ruang tamu je..saya mcm kesiankan anak saya sbb di usia mcm tu dia terlalu dimanjakan saya takut dia trus malas buat semua bnda sndiri..mak mertua saya pun dah banyak kali bagi hint nanti kalau saya penat sangat jaga baby hantar je kakak(ank first saya)dekat rmh dia..dia jaga terus pun takpe..memang tak laa saya nk bagi…

10 Balas

Hmmm 4 years old with chicken pox??? Setiap tahun ke anak awak nie kena chicken pox?? Do u really know how does it feel bila kena chicken pox nie? Sy yg kena chicken pox masa 18 tahun, dah masuk university, mak ayah sy bw balik rumah sbb mak sy kata biar die je jaga, cepat kering chicken pox tu nnt.. Yg anak awak nie 4 tahun okay. Sy x salah kan mak mertua awak bila die manjakan anak awak bila time die kena chicken pox tu. Sakit tau awak n gatal2. Masa tu maybe anak awak ada crancky, x nk makan, x boleh mandi, x boleh nk tido, n that time her mother (which is you) not by her side, yg ada mak mertua, so mak mertua awak bg lah kasih sayang dan attention kt anak awak nie, just because she just 4 years + chicken pox. Lain lah kalau die lahir2 dah ada chicken pox n die kerap ada chicken pox so u can expect ur kid to be on her own feet n be independent because she will get use with that sickness. In this matter, ur MIL is very good in taking care of ur daughter when she is sick. But that's the other side, ur daughter start to be lazy n dont want to do her own. What I can say, u have to start it again. U pandai2 lah ckp pujuk die, ckp lah, nenek hanya tolong awak sahaja ari tu sbb awak x sihat kan, skarang awak kn dah sihat, mesti nenek suka kalau awak pandai buka baju sendiri, lpastu masuk kn dlm bakul sendiri, nnt nenek dtg sini, awak tunjuk dkt nenek okay. Mesti nenek kata awak good girl lah 👍 Kalau 2 minggu die duduk dgn mak mertua awak, die boleh berubah 360, it is impossible awak boleh juga ubah die dlm masa 2 minggu kn.. Cumanye awak kena byk bersabar lah sbb budak 4 tahun dah byk akal. Dan juga ckp dgn mak mertua awak, minta tolong die buat sama2, minta semangat die. Bg kata2 pujian kt anak awak bila anak awak ada buat sendiri. U can do it mummy, okay... I am very sure kalau awak x dlm fasa berpantang waktu tu, awak pun akan buat benda sama untuk anak awak, sama mcm mak mertua awak layan anak tu. x ada mak sanggup biarkan anak kesakitan mcm tu sahaja. Just, waktu tu awak x boleh nk jaga, dan mak mertua yg jaga. Jgn salahkan mak mertua. She done the best for ur kid.

9mo ago

I see... If that the case, u n husband should RUN. Hahaha. Sorry sy ingatkan mak mertua baru jaga anak awak time anak awak sakit tu. Kalau dah setiap minggu jaga, mmg payah nk bentuk anak tu. I mean RUN as, awak n husband kena cari alasan supaya anak x setiap minggu pergi rumah MIL. Maybe awak boleh hantar anak awak pergi art class @ music class @ swimming class setiap sabtu ahad. So ada alasan kukuh kalau mak mertua suruh bw anak awak tido sana. Itupun untuk kebaikan anak awak juga. Dah elok2 diajar budak tu, MIL nie pula haihhhh manjakan Sgt budak tu. Hehehehe x apa awak, nenek2 nie slalu mmg mcm nie. 😆 Slowly cari jalan mcm mana nk atasi masalah nie. Kalau dah kerap ke rumah MIL, takut akan dtg MIL pula control sana sini si anak tu. Habis tu kita nie sbg mak die pula mcm mana kn...

saya pernah kat tempat awak . risau anak lebih suka dekat mak mertua risau anak jd trlalu manja .time tu pun sya tngah pntang anak no 2 anak smpai tanak balik rumah sb kt rumh nenek dia dpt tngok tv dpt tngok tlefon . sebab mak mertua jenis manjakan cucu apa yang cucu nak dorang bagi .makn bersuap pakaikan baju mainan sepah nenek yang kemaskan .but its ok kt sana la dorang brmnja kat rumah kita praturan tetap sama kena belajar berdikari klu saya bnyk masa sya suap sya pakaikan pakaian sya tlong kemas kan mainan anak saya mnjakan ikut mood sya takde la nak anak sya yg bru 3thun msa tu buat smua sndiri .mmg awal2 anak rsa mcm tu sb dorng bru rsa btul2 dmnjakan tpi lama2 dorang tetap cari kita percaya laa sebab kita ibu mereka . anak ttap rndu nanti . anak saya skrang tanak pulak pergi rumah mertua asyik rindu mama je sampai kena pujuk klu pergi rumah mak mertua dia dah rasa tak best mcm dlu maybe hehe bersyukur la dapat mak mertua baik. layan anak awak dgn baik . tlong jaga anak awak . ada mertua tlong jaga kejap pun tanak tau ada je alasan . pdahal kita tngah pntang takda rasa nak tlong pun . so pndang positifnya jgn cari negatifnyaa percaya nanti anak bertmbh awak nk me time mertua la yang dgn senang hati jaga anak awak . ☺️

i berpihak kepada u sis, sebbtuh if kalau boleh saya hantr anak saya playschool i will… sebb saya nak anak saya tuh belajar untuk berdisiplin… tak salah kita nak manjakan anak kita yelah sapa je tk manjakan anak dia… time otak dia tgh mentah ni lah kita didik sebaik mungkin… setiap parents parenting dia berbeza ii… ada parents yng nk mcmni, ada yng nak mcmtuh… its okay, awak slowly ajar dia balik tegas lah kalau awak nak tegas pun… niat kita kita nk mendidik anak bukan kita nak buli budak tuh… bukan kita suruh buat kerja rumah suruh kerja ke apa budak pun baru 4 tahun… takpelah bagi chance MIL awak bermanja dengn cucu dia… nenek mmg akn sentiasa manja dekt cucu dia wak… bersyukur jelah awk tk duduk dgn MIL awak tau haha… anak awak seorng anak yng bagus… pandai ibu dia ajar dia hahaha… 🥰

sy fhm prasaan awak. xsmua org phm. ada Jenis mak yg ok takde hal.. Ada Jenis mak yg berbeza. mak yg berbeza tu Kita. yg paham,paham la.. takpe sis . boleh didik blik MCM mana sis didik sbelum ni.. inshaAllah slow2 dia boleh fhm tu.. ckp hari2 kt dia.. terangkan kenapa Kita ckp tak boleh itu xboleh ini. bgtahu sebab. mungkin Ada benda yg sis tak bgtahu secara keseluruhan kt sini. Stiap apa yg Kita buat yg anak Rasa xseronok ke apa ke ,bgtahu terus sbbnya..biasa budak.. tengok org lain boleh BG apa dia NK. dgn mak dia itu ini trsekat.. mesti la dia lagi pergi kt org yg BG apa yg dia NK. yg pandai tarik minat dia.. sis jgn garang2 sgt tau dgn ank.. buat dia MCM kawan Kita.. pandai2 tarik perhatian dia..MCM sy lgi suka ank sy manja dgn sy.. apa2 nak mak..sabar ya sis..

Soalan sy 1 je, seberapa berdikari awak nak budak umur 4 tahun berdikari? Nasihat saya 1 je, anak2 ni tak selamanya kecik. Sampai 1 masa dia akan menjauh dan terus menjauh dari kita. Bukan sebab tak sayang kita tapi itu adalah proses hidup mereka. Selagi boleh manjakan anak manjakan mereka tp berpada2. Jangan kerana dia sulung, dah ada adik maka dia kena membantu kita ataupun dewasa sebelum usia. Apapun selamat berpantang dan jgn stress sgt. Take it positive.

sye rse mgkin anak sulung nk kn perhatian..n awak plak tgh bpantang n emosi tak stabil.. bdk2 memg mcm tu dgn nenek.. nenek pun layan cucu nye baik.. awak patut bsyukur bley fokus kt baby.. utk anak sulung awak kne bgtw dye elok2, dye da besar & bley buat semuanya sendri.. mcm yg org lain ckp, kne ajar blek la..

pendapat saya. nenek ni mmg selalu manjakan cucu dia. sama je mcm mil saya. takpela, syukur ada oramg tolong jaga saat² kita memerlukan. masa dia dah duduk dengan kita balik ni pelan² ajar dia balik rutin. awal² je. saya pun mil jaga anak² masa saya bersalin yg no 2 dulu..

10mo ago

yess . i feel you.. tak jauh beza pun sis. saya pun takda solution. banyak² bersabar jela.. melainkan boleh duduk jauh

i feel you. memang kita bersykur ada mil yang sayangkan/manja cucu. tapi the way kita dah ajaq dia tu, kita takmau dia jadi terlalu manja.. what will happen in the future if mil takdak ka apa.. susah ek nak explain dekat orang..

10mo ago

Paham tu. itsok, only we know how it feels. memang bersyukur sangat dapat mil macam tu. cuma kita sendiri ja tau kita nak bentuk anak tu macam mana susahnya. lain orang lain cara. U got this!

faham perasaan tu