zincofer tak boleh telan

salam semua , nk share sy tak boleh mkn zincofer, lepas telan xlama lepas tu jd loya n muntah2, bau nya agk hanyir.. kdg2 skip sbb sembelit pn btmbh teruk smpai luka.. bila xmkn xde pn mual n muntah tp klu xmkn xleh jgk kn.. ade x ubat lain slain zincofer yg boleh sy ambil. yg xhanyir 🥲

36 Balas

kalau xblh telan dan tak ok pd puan..nnti puan bgtw ms chckup k...nnti doc akn tukar ubat yg sesuai tuk kita..mcm sy dlu doc suh try iberet... alhamdulillah sesuai..mg dpmudahkan segalanya amiin

makan buah limau lepastu cepat² makan zincoffer tu.. dan minum air masak banyak... saya buat mcmtu.. ok boleh telan... ada yg makan dgn air sunquick..pon boleh juga...

Saya pun sist tak boleh telan zincofer la saya bgitau misi dia tukar 4 serangkai tu ok la sikit Tpi sembelit terkadang tu mmg ada sist sebab kurang mkn yg berserat kod

sis cube minum dgn air sunquick..klau x blh jgk..tnye misi..boleh tukar ubt lain x..sbb sy pun x blh telan zincofer..try mkn obimin sembelit pulak..skrg sy mkn iberet..😊

1y ago

ok awk tq sgt mmbantu

pergi kk balik . jumpa dr share . nanti dia tukar iberet . if iberet hb low . dia akan minta awak makam maltofer tapi maltofer kena beli sendiri kerajaan xde

saya makan maltofer,beli di farmasi rm30+- rasa coklat,sbb zincofer takleh nk hadam sbb lps makan je muntah even dah minum dgn air masam

jmpa dngn nurse yg jaga sis atau doktor. sy pun tak boleh makan zincofer. doktor suruh tukar maltofer. sy makan maltofer sbb hb low.

saya cakap je takleh mkn sembelit teruk, hb pun low, skrg dh tukar maltofer dah, kunyah je senang.. tp bau dia kene tahan la huhu

boleh tanya nurse,request ubat lain. banyak jenis ubat selain zincofer,antaranya pil hematinik,new obimin atau maltofer.

Cuba telan zincofer tu dgn sunquick kosong.. kalau tak blh juga mmg awk kena inform nurse utk tukar ubat lain.